ΜΑΤ, δακρυγόνα και σοβαρά επεισόδια με την άφιξη Αποστόλου στην Κομοτηνή! Τι είπε στη συνέντευξη Τύπου (upd)

Στον Κατρούγκαλο έριξε το μπαλάκι ο Αποστόλου για το ασφαλιστικό των αγροτών

ΜΑΤ, δακρυγόνα και σοβαρά επεισόδια με την άφιξη Αποστόλου στην Κομοτηνή!

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι αυτό που διαπραγματεύεται για το ασφαλιστικό, εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τους αγρότες».

Με αυτή τη φράση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κομοτηνή ο Βαγγέλης Αποστόλου παρέπεμψε ουσιαστικά στο υπουργείο Εργασίας και τον Γιώργο Κατρούγκαλο για τις προωθούμενες ρυθμίσεις σχετικά με τις εισφορές των αγροτών.

Στον Κατρούγκαλο έριξε το μπαλάκι ο Αποστόλου για το ασφαλιστικό των αγροτών

Επισήμανε ότι σήμερα το 50% των συντάξεων καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ για τους συνταξιούχους του αγροτικού τομέα το ποσοστό αυτό είναι 85%.

 

Επανέλαβε ότι για τους αγρότες θα υπάρξει τετραετής περίοδος προσαρμογής ενώ το ποσοστό υπολογισμού των ασφαλίστρων θα είναι κατώτερο των άλλων κλάδων αφού έχει ορισθεί στο 80% του κατώτατου μισθού των άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (δηλαδή 486,6 ευρώ). Άφησε ωστόσο περιθώριο για περαιτέρω διορθώσεις σημειώνοντας ότι θα επιχειρηθεί, μέσω της διαπραγμάτευσης, να χαμηλώσει κι άλλο αυτό το «κατώφλι».

Για τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό (θέμα που, όπως είπε, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα με τους θεσμούς) δεν υπήρξε ιδιαίτερα διαφωτιστικός, περιοριζόμενος να αναφέρει κυρίως τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της κυβέρνησης στο «μέτωπο» αυτό.

Στον Κατρούγκαλο έριξε το μπαλάκι ο Αποστόλου για το ασφαλιστικό των αγροτών

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το 2014 οι αγρότες πλήρωσαν 411 εκατ. ευρώ ενώ οι ρυθμίσεις της επόμενης χρονιάς μετέτραψαν την αγροτική εκμετάλλευση σε επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή φορολογίας 13% από το πρώτο ευρώ. Αν οι ρυθμίσεις αυτές εφαρμοζόντουσαν και το 2015 (εισοδήματα 2014), οι αγρότες θα πλήρωναν πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, μέσω του αφορολόγητου 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις που θεσπίστηκε από την τωρινή κυβέρνηση, οι αγρότες θα πληρώσουν 220 εκατ. ευρώ ενώ για την επόμενη χρονιά το νούμερο αυτό θα είναι 250 εκατ. ευρώ. Με τις ρυθμίσεις των προηγούμενων ρυθμίσεων, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, θα πλήρωναν 560 εκατ. ευρώ.

Δελτίο Τύπου ΥπΑΑΤ

Ο Β. Αποστόλου επισκέφθηκε τους κινητοποιημένους αγρότες στην Κομοτηνή

Την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κομοτηνή πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Χαράλαμπο Κασίμη και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη.

Ο Υπουργός προέδρευσε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Χρήστου Μέτιου, δημάρχων της περιοχής και παραγωγικών φορέων του Νομού, (τεχνικό επιμελητήριο, δικηγορικός σύλλογος, εργατικό κέντρο, Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών, παράρτημα ΑΔΕΔΥ), μεταξύ των οποίων αγροτικοί, κτηνοτροφικοί και μελισσοκομικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Στη συνέχεια ο υπουργός δέχτηκε αντιπροσωπεία των αγροτών που ήταν από το πρωί συγκεντρωμένοι έξω από την αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και οι οποίοι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη σύσκεψη.
Οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων αγροτών έθεσαν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου την απόσυρση εκ μέρους της κυβέρνησης των μέτρων που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών.

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε στους αγρότες ότι είναι έξω από την κουλτούρα του ίδιου και της κυβέρνησης τα ΜΑΤ και η βία και ότι, αντίθετα, υπήρξε ανέκαθεν υπέρ του ουσιαστικού ειλικρινούς διαλόγου. «Την ώρα που εσείς οι αγρότες ξεκινάτε κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, επέλεξα να έρθω ο ίδιος να σας συναντήσω και να σας ακούσω. Παρά την αρχική άρνησή σας, εγώ θα σας περιμένω να προσέλθετε σε έναν ουσιαστικό διάλογο, χωρίς όμως προαπαιτούμενα που είναι ανέφικτα» είπε ο κ. Αποστόλου.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για το φορολογικό των αγροτών

Στα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016 δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με όσα ίσχυαν. Συνεπώς το φορολογικό είναι θέμα που θα απασχολήσει τους αγρότες από το 2017 και μετά.

