12η Zootechnia: Αφιερωμένη στις τεχνολογικές εξελίξεις, στις καινοτομίες, στα νέα προϊόντα και στις υπηρεσίες για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία

Σημείο αναφοράς για τις σύγχρονες εξελίξεις στην κτηνοτροφία και στην πτηνοτροφία αποτέλεσε η διεθνής εκθεσιακή διοργάνωση Zootechnia 2023 που πραγματοποιήθηκε για 12η φορά στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της Helexpo-ΔΕΘ.

Η εξειδικευμένη έκθεση, που είναι από τις μεγαλύτερες στον τομέα των παραγωγικών ζώων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καλύπτοντας συνολικά 14.115 τ.μ. στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων, προσέλκυσε περισσότερους από 837 εκθέτες από 38 χώρες, αλλά και 309 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 7 χώρες, μεταξύ των οποίων μεμονωμένοι hosted buyers από Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.

Αντίστοιχα, παρά τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται αυτό το δυναμικό πεδίο της πρωτογενούς παραγωγής, το μεγάλο ενδιαφέρον για την έκθεση αποτυπώθηκε και από την προσέλευση των επισκεπτών, που φέτος ήταν ιδιαίτερα μεγάλη λόγω και της επικείμενης προκήρυξης των νέων Σχεδίων Βελτίωσης για την υλοποίηση επενδύσεων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Έτσι, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΔΕΘ, η φετινή διοργάνωση ολοκληρώθηκε με πολύ θετικά αποτελέσματα, καθώς στη διάρκεια της τετραήμερης λειτουργίας της περισσότεροι από 55.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό περιηγήθηκαν στους χώρους της Zootechnia.

Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, αφού οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διά ζώσης για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις καινοτομίες, αλλά και τις ευκαιρίες στους κτηνοτροφικούς εξοπλισμούς και στη διατροφή των ζώων και να κινηθούν αναλόγως.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η δυναμική της 12η Zootechnia φάνηκε και από το πλήθος των ημερίδων, συνεδρίων, ενημερωτικών εκδηλώσεων και ποικίλων επιχειρηματικών γεγονότων με τα οποία εμπλουτίστηκε, όπως και από το πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεών της. Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του, ενώ το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας και το Εργαστήριο Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo, ανέδειξαν το ελληνικό αβγό μέσα από τη μακρόχρονη ερευνητική τους εμπειρία στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων αβγού και στην υιοθέτηση ορθών πρακτικών εκτροφής.

Όπως τόνισε στην «ΥΧ» ο επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής, Δρ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια της έκθεσης έγιναν ενημερώσεις προς τον κόσμο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αβγών, το χρώμα τους, αλλά και το μέγεθος του κρόκου, το βάρος και τον δείκτη φρεσκότητας με το egg analyzer που διαθέτει το εργαστήριο, ενώ πραγματοποιήθηκε και παράθεση αβγών από διάφορα συστήματα εκτροφής. «Παράλληλα, κάναμε και επίδειξη των μεγεθών των αβγών και παρουσιάζαμε στον κόσμο διάφορα αβγά από διαφορετικά πτηνά και σπάνιες φυλές, οι οποίες όμως δεν έχουν ταυτοποιηθεί όλες στη χώρα μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Παπαδόπουλος.

Σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία στην κτηνοτροφία

Ταμείο Μικρών Δανείων για τον πρωτογενή τομέα για ποσά μέχρι 25.000 ευρώ και με άτοκες πιστώσεις για δύο χρόνια προανήγγειλε η Τράπεζα Πειραιώς, με θέμα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία στην κτηνοτροφία. Όπως είπε η επικεφαλής του Τομέα Προϊόντων και Υπηρεσιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Μαρκέλλα Μαλαματένιου, το Ταμείο αυτό θα είναι σύντομα διαθέσιμο και τα συγκεκριμένα δάνεια θα είναι άτοκα για τα δύο πρώτα έτη και με επιτόκιο μόνο 0,5% για τη συνέχεια.

«Όποιος μένει στάσιμος και δεν επενδύει, δεν μπορεί να μείνει ανταγωνιστικός και βιώσιμος», επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Milkplan και εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, Νίκος Ημερίδης, προσθέτοντας ότι όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι στρέφονται στην εφαρμογή ρομποτικών συστημάτων. «Ενώ μέχρι πέρυσι είχαν εγκατασταθεί συνολικά 17 τέτοια συστήματα, υπάρχουν στην ουρά προς εξυπηρέτηση για το 2023 και αρχές 2024 άλλες 75 παραγγελίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ημερίδης, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα ότι με ορμητήριο το Κολχικό, η Milkplan εξάγει το 60% του παραγόμενου εξοπλισμού της σε 98 χώρες.

Στην ίδια εκδήλωση, ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις του ΥΠΑΑΤ, Ευθύμιος Τσιατούρας, αναφερόμενος στην επικείμενη νέα πρόσκληση για Σχέδια Βελτίωσης, σημείωσε ότι θα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, που είναι μεν μικρός, αλλά είναι μια ενδιάμεση πρόσκληση, καθώς η βασική θα γίνει σε δύο χρόνια και θα έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Την εκδήλωση συντόνισε ο Director Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξης Πολυτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου και ότι η Τράπεζα Πειραιώς αγαπά τον πρωτογενή τομέα και τους συντελεστές του.

Επιχειρηματικές συμμετοχές

Στη 12η Zootechnia παρευρέθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις της κτηνοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα γενικότερα, παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη διατροφή, στην αναπαραγωγή και στη διαχείριση των εκτροφών. Μηχανήματα, εξοπλισμοί, είδη ζωοτροφών και σιτηρών, φάρμακα και υποκατάστατα γάλακτος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των μηρυκαστικών ζώων, βιομηχανοποιημένα προϊόντα και πρώτες ύλες για ζωική παραγωγή σε παραγωγούς κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας και ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και υπηρεσίες με τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους στις νέες τεχνολογίες έδωσαν το δικό τους στίγμα.

Με εφόδιο την εξειδίκευση και τη γνώση στην αξιοποίηση των εργαλείων υψηλής τεχνολογίας και πιστή στο ραντεβού της με τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή, ήταν και σε αυτήν τη διοργάνωση η πρωτοποριακή εταιρεία πληροφορικής και τεχνολογίας NEUROPUBLIC.

Ξεχωριστές ήταν και οι επιχειρηματικές συμμετοχές που αφορούσαν την πτηνοτροφία, τους εξοπλισμούς, αλλά και τη διατροφή των ζώων, ενώ βροντερό «παρών» έδωσαν και οι δεκάδες αγροτικοί και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, καθώς και αναπτυσσόμενες Ομάδες Παραγωγών από όλη τη χώρα, που παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγουν.

Δυναμική παρουσία και πλήθος κόσμου προσέλκυσαν τα περίπτερα που φιλοξενούσαν οι ενώσεις κτηνοτρόφων αυτόχθονων φυλών, όπως του προβάτου φυλής Λέσβου, της Κόκκινης Φυλής αγελάδων, της φυλής προβάτων Πελαγονίας κ.ά. Από τις εκδηλώσεις που ξεχώρισαν στη διάρκεια της έκθεσης ήταν και η δημοπρασία των ταύρων αναπαραγωγής, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και διοργανώθηκε από το Αγρόκτημα Μπάτζιος της Φαρκαδόνας Τρικάλων.

 

Όπως είπε στην «ΥΧ» ο ιδιοκτήτης της φάρμας, Βασίλης Μπάτζιος, για πρώτη φορά τέθηκαν σε δημοπρασία τρία μοσχάρια 16 μηνών με πιστοποιητικά καθαροαιμίας, με τιμή εκκίνησης για κάθε ζώο τα 2.900 ευρώ. «Ήταν κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό που το είδαμε στο εξωτερικό και θελήσαμε να το μεταφέρουμε στην Ελλάδα, γιατί είναι ο εξαιρετικός τρόπος για να πάρεις ένα καλό ζώο αναπαραγωγής. Εμείς φέραμε πειραματικά τρεις ταύρους Limousine από τη Γαλλία και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Πιστεύω ότι μια τέτοια δημοπρασία θα εδραιωθεί», κατέληξε ο κ. Μπάτζιος.

Pets και άλογα

Η εκθεσιακή διοργάνωση, εκτός από τις τεχνολογικές εξελίξεις στην κτηνοτροφία και στην πτηνοτροφία, ήταν αφιερωμένη στα ζώα συντροφιάς και στο άλογο. Έτσι, ξεχώρισαν το Pet Festival -έκθεση ζώων συντροφιάς και φιλοζωίας- αλλά και το Σαλόνι Αλόγου, που αποτέλεσε τη μεγάλη συνάντηση των φίλων του αλόγου, διάφορων ιππικών ομίλων και επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ήταν ουσιαστικά ένα αφιέρωμα σε φυλές αλόγων, ενώ παρουσιάστηκαν διάφορα δρώμενα, όπως 30 άλογα διάφορων φυλών, άλλα έφιππα και άλλα σέρνοντας άμαξες, που κάλπασαν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.