28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών: Εμβληματική η παρουσία της ΠΕΝΑ στη Βόρεια Εύβοια

Με επιτυχία και σημαντικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκε το 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) που φέτος, για συμβολικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Με βασικό στόχο τη σωστή ενημέρωση και τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να πάρουν οι νέοι αγρότες στη χώρα μας, η θεματολογία περιλάμβανε: Ακαδημαϊκούς για τη σημασία της αγροτικής οικονομίας στην περιφερειακή ανάπτυξη, τα εργαλεία ανάπτυξης στα χέρια των νέων αγροτών από θεσμικούς φορείς όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τα διάφορα προγράμματα που προσφέρει στην υπηρεσία των αγροτών και ειδικά των νέων, καθώς και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία και πώς αυτά διαμορφώνονται από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ με τον Σίμο Κεδίκογλου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου, έδωσε το «παρών» και μετά την τοποθέτησή του παρέμεινε και άκουσε τα αιτήματα και τις συγκεκριμένες δυσκολίες των διάφορων προγραμμάτων, με την υπόσχεση να τα εξετάσει.

Επίσης, εκτενής αναφορά έγινε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην κλιματική αλλαγή και στην πράσινη επιχειρηματικότητα, από αντιπροσωπευτικούς φορείς όπως η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με ουσιαστικό ρόλο στα αγροτικά δρώμενα.

Φέτος, έγινε ειδική μνεία στα συνεταιριστικά και συνεργατικά σχήματα-οργανώσεις και στα παραδείγματά τους, για τη σημασία τους στην τοπική ανάπτυξη και την από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων στα οποία καλείται να ανταποκριθεί ο πρωτογενής τομέας. Παρουσιάστηκαν από κοινού τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα, αναδεικνύοντας τα καλά παραδείγματα σε πανελλήνιο και σε περιφερειακό επίπεδο, προτείνοντάς τα ως διαχρονική απάντηση σε περιόδους κρίσης.

Θεσμός πλέον έχει γίνει το πάνελ «H ΠΕΝΑ συζητά με τους νέους αγρότες της περιοχής», όπου με ενδιαφέρον ακούσαμε φρέσκες απόψεις. Το συνέδριο έκλεισε την Κυριακή, με την παρουσίαση καινοτόμων δράσεων και προοπτικών, η οποία εξελίχθηκε σε μια πραγματική διαδραστική συζήτηση, με διάφορα θέματα από τους παρευρισκόμενους, ενώ δόθηκε το επόμενο ραντεβού στην AGROTICA.

Βασικά σημεία του συνεδρίου

Ο Γιώργος Κελαϊδίτης
Ο Νίκος Παυλονάσιος

Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα με την ομιλία του προέδρου της ΠΕΝΑ, Νίκου Παυλονάσιου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των νέων αγροτών στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες της πυρκαγιάς, με σημαντική αναφορά στο δημογραφικό.

Μίλησε για το πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών, όπως επίσης και για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις περιοχές που επλήγησαν. Τέλος, έκανε αναφορά στη στήριξη 650 δικαιούχων για τις καταστροφές στην περιουσία τους, με 18 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Κώστας Αποστολόπουλος

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας-Αλιείας, Κώστας Αποστολόπουλος, αναφέρθηκε στους νέους αγρότες και στον ρόλο τους στην αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειας. Είπε ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά και αγωνία για το μέλλον και ότι η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες είναι αυτές οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο αγροτική ανάπτυξη.

 

Η Κατερίνα Καλαντζή

Η αντιπεριφερειάρχης Ορεινής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας, Κατερίνα Καλαντζή παρουσίασε τις προτάσεις για μία ολοκληρωμένη δράση και ενίσχυση των αγροτών της Περιφέρειας Στερεάς και υποστήριξε ότι η ένταξη των 1.060 νέων αγροτών της περιφέρειας δίνει δυναμική για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

 

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο Νίκος Κακαβάς, πρόεδρος των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων, και ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΠΕΝΑ. Ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μίλησε για την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σεραφείμ Ζαγγανάς, έβαλε το πολιτικό αποτύπωμα και τις πρωτοβουλίες της πολιτικής πλατφόρμας του κόμματος στον αγροτικό τομέα. Για αρνητικές πολιτικές στον αγροτικό τομέα της κυβέρνησης μίλησε και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αλέξανδρος Παπαχατζής.

Την επόμενη ημέρα, και με την παρουσία του στις εργασίες του συνεδρίου, ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας συνεργατικών σχημάτων, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και οι νέοι αγρότες να έχουν σημαντικό ρόλο στα αγροτικά δρώμενα. Μίλησε για την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αναφερόμενος στο θέμα του κόστους παραγωγής, έκανε λόγο για τη δυσβάσταχτη εκτόξευσή του το τελευταίο διάστημα. Στόχος, όπως είπε, είναι «να απορροφηθεί το μεγαλύτερο κόστος των τιμών, μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζουμε. Από την πλευρά μας, υπάρχει η πολιτική βούληση».

Σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι είναι δύσπιστος για τον τρόπο εφαρμογής και ζήτησε από τους ελεγκτικούς φορείς αυστηρότερους ελέγχους. Αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε ότι από τους 300 μελισσοκόμους, έκαναν αίτηση ένταξης πάνω από 3.000. Ακόμη, ο κ. Κεδίκογλου, μετά από πρόταση της ΠΕΝΑ, θα εισηγηθεί τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, με θέματα που αφορούν αποκλειστικά τους νέους αγρότες, ώστε να αποτρέπονται τυχόν λάθη στο μέλλον.

Από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Π. Χατζηνικολάου, έκανε λόγο για την ενίσχυση των εργαλείων της γνώσης και είπε ότι «από αυτό το πεδίο ο νέος αγρότης θα γνωρίζει από πού και πώς θα αντλεί ολοκληρωμένη ενημέρωση». Ακόμη, δήλωσε ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να ανοίξει καινούργιους δρόμους και να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα μπροστά στις νέες προκλήσεις που έρχονται.

Από δεξιά προς τα αριστερά: Θ. Βασιλόπουλος, Π. Χατζηνικολάου, Αλ. Παπαχατζής.

Τι είπε η πανεπιστημιακή κοινότητα

Σημαντικοί εισηγητές από πανεπιστημιακές γεωπονικές σχολές έδωσαν το δικό τους στίγμα, αναφερόμενοι στην καλύτερη αξιοποίηση του αγροτικού τομέα μέσα από αειφόρες πρακτικές.

Ο Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μίλησε για την αναγκαιότητα αξιοποίησης των πόρων και την κάλυψη των αναγκών χωρίς ανισότητες. Είπε ότι απαιτούνται συνεργασίες για την ανάπτυξη, χωρίς εκπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο Θεόφιλος Μασούρας, καθηγητής Γαλακτοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος πλούτος στον αγροτικό τομέα και ότι οι πιστοποιήσεις προστατεύουν τα προϊόντα. Ο Δημήτρης Γούσιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσίασε τεχνολογίες στον τομέα της ζωικής παραγωγής για την καλύτερη διαχείριση και την ανάδειξη των ζωικών προϊόντων.

Ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Δούκας, αναφέρθηκε στις αλλαγές που υφίσταται σήμερα ο αγροτικός τομέας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εστιάζοντας παράλληλα στο χαμηλό επίπεδο της εκπαίδευσης των αγροτών. Κλείνοντας τον κύκλο, ο Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά αγρότες χαμηλού εισοδήματος.

Εστιάζοντας στην περιοχή της Εύβοιας, έκανε λόγο για παραγωγικές αναδασώσεις με δασικά είδη, που θα έδιναν άμεσο εισόδημα στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών από καρποφόρα είδη. Παράλληλα, έδωσε έμφαση σε φυτά που μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κλιματική αλλαγή και να αξιοποιηθούν παραγωγικά.

GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Στο επίκεντρο της ΚΑΠ η βιώσιμη ανάπτυξη

Η Έλλη Τσιφόρου

Με σημείο αναφοράς τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες για τους νέους αγρότες από το πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η Έλλη Τσιφόρου, διευθύνουσα σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, έθεσε τις δικές της κατευθύνσεις μέσα από το χρονοδιάγραμμα, το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και τις προκλήσεις και τους στόχους που μπορούν να αναπτυχθούν.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στη βιωσιμότητα, η οποία αποτελεί την κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, μέσα από το περιβάλλον και με το κλίμα στο επίκεντρο.

Εστίασε στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως οριζόντια πολιτική για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και στους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς και ανακατατάξεις στο διεθνές εμπόριο.

Τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τη νέα ΚΑΠ και τη δυναμική παρουσία της εταιρείας στις περιφερειακές εκδηλώσεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Ο ρόλος των συλλογικοτήτων στον αγροτικό τομέα

Εκπρόσωποι συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων μίλησαν για τους δικούς τους στόχους και αναφέρθηκαν στους νέους αγρότες. Η Βασιλική Αϋφαντή, μέλος ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του συνεταιριστικού κινήματος ως εργαλείου ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα. Μίλησε παράλληλα για τους στόχους που θέτει ο ΣΑΣΟΕΕ για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ειδικότερα για τους νέους αγρότες.

Ο Τάκης Πεβερέτος

Ο Τάκης Πεβερέτος, εκπρόσωπος του ΣΕΚ, μίλησε για την αναγκαιότητα στήριξης των αγροτών από την πολιτεία, ενώ εστίασε και σε προβληματισμούς ανορθόδοξης ανάπτυξης στο διατροφικό μοντέλο. «Δεν γίνεται να κατευθύνουμε την έρευνα συνθετικού κρέατος και γάλακτος επόμενο από κάποιες εταιρείες απεμπολώντας το ρόλο της κτηνοτροφίας», δήλωσε με νόημα.

 

Ο Ανδρέας Δημητρίου

Ο πρόεδρος του ΑΠΣΙ «Πίνδος», Ανδρέας Δημητρίου, αναφέρθηκε στην ιστορία του συνεταιρισμού και στον ρόλο του στην τοπική οικονομία, καθιερώνοντάς τον ως ένα κοινωνικό και οικονομικό συνεργατικό μοντέλο. Ο Κώστας Τζαβάρας, εκπρόσωπος της ΕΘΕΑΣ, παρουσίασε τη δράση των αγροτικών και δασικών συνεταιρισμών της Εύβοιας. Αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες και στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στο νησί.

Σημαντικές επίσης ήταν και οι παρουσίες τοπικών συνεταιρισμών, όπως των Ταξιαρχών, που έχει μεγάλη ιστορία στον