Στους 15 οι υποψήφιοι επενδυτές στο ΒΙΟ.ΠΑ. Καβάλας

Ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας

Η ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας στα τέλη Αυγούστου θα συμβάλει στην ανάδειξη της σκοπιμότητας και της βιωσιμότητάς του μετά από 12 χρόνια πορείας, από τα οποία μόλις τα τελευταία δύο έγινε η πρώτη επένδυση, λόγω διάφορων προβλημάτων που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν. Η πρώτη εγκατάσταση δείχνει για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκο Δέμπα, ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης, ειδικά στη μεταποίηση. «Διά νόμου, οι χαμηλής όχλησης επιχειρήσεις, που βρίσκονται στο κέντρο του αστικού ιστού των πόλεων, πρέπει να μεταφερθούν σε βιοτεχνικούς χώρους», θυμίζει. Κάνοντας αναδρομή, αναφέρει ότι σωρεύτηκαν χρέη 600.000 ευρώ με σημαντικότερο ένα δάνειο που είχε ληφθεί κυρίως για το κτήριο διοίκησης.

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συμμετέχει με ποσοστό 51%, ο Δήμος Καβάλας με 29% και το Επιμελητήριο με 20%. Η νέα διοίκηση θέλησε να πάρει σάρκα και οστά το ΒΙΟ.ΠΑ. και να λειτουργήσει. «Σε αυτόκλητη γενική συνέλευση των εταίρων συζητήσαμε πώς βλέπουμε την εξέλιξή του. Αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας που απαιτείται, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αποφάσεις για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», περιγράφει ο κ. Δέμπας, εξηγώντας ότι το Επιμελητήριο ανέλαβε την ανάθεσή της. Μόλις ολοκληρωθεί, θα ακολουθήσει γενική συνέλευση και ορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου, ώστε να μπει σε νέα βάση η λειτουργία του, την οποία επιδιώκουν η περιφέρεια και το επιμελητήριο.

Ο κ. Δέμπας αποδίδει τη συγκράτηση των υποψήφιων επενδυτών στην οικονομική κρίση και εκτιμά ότι θα υπάρξει αλλαγή στην εικόνα της αγοράς, δηλώνοντας πως 15 οικοπεδούχοι από τους 22 σχεδιάζουν να επενδύσουν. Η έκταση του ΒΙΟΠΑ είναι 50 στρέμματα, με προοπτική να φτάσει τα 100. Οι πρώτες εργασίες έχουν γίνει, αλλά απαιτούνται επιπλέον έργα και υποδομές. «Έχουμε 100 τεμαχισμένα οικόπεδα, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν έναν χώρο εγκατάστασης», ενημερώνει, προσθέτοντας ότι υπάρχει αίτηση από εταιρεία με μάρμαρα για ενοποίηση δέκα οικοπέδων.