Με τα τρακτέρ… παρά πόδα

Κλιμακώνουν την Τετάρτη 20/1 τις κινητοποιήσεις τους γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό.

Στα Τέμπη τα τρακτέρ

Η συγκέντρωση τρακτέρ σε χωριά του νομού, όπως λένε οι διοργανωτές (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και Κτηνοτρόφων νομού Λάρισας) έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και στις 20/1 εκατοντάδες τρακτέρ να οδεύσουν προς την κοιλάδα των Τεμπών και να παραταχθούν εκατέρωθεν του δρόμου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και σε συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, τα τρακτέρ προερχόμενα από έξι διαφορετικά σημεία εκκίνησης θα οδεύσουν σταδιακά προς τα Τέμπη, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στη γενική κυκλοφορία. Ενώ και στην Κοιλάδα, η διάταξη θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην Κοιλάδα πάντως υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται όλα τα τρακτέρ μετά τις 13.30 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στις προθέσεις των οργανωτών είναι να παραμείνουν εκεί εκατέρωθεν του οδοστρώματος, αναμένοντας μέχρι και το Σάββατο, οπότε και θα ολοκληρωθεί η προσέλευση σε όλα τα μπλόκα που συντονίζονται από την Συντονιστική Επιτροπής Ελλάδας των αγροτικών φορέων. Δεν αποκλείεται την Κυριακή 24/1 να υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.

Προς τον κόμβο Νίκαιας

Την Πέμπτη 21/1, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν σε σύσκεψη οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, την έξοδο τους στον κόμβο Νίκαιας θα κάνουν και τα τρακτέρ αγροτών από την Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα. Ήδη υπάρχουν προσυγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων σε χωριά, τα οποία συντεταγμένα την Πέμπτη θα κινηθούν προς τον κόμβο Νίκαιας.

Μαγνησία

Σε πλήρη ετοιμότητα και οι αγρότες της Μαγνησίας, για να στήσουν στις 20/1 τα μπλόκα τους στην περιοχή. Στόχος των αγροτών της περιφέρειας Αλμυρού είναι ο «στρατηγικής» σημασίας οδικός κόμβος των Μικροθηβών, επί της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, αλλά και ο κόμβος του Αερινού για τους αγρότες του κάμπου και του Βελεστίνου.

Περισσότερα από 130 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί ήδη στην περιοχή Πλατάνια του Αλμυρού και την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν πορεία για τον κόμβο Μικροθηβών, όπου είναι το προγραμματισμένο ραντεβού. Οι αγρότες του Πηλίου θα καθορίσουν τη στάση τους την ερχόμενη Κυριακή.

Τρίκαλα

Εν τω μεταξύ, δυο προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν στις 20/1 οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη». Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του προέδρου Απόστολου Θωμόπουλου, η πρώτη προσυγκέντρωση θα είναι στο Μεγαλοχώρι στις 11.00 το πρωί για τα τρακτέρ από την πόλη των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής και η δεύτερη η τελική, στο Ζάρκο, για τα τρακτέρ της υπόλοιπης γεωγραφικής περιφέρειας. 

Ενισχύεται το μπλόκο στο Προμαχώνα

Ενισχύεται συνεχώς το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερα από 900 τρακτέρ. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αγροσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός «καθημερινά γίνονται διάφορες ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα – Δευτέρα 18/1 κτηνοτρόφοι του μπλόκου έριξαν γάλα και σανό στο οδόστρωμα – αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να κλείσουμε το τελωνείο».

Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και σε άλλες περιοχές του νομού Σερρών και ο σχεδιασμός είναι να κατευθυνθούν από τις 20/1 σε σημεία που χρειάζονται ενδυνάμωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας. «Δουλεύουμε για να στηθούν λίγα, δυνατά και σε κομβικά σημεία μπλόκα. Ένα τέτοιο πολύ δυνατό είναι αυτό που στήνεται στον κόμβο Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού. Η Πανελλήνια Συντονιστική θα έχει δυναμική παρουσία και στα μπλόκα του κόμβου της Χρυσούπολης στην Καβάλα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στο Αγρίνιο, στη Θεσπρωτία, στο Ηράκλειο, ακόμα και στον Ισθμό της Κορίνθου και στα Μάλγαρα», αναφέρει. Μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα.

Αγρότες από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν για τις επόμενες ημέρες μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής Βασίλης Μαυροσκάς, «αποφασίσαμε να κάνουμε προσυγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών στις 23 Ιανουαρίου 2016, και στις 26 του μήνα θα συγκεντρωθούμε όλοι στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, οπότε και θα αποφασίσουμε αν τελικά θα κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τον Λευκό Πύργο».

Ημαθία

Προσυγκεντρώσεις με τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών την Τρίτη 19/1, και κάθοδό τους σε κομβικά σημεία επί της εθνικής οδού, αποφάσισε η Πρωτοβουλία Αγροτών, που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. «Να θεωρείται βέβαιο ότι θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο νομό Ημαθίας, ενώ δυναμικό παρόν θα δοθεί και στους κόμβους Μαυροβουνίου και Παλιού Μηλοτόπου Πέλλας», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας.

Πιερία

Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας, ενώ την Τετάρτη 20/1 θα αποφασιστεί προς ποια μπλόκα θα κινηθούν.

“Υποδοχή” υπουργού στην Κομοτηνή

Τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν αρχικά στο ύψος του πέμπτου χιλιομέτρου Κομοτηνής-Ξάνθης και τις βραδινές ώρες της Τρίτης, 19/1, θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Κομοτηνής, όπου και θα καταλάβουν θέσεις στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας. Εκεί θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οπότε αναμένεται η άφιξη στην Κομοτηνή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η σύσκεψη στην παλαιά Νομαρχία Ροδόπης στις 10.30 το πρωί.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Ροδόπης που συγκεντρώθηκαν το βράδυ τις 18ης Γενάρη στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, αποφάσισαν την πραγματοποίηση συλλογικών δράσεων με αποκορύφωμα τη διοργάνωση περιφερειακού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί.

Δυτική Ελλάδα

Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας θα παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους στις 20/1 στις 12.00 το μεσημέρι. Στην Ηλεία, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου.

Ήπειρος

Στα Ιωάννινα, με δυο προσυγκεντρώσεις στις 20/1, στις 10.30 το πρωί, στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και στην Ανατολή, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Στην συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου και σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές, θα καθορίσουν την στάση τους. Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 18.00, θα συμμετέχουν σε συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις.

Τις δυνάμεις τους μετρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, για να ξεκινήσουν, όπως υπογραμμίζουν, δυναμικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Εγνατία. Μάλιστα, για το σχεδιασμό της κινητοποίησης το απόγευμα της Τρίτης 19/1, έχουν γενική συνέλευση των συλλόγων στην Ηγουμενίτσα.

Στην Άρτα, οι παραγωγοί οργανώνονται δυναμικά για να βρίσκονται στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, στην Εθνική Οδό στο χωριό Κομπότι. Με τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα και αγροτικά αυτοκίνητα, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κώστας Τσίρκας, θα παραταχθούν στο δρόμο και θα βρίσκονται σε συντονισμό με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι κινητοποιήσεις στην Πρέβεζα, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ετοιμάζουν οι σύλλογοι αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, στο Φόρο, την κεντρική πλατεία της πόλης.  

Πελοπόννησος

Μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στο σταθμό του τραίνου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν από στις 20/1 οι αγρότες της Αργολίδας από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου. Την ίδια ημέρα οι αγρότες της Αργολίδας έχουν αποφασίσει να κάνουν αρχικά πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του αργολικού κάμπου στις πόλεις και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου.

Στη Λακωνία, οι αγρότες ομόφωνα αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις 20/1 στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και θα ξεκινήσουν ενημέρωση του κόσμου.

Κρήτη

Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες το πρωί της Τετάρτης 20/1. Η απόφαση ελήφθη στις Αρχάνες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Κρήτης. Παράλληλα, αποφασίστηκε να παραβρεθούν στην Agrotica στις 28/1, ενώνοντας τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία ανακοίνωσαν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου στις 11.00 το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς Χανίων.

Κέρκυρα

Συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας αποφάσισε για τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κέρκυρας.

Στερεά Ελλάδα

Στη Βοιωτία υπάρχει προσυγκέντρωση με περίπου 130 τρακτέρ μεταξύ της Λιβαδειάς και του Ορχομενού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, όπου είναι και ο κόμβος της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας και Λιβαδειάς. Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή Γιάννη Βάγγο, οι αγρότες συντονίζονται μαζί με συναδέλφους τους από τα Βάγια, τη Θήβα και τον Ορχομενό και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν έως τις 20/1, θα γίνουν και οι κινήσεις τους. 

Στόχος τους, να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. 

Προσυγκέντρωση υπάρχει στα Βάγια με περίπου 40 τρακτέρ, όπως επίσης και στην περιοχή της Θήβας κοντά στο εθνικό δρόμο στο 90ό χλμ με λιγότερα αγροτικά μηχανήματα. Στη Φθιώτιδα στο 210ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.

Επίσης, έχουν αποφασιστεί προσυγκεντρώσεις στην περιοχή του Μώλου και της Στυλίδας, όπου τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι. Οι επιτελείς αναμένουν τα τρακτέρ για να εκτιμήσουν την κατάσταση, αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους, με κεντρικό στόχο να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης. Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

Αλιείς

«Ραντεβού» με τα καΐκια τους στην προβλήτα Νέα Κρήνης στην Καλαμαριά Χαλκιδικής έχουν δώσει για τις 20/1 στις 10.00 το πρωί οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης, και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Μάνθος Παγώνης «κατεύθυνσή μας θα είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκη, όπου και σκοπεύουμε να εγκατασταθούμε επ’ αόριστο. Θα συγκεντρωθούμε όλοι οι παράκτιοι αλιείς από την ευρύτερη περιοχή του νομού μας, αλλά και τις τριγύρω περιοχές».

Με προσυγκέντρωση απέναντι από το δημαρχείο Βόλου, όπου οι αλιείς έχουν δεμένα τα καΐκια τους, θα ξεκινήσει η κινητοποίηση στο Βόλο, και όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του οικείου Συλλόγου, Χρήστος Ξηραδάκης, «στο σημείο θα φτάσουν και αγρότες από το Πήλιο και μετά όλοι μαζί θα προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