Αυτό το άρθρο είναι 102 μηνών

Β. Αποστόλου: Καλεί τους αγρότες να συζητήσουν στο υπουργείο

18/01/2016
2' διάβασμα
v-apostolou-kalei-tous-agrotes-na-syzitisoun-sto-ypourgeio-12328

Σε αναγνώριση ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις θα είναι επώδυνες για τους αγρότες ως απόρροια των συνεπειών της συμφωνίας με τους δανειστές, πτυχές της οποίας όμως καταβάλλεται προσπάθεια να βελτιωθούν, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του, την Δευτέρα 18/1, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κ. Αποστόλου παραδέχθηκε ότι η ιδιαιτερότητα της επιβάρυνσης στους αγρότες έγκειται στο γεγονός ότι στους ώμους τους πέφτουν τόσο το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό. Σημείωσε ωστόσο ότι θα χρειαστεί η χώρα να πιεί «το πικρό ποτήρι της υλοποίησης της συμφωνίας» στεκόμενος ιδιαίτερα στην εξασφάλιση ποσού ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από χρηματοδότηση της Ευρώπης για τα αγροτικά θέματα. «Αυτό ήταν το σοβαρότερο πράγμα που έπρεπε να σκεφτούμε και να λάβουμε υπόψη μας για τη συμφωνία» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι παραμονή των εκλογών γύρισε όλη τη χώρα και έκανε ουσιαστική συζήτηση πάνω στη συμφωνία και η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση έχοντας εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί αυτές τις επιπτώσεις.

Συμπλήρωσε για τη συμφωνία ότι το αναγκαίο ποτήρι είναι και πικρό ποτήρι, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι «το πικρό ποτήρι δεν είναι προς την κατεύθυνση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

Σχετικά με τα επιμέρους ζητήματα αναγνώρισε ότι το δυσκολότερο κομμάτι για τους αγρότες είναι το ασφαλιστικό προσδιορίζοντας την αύξηση των εισφορών τους από τα περίπου 940 ευρώ τον χρόνο που πληρώνει ο αγρότης για τη σύνταξη και την υγεία του στα 1.540 ευρώ, σταδιακά και σε βάθος τετραετίας.

Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ βασικό αυτό το στοιχείο της τετραετούς προσαρμογής για τους αγρότες δεδομένου ότι σε μια περίοδο ανάκαμψης όπως αυτή αναμένεται, οι επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες.

Για το φορολογικό ανέφερε ότι η επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρότερη υπολογίζοντας ότι θα φθάσουν από τα 220 εκατομμύρια σε 240-250 εκατομμύρια με βάση ότι το καθαρό συνολικό αγροτικό εισόδημα που δηλώνεται είναι 1,3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός κάλεσε τους αγρότες που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα να προσέλθουν στο υπουργείο και να συζητήσουν όποια στιγμή το επιθυμούν για τα προβλήματά τους.

Πηγή Mega

ΓΡΑΦΕΙ: