Ροδόπη: Στον κόμβο του Τυχηρού η καρδιά των κινητοποιήσεων

Ροδόπη:Στον κόμβο του Τυχηρού η καρδιά των κινητοποιήσεων

Φοιτητές, άνεργοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τραπεζικοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, επαγγελματίες, δικηγόροι – συμβολαιογράφοι συγκεντρώθηκαν το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, ενώ στην πόλη δεν άνοιξε ούτε περίπτερο, εκτός από δυο σούπερ μάρκετ από αλυσίδες.

Το σύνθημα των επαγγελματιών ήταν «δεν ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ», καθότι και οι καφετέριες της πόλης έμειναν κλειστές. 1.300 και πλέον άτομα προχώρησαν σε σιωπηλή πορεία, με εξαίρεση τα μέλη του ΠΑΜΕ που φώναζαν συνθήματα όπως «εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι». Οι συμμετέχοντες κινήθηκαν προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, όπου έγινε επίδοση ψηφίσματος και στη συνέχεια μετέβησαν στην πλατεία Ειρήνης.

Το επίκεντρο των κινητοποιήσεων στη Ροδόπη ήταν το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο του Τυχηρού, στον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα Κομοτηνή – Μακάζα, όπου μετέβησαν κάποιοι από τους συνδικαλιστές, ενώ τον δρόμο «άνοιξαν» οι ταξιτζήδες που σήμερα σήκωσαν χειρόφρενο.

Εκ μέρους του συντονιστικού των αγροτών της Ροδόπης ο Νίκος Κυριαζής μίλησε για την 16η μέρα που βρίσκονται στον δρόμο. «Όλα τα μπλόκα άνοιξαν σήμερα για τη σημερινή απεργία» είπε και πρόσθεσε ότι για τον κάθετο άξονα πραγματοποιούν άνοιγμα του μπλόκου ανά δίωρο για δεκάλεπτο ή τέταρτο της ώρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οδηγοί που κινούνται προς τη Βουλγαρία, καθότι υπήρχαν Βούλγαροι που περίμεναν υπομονετικά την προσωρινή απομάκρυνση των τρακτέρ, όπως και ορισμένοι Έλληνες.

Ο συγκεκριμένος άξονας εξυπηρετεί πολλούς που έχουν εμπορική δραστηριότητα στη Βουλγαρία αλλά και τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε βουλγάρικα πανεπιστήμια.

Σκληραίνουν τα μπλόκα

«Σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων το Σάββατο θα γίνει πιο έντονη η διαμαρτυρία μας, με 24ωρο κλείσιμο κάθε μπλόκου στην Ελλάδα, από τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Εδώ, θα κλείσουμε τα σύνορα για 24 ώρες, οπότε όσοι θέλουν να πάνε στη Βουλγαρία θα πρέπει να επιλέξουν την Ξάνθη ή τον Έβρο, από όπου επιτρέπεται να περάσουν τα επιβατηγά οχήματα».

Επίσης, στα σημεία που υπάρχουν τελωνεία οι διερχόμενοι οδηγοί εκ των πραγμάτων δεν εξυπηρετήθηκαν σήμερα λόγω της απεργίας των τελωνειακών.

Ο κ. Κυριαζής σημείωσε ότι τα μπλόκα της Ροδόπης θα ενισχυθούν τόσο στον Ίασμο όσο και στον κόμβο του Τυχηρού. Σε ό,τι αφορά στο μπλόκο της Εγνατίας Οδού στο 5ο χλμ. Κομοτηνής – Ξάνθης θα είναι ανοιχτό την Παρασκευή και το Σάββατο. Πρόσθεσε ότι εάν δημιουργηθεί πρόβλημα στην Εγνατία Οδό με πολύωρη αναμονή οχημάτων ανοίγουν κατά διαστήματα.

Ο καπνοπαραγωγός Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεϊν μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα των καπνοπαραγωγών ειδικά για τη Θράκη που είναι μονοκαλλιέργεια για χιλιάδες οικογένειες. «Οι καπνοπαραγωγοί δεν έχουν χρήματα. Κατά μέσο όρο παίρνουμε επιδότηση 1.000 ευρώ τον χρόνο. Δεν φτάνουν, γι’ αυτό και ο αγώνας είναι κοινός. Θα μείνουμε εδώ μέχρι να στρέψει το βλέμμα η Αθήνα και να δει την ακριτική Θράκη. Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας αλλά δεν έχουμε χρήματα για να σπείρουμε».

Μαρία Αμπατζή