Αυτό το άρθρο είναι 97 μηνών

116 χρόνια «Μύλοι Αχαΐας»: Από τις Τόσκες, έδρεψαν… Δαφνούλα επιτυχίας

Μια οικογενειακή επιχείρηση, λίγο έξω από την Πάτρα, επιμένει αναπτυξιακά και καινοτόμα με προϊόντα υψηλής ποιότητας
16/08/2016
5' διάβασμα
116-chronia-myloi-achaias-apo-tis-toskes-edrepsan-dafnoula-epitychias-46565

Σε πείσμα των καιρών, και παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, μία από τις σημαντικότερες αχαϊκές επιχειρήσεις συνεχίζει να επενδύει στην παραγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων.

Οι «Μύλοι Αχαΐας Μπίτας ΕΠΕ», με έδρα τη Δαφνούλα Αχαΐας, παράγουν σήμερα 33 τύπους αλεύρων, ενώ έχουν εγκαταστήσει και θάλαμο απεντόμωσης, ακολουθώντας τις τεχνολογικές προδιαγραφές που επιβάλλει η βιομηχανική εξέλιξη στην παραγωγή αλευριού για ασφαλέστερα προϊόντα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των δημητριακών που χρησιμοποιούνται είναι ελληνικά, όμως κάποιες ποικιλίες που δεν υπάρχουν είναι εισαγωγής.

Η αυξημένη ζήτηση των προϊόντων οδήγησε την εταιρία στη δημιουργία του «Αλευροπωλείου», του πρώτου της καταστήματος λιανικής πώλησης στην Αθήνα, στην οδό Ευριπίδου 31-33. Ο καταναλωτής μπορεί να βρεί όλη την γκάμα των αλεύρων της εταιρείας σε διάφορους τύπους, σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες.

Η επιχείρηση διαθέτει καταναλωτικά προϊόντα οικιακής χρήσης και επαγγελματικά, καλύπτοντας ουσιαστικά όλους τους τύπους των αλεύρων, ενώ συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της χώρας.

116 χρόνια «Μύλοι Αχαΐας»: Από τις Τόσκες, έδρεψαν... Δαφνούλα επιτυχίαςΗ ιστορία της εταιρείας ξεκινάει από τις αρχές του 1900, όταν στο χωριό Τόσκες, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, λειτουργούσε ένας μικρός νερόμυλος της οικογένειας Μπίτα.

Το 1963, ο Ανδρέας Μπίτας δημιούργησε έναν νέο μικρό μύλο, με 2 κυλινδρομηχανές και δυναμικότητα 20 τόνων τον μήνα, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του χωριού και των γύρω περιοχών, με 3 άτομα προσωπικό. Όλα αυτά, μέχρι το 1994. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έγινε ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, και αύξηση της δυναμικότητας με 3 κυλινδρομηχανές. Η εταιρεία ονομάζεται «ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΤΟΣΚΩΝ». Το 1995 η εταιρεία πέρασε στον Σοφοκλή Μπίτα, ο οποίος συνέχισε την δραστηριότητα του μύλου.

Ορόσημο

Τον Ιούλιο του 2009 ξεκίνησε μια νέα επένδυση σε καινούργιο χώρο στη Δαφνούλα Αχαΐας, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και δυναμικότητας 1.200 τόνων τον μήνα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2010, πραγματοποιώντας έτσι το όνειρο του πατέρα του Ανδρέα Μπίτα. Η επένδυση ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ανοξείδωτα σιλό αλεύρου, οργανωμένο χημείο ανάλυσης σιτηρών και αλεύρου καθώς επίσης και πρότυπο αρτοποιείο.

Στις 30/11/2010, η εταιρεία πιστοποιήθηκε με ISO 22000 : 2005 (Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων) από τον οργανισμό TÜV AUSTRIA HELLAS. Τον Ιούλιο του 2012 έγινε επέκταση του χώρου των αποθηκών και εγκαταστάθηκαν δυο νέες μηχανές, για συσκευασίες του 1 κιλού και για 3-5-10 κιλά.