Συνεχίζει να ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων που είναι κάτω από 12.000 ευρώ. Πρόκειται για πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προστάτεψε με αυτόν τον τρόπο τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δις. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δις. μένουν αφορολόγητα. Συγκεκριμένα, για τα εισοδήματα του 2013 η συνολική φορολογία των αγροτών (που πληρώθηκε το 2014) ανήλθε στα 411 εκατ. ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2014, εάν δεν έφερνε η κυβέρνηση τη ρύθμιση για το αφορολόγητο των ενισχύσεων μέχρι 12.000, οι αγρότες θα πλήρωναν συνολική φορολογία 470 εκατ. ευρώ που μαζί με την προκαταβολή φόρου 27,5 %, θα έφτανε τα 600 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, με την παρέμβαση της κυβέρνησης, οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 πλήρωσαν 183 εκατ. ευρώ και με την προκαταβολή φόρου περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια ποσά θα πληρώσουν οι αγρότες και για τα εισοδήματα του 2015 (που θα πληρωθούν μέσα στο 2016).

Με λίγα λόγια, με την παρέμβαση της κυβέρνησης, το 2016 οι αγρότες θα πληρώσουν περίπου 225 εκατ. ευρώ λιγότερα από ότι πλήρωσαν το 2014.

Για το ασφαλιστικό των αγροτών

Σήμερα ο ΟΓΑ και συνολικά το ασφαλιστικό των αγροτών είναι στον αέρα και αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων.
Το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις συντάξεις τους το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός.
350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους.

Οι αλλαγές που επέρχονται στο ασφαλιστικό των αγροτών περιλαμβάνονται σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ειδικά για τους αγρότες, επιφυλάσσεται ένα ευνοϊκό – σε σχέση με άλλους κλάδους – πλαίσιο καθώς:

  • Εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας (μέχρι το 2019) και όχι απότομα.
  • Το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου. Δηλαδή τα 468 ευρώ το μήνα, ή 5.600 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Κατρούγκαλου, για την συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων αγροτών (το 88%, δηλαδή 466.000 αγρότες) τα ετήσια ασφάλιστρα θα αυξηθούν σταδιακά από 946 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1544 ευρώ το 2019. Είναι μια αύξηση συνολικά 63% στην τετραετία, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για την μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ΚΥΑ που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την οποία θα θεσπιστεί προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών. Συγκεκριμένα θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων ως εξής:

  • Για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 10% του ποσού.
  • Για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 20% του ποσού.
  • Για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 50% του ποσού.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Μπορεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου να προσπάθησε να… αιφνιδιάσει τους αγρότες φτάνοντας στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Κομοτηνής στις 9 το πρωί – πολύ νωρίτερα από τις προγραμματισμένη για τις 10.30 συνάντησή τους με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου – όμως τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν.

Μόλις μαθεύτηκε η είσοδος του κ. Αποστόλου στο κτίριο άρχισαν να συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότεροι αγρότες και από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας ενώ το κλίμα ηλεκτριζόταν διαρκώς.

ΜΑΤ, δακρυγόνα και σοβαρά επεισόδια με την άφιξη Αποστόλου στην Κομοτηνή!

Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη όταν έγινε γνωστό ότι ο υπουργός συμμετείχε στη σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μέτσιο και πολλά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Μαργαρίτης Θεολόγου, δήλωσε στο ypaithros.gr, ότι «στη σύσκεψη δεν είναι κανείς ασφαλισμένος του ΟΓΑ»!

ΜΑΤ, δακρυγόνα και σοβαρά επεισόδια με την άφιξη Αποστόλου στην Κομοτηνή!

Γύρω στις 10 το πρωί αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων αγροτών ζήτησε να δει τον υπουργό απλά για να του μεταφέρει ότι δεν συμμετάσχουν σε καμία σύσκεψη ούτε εκεί αλλά ούτε και σε κανένα άλλο μέρος της χώρας αν δεν αποσυρθούν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό. «Εάν αυτό περάσει δεν θα υπάρχει αγρότης για να συζητήσει για τους συνεταιρισμούς» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νέστου Γιάννης Πασαλίδης .

Την ίδια ώρα όμως άλλη ομάδα αγροτών προσπάθησε να μπει στο κτίριο από άλλη είσοδό του με αποτέλεσμα να παρέμβουν αστυνομικές δυνάμεις. Οι αγρότες άρχισαν να πετούν κροτίδες και αβγά και οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Για περισσότερη από μισή ώρα η κατάσταση βρισκόταν εκτός ελέγχου με συμπλοκές ανδρών των ΜΑΤ και αγροτών και την είσοδο του κτιρίου της αντιπεριφέρειας να θυμίζει πεδίο μάχης!

Αυτή την ώρα το κτίριο της Αντιπεριφέρειας βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό με πολλούς αστυνομικούς να βρίσκονται ακόμη και μέσα σε αυτό ενώ οι εκατοντάδες γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι βρίσκονται έξω από αυτό.

Παράλληλα η σύσκεψη υπό τον κ. Αποστόλου συνεχίζεται εκεί με την παρουσία, εκτός των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά και δημάρχων και αυτοδιοικητικών της περιοχής αλλά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Κυμπαρίδης καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου.

Μαρία Αμπατζή

Δείτε σχετικά βίντεο (πηγή: xronos.gr)