Στα 273 ευρώ/τόνος έκλεισε η δημοπρασία της ΕΑΣ Ορεστιάδας για το σκληρό σιτάρι

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Ιουλίου η δημοπρασία της ΕΑΣ Ορεστιάδας για την πώληση 20.000 τόνων σκληρού σιταριού φετινής σοδειάς.

Πλειοδότης αναδείχτηκε η εταιρεία Μύλοι Σόγιας η οποία προσέφερε 273 ευρώ/τόνος, νούμερο που, αφαιρώντας τα 15 ευρώ προμήθειας (για έξοδα οργάνωσης κλπ), μεταφράζεται σε μια τιμή 256 ευρώ/τόνο ή 25,60 λεπτά/κιλό στον παραγωγό. Ο μέσος όρος των ποιοτικών χαρακτηριστικών του σιταριού που πουλήθηκε ήταν: Πρωτεϊνη 12,5%, ειδικό βάρος 79 kg/hl και υαλώδη 60%).

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σημαντική συμφωνία της Ένωσης, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η χρονική συγκυρία που επιτεύχθηκε αφού μόλις δυο μέρες πριν, την Τετάρτη 8 Ιουλίου οι τιμές στο Χρηματιστήριο της Φότζια υποχώρησαν κατά 20 ευρώ/τόνος, εξέλιξη που «ταρακούνησε» την αγορά. Μάλιστα, μιλώντας στο ypaithros.gr, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπρος Κουμπρίδης εκτιμά ότι, αν δεν είχε συμβεί το απότομο αυτό «πισωγύρισμα» οι τιμές που θα είχε εξασφαλίσει η Ένωση θα ήταν ακόμα υψηλότερες.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουμπρίδης, από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν να υπογράφονται τα συμφωνητικά με τους παραγωγούς και μέσα στο επόμενο διήμερο θα αρχίσουν οι πληρωμές. Όσον αφορά την παράδοση του προϊόντος στην Μύλοι Σόγιας έχει προγραμματισθεί να γίνει μέχρι τις 31 Μαϊου 2021, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα να επαφίεται στην ευχέρεια της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό για το σκληρό συμμετείχαν επτά συνολικά ενδιαφερόμενοι. 

Στα 180 ευρώ/τόνος το μαλακό

Εξάλλου, ενδιαφέρον από τρεις εμπορικούς οίκους εκδηλώθηκε για τους 3.000 τόνους μαλακού σιταριού που επίσης έβγαλε σε δημοπρασία η ΕΑΣ Ορεστιάδας, με τις ποσότητες να καταλήγουν τελικά στην Δημητριακή η οποία προσέφερε 180 ευρώ/τόνο το οποίο ισοδυναμεί με 165 ευρώ/τόνο ή 16,5 λεπτά/κιλό στον παραγωγό.

Έχασε 20 ευρώ/τόνος η Φότζια

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα λίστα της Φότζια που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη οι τιμές υποχώρησαν κατά 20 ευρώ/τόνος. Έτσι, οι πρώτες ποιότητες (πρωτεϊνη 13%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80%) διαπραγματεύονται πλέον στα 310-315 ευρώ/τόνος (τιμή αποθήκης παραγωγού), οι αμέσες επόμενες (πρωτεϊνη 12%, ειδκό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70%) από 300 έως 305 ευρώ/τόνος ενώ για την τρίτη κατηγορία (πρωτεϊνη 11%, ειδiκό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 60%) οι τιμές κυμαίνονται από 290 έως 295 ευρώ/τόνος.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ με τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά του σκληρού σιταριού στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 10 Ιουλίου στα περίπτερα όλης της χώρας.