Πρωτοποριακό μηχάνημα με στόχο τις ασφαλέστερες συνθήκες υγιεινής

Οι «Μύλοι Αχαΐας Μπίτας ΕΠΕ» πήραν την πρωτοβουλία να επενδύσουν πάνω στο προϊόν που παράγουν, με στόχο τις ασφαλέστερες συνθήκες υγιεινής του προϊόντος και την ακόμα μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή.

Το σύστημα απεντόμωσης της εταιρείας είναι ολλανδικής κατασκευής και θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα του συγκεκριμένου τομέα της βιομηχανικής τεχνολογίας και αποτελεί πρωτοπορία στον ελλαδικό χώρο.

116 χρόνια «Μύλοι Αχαΐας»: Από τις Τόσκες, έδρεψαν... Δαφνούλα επιτυχίαςΌπως μας εξηγεί ο τεχνολόγος τροφίμων και υπεύθυνος Παραγωγής και Διασφάλισης Ποιότητας της εταιρείας, Δημήτρης Μποσδίκος, η μέθοδος απεντόμωσης βασίζεται στην τροποποίηση της ατμόσφαιρας του θαλάμου και έχει σαν στόχο την διατήρηση της υγιεινής του προϊόντος, χωρίς χημικά, αλλά με βάση τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες που δημιουργούνται μέσα από το ίδιο το σύστημα.

«Εντός του θαλάμου δημιουργείται ελεγχόμενη ατμόσφαιρα αφιλόξενη (Θερμοκρασία 35C, Οξυγόνο 1%) για όλα τα στάδια των εντόμων (αυγά, προνύμφες, νύμφες, ενήλικα). Οπότε τα έντομα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Οι συνθήκες παρακολουθούνται συνεχώς για κάθε απεντόμωση, on time – real time μέσω internet από τον κατασκευαστή του θαλάμου (EcO2). Έτσι, όσα προϊόντα τοποθετηθούν εντός του θαλάμου (άλευρα, σιτάρια, σιμιγδάλια, υλικά συσκευασίας, μηχανήματα) θα απεντομωθούν αποτελεσματικά χωρίς φάρμακα», τονίζει ο κ. Μποσδίκος και προσθέτει: «Οι μέχρι τώρα απεντομώσεις απαιτούσαν χημικά σκευάσματα και πολλές φορές χωρίς τόσο καλό αποτέλεσμα, ενώ είχαν μία υπολειματικότητα, την επικινδυνότητα. Με τη νέα μη τοξική μέθοδο σκοτώνονται όλα τα στάδια των εντόμων, αποτρέπεται η δημιουργία ανθεκτικτών εντόμων, δεν προκαλείται διάβρωση, δεν γίνεται χρήση φαρμάκων και δεν υπάρχουν υπολείμματα. Παράλληλα, ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα για το προσωπικό και είναι φιλικό προς το περιβάλλον».

Επιπλέον με τη συγκεκριμένη μέθοδο διασφαλίζεται η καλύτερη ποιότητα, διατήρηση και συντήρηση του προϊόντος, ενώ επιτυγχάνεται η ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή. Κατά συνέπεια, μακροπρόθεσμα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την προσφορά νέων θέσεων εργασίας λόγω αύξησης της παραγωγής.

Καταλήγοντας, ο κ. Μποσδίκος επισημαίνει ότι ο καταναλωτής αλλά και οι εταιρείες τροφίμων που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους το αλεύρι των «Μύλων Αχαΐας», αυξάνουν το επίπεδο ποιότητας και των δικών τους τροφίμων και είναι σίγουροι για την υγιεινή και ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων τους.

  • Νικολέτα Τζώρτζη
ΓΡΑΦΕΙ: