Παμπεριφερειακό πανεπαγγελματικό συλλαλητήριο στην Κομοτηνή

Παμπεριφερειακό πανεπαγγελματικό συλλαλητήριο στην Κομοτηνή

Παμπεριφερειακό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή παραγωγικών κι επιστημονικών φορέων από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (31/1) στην Κομοτηνή με συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης στις 11:00, όπου μεταφέρθηκε η αντίδραση στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που πλήττουν όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Μηχανικοί, δικηγόροι, ταξιτζήδες, συμβολαιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, επαγγελματίες, έμποροι, συνταξιούχοι, συντάχθηκαν με τους αγρότες που έδωσαν ηχηρό «παρών» στη συγκέντρωση. Στη συνέχεια, συμμετείχαν όλοι στο μπλόκο των αγροτών στο 5ο χλμ. Κομοτηνής-Ξάνθης και στην γιορτή που ακολούθησε με φασολάδα μαγειρεμένη από τους αγρότες, τσίπουρο και μπύρα, όλα ντόπια προϊόντα.

Η γιορτή πλαισιώθηκε από ζωντανή μουσική και συνοδεύτηκε από χορό, αγροτών, συνδικαλιστών αλλά και πολιτικών προσώπων που βρήκαν την ευκαιρία να δηλώσουν την στήριξή τους στον αγώνα των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα.

Ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ροδόπης δήλωσε στο ypaithros.gr ότι δημιουργήθηκε ένα ενιαίο μέτωπο «για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σπάσουμε το διαίρει και βασίλευε που χρησιμοποίησαν όλα αυτά τα χρόνια για να μας εξουθενώσουν και να επιβάλλουν όλα αυτά τα μέτρα». Υποστήριξε ότι αυτό το συλλαλητήριο ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια νέα κοινωνική αλληλεγγύη στην οποία η μία κοινωνική ομάδα θα κοιτάζει την άλλη στα μάτια. «Συμπαραστεκόμαστε στους αγρότες που είναι οι μπροστάρηδες του αγώνα και συντονιζόμαστε για τη μεγάλη απεργία της 4ης Φεβρουαρίου για να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν θα περάσει η επιχειρούμενη αντιασφαλιστική προσπάθεια που έρχεται να αναιρέσει κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες».

Ο καπνοπαραγωγός Αλή Μουχαρέμ, πρόεδρος του Συλλόγου Καπνοπαραγωγών Πάσσου που αριθμεί περίπου 70 μέλη μετέφερε στο ypaithros.gr την δυσαρέσκειά του για την απουσία της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών παρά το ότι στις προηγούμενες κινητοποιήσεις όπως και στην «υποδοχή» Αποστόλου στην νομαρχία ήταν παρούσα.

Ζεσταίνονται τα μπλόκα

Ειδικά την Κυριακή 31/1, η Εγνατία Οδός έμεινε ανοιχτή το μεσημέρι, ενώ έκλεισε από τις 7:00 έως τις 9:00 το βράδυ. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκος Κυριαζής ευχαρίστησε όλους τους επαγγελματίες και τους φορείς που έδωσαν το «παρών» στο μπλόκο τους, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις, εάν δεν αποσυρθούν τα προσχέδια νόμου για όλους και βέβαια και για τους αγρότες.
Ενημέρωσε ότι τα τελωνεία Εξοχής, Κήπων και Καστανιών κλείνουν επ’ αόριστω την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου από τις 11:00 το πρωί και θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο επιβατικών οχημάτων και λεωφορείων.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα» Κώστας Δαλάτσης δήλωσε στο ypaithros.gr ότι μέχρι και την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου οι αγρότες της Ξάνθης θα κλείνουν από τις 12:00 μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι και από τις 6:00 μέχρι τις 9:00 το βράδυ στη Γέφυρα του Νέστου. «Την Πέμπτη θα συμμετάσχουμε στα συλλαλητήρια που θα γίνουν μέσα στις πόλεις με αγροτικά αυτοκίνητα».

Μαρία Αμπατζή