Στο 20% οι επιχειρήσεις που επενδύουν στον οινοτουρισμό, αλλά χωρίς στήριξη

Στο προσκήνιο Μαντίνεια και Νεμέα

Ελπίδες για ένα ξεκίνημα στον τομέα του οινοτουρισμού γέννησε η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανάπτυξη στοχευμένης δράσης στις περιοχές Μαντινείας και Νεμέας σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου, «οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού υπάρχουν κυρίως χάρη στην προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο εμείς προσπαθούμε να στηρίξουμε στον βαθμό που μας αναλογεί και να το αναδείξουμε με σύγχρονα ψηφιακά μέσα».

Όπως λέει, «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία πλήρη εικόνα και μέσα από ένα οδοιπορικό που οργανώνουμε με Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους να ξεκινήσει μία νέα εφαρμογή στήριξης. Αυτήν τη στιγμή, στην Πελοπόννησο λειτουργούν 50 οινοποιεία, από τα οποία μόλις τα 16 πρέπει να έχουν άδεια επισκεψιμότητας. Υπάρχουν φυσικά και κάποια που, ενώ τηρούν τις προϋποθέσεις, δεν έχουν πάρει το σήμα και απλά είναι θέμα χρόνου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές Μαντινείας και Νεμέας, που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, καταγράφονται δύο από τις σημαντικότερες ποικιλίες από τις οκτώ που υπάρχουν και είναι ΠΟΠ. Ο λόγος για το ΠΟΠ Μοσχοφίλερο Μαντινείας και το Αγιωργίτικο Νεμέας, ενώ υπάρχουν και πολλά προϊόντα ΠΓΕ.

Επιχειρήσεις

Ο Βαγγέλης Καλόγρης που εκπροσωπεί το πρώτο πιστοποιημένο επισκέψιμο οινοποιείο της Πελοποννήσου, στη Μαντίνεια, επισημαίνει στην «ΥΧ» ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί κάποια οργανωμένη προσπάθεια στήριξης και τονίζει ότι από το σύνολο των οινοποιιών μόνο το 20% ασχολείται με τον οινοτουρισμό.

«Για να κρατήσεις τον επισκέπτη, δεν αρκούν μόνο οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει τον μύθο της περιοχής, ώστε να θέλει να μας επισκεφτεί και να δει μαζί με τα οινοποιεία και άλλους χώρους πολιτιστικούς ή ψυχαγωγίας», εξηγεί.

Ο Νίκος Βλάχος, που εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας ΠΟΠ, αναφέρει ότι για να προχωρήσει ο οινοτουρισμός πρέπει να υπάρχει ένας φορέας, που θα συντονίζει τις κινήσεις και να χαράζει στρατηγική. «Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς, ως σύνδεσμος, που θα μπορούσαμε να το κάνουμε δεν διαθέτουμε τα κεφάλαια. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να επενδύσουν και τα μεγάλα οινοποιεία», τονίζει.