Με 120 εκατ. ευρώ ενισχύεται ο μελισσοκομικός τομέας της ΕΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει 120 εκατ. Ευρώ στον μελισσοκομικό τομέα της ΕΕ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση ύψους 12 εκατ. Ευρώ σε σύγκριση με την ενίσχυση που χορηγήθηκε την περίοδο από το 2017 έως το 2019.

Ο Επίτροπος γεωργίας της ΕΕ, Phil Hogan, δήλωσε: “Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντικό τμήμα του τομέα των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, συμβάλλοντας στη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές μας. Χαιρετίζω ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε συνεργασία με άλλα βασικά ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία, παρέχει πλέον ισχυρότερα εργαλεία για τη στήριξη του αγροτικού τομέα”.

Η στήριξη της ΕΕ, θα εφαρμοστεί στα εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα που αρχίζουν την 1η Αυγούστου 2019 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022. Τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο σε συνεργασία με τον τομέα της μελισσοκομίας με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών του τομέα και την εμπορία των προϊόντων του. Τα μέτρα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, εκπαίδευση για τους μελισσοκόμους, την υποστήριξη για την έναρξη στην μελισσοκομία, την καταπολέμηση παρασίτων που καταστρέφουν τις κυψέλες και την έρευνα-μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του μελιού.

Το 2018, η ΕΕ είχε πάνω από 17,5 εκατομμύρια κυψέλες που επιμερίζονται σε 600.000 μελισσοκόμους. Η μελισσοκομία ασκείται σε όλα τα κράτη μέλη καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μελιού στον κόσμο. Οι αποικίες μελισσών είναι απαραίτητες για τη γεωργία και το περιβάλλον, διασφαλίζοντας την αναπαραγωγή των φυτών με επικονίαση, ενώ η μελισσοκομία συμβάλει στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.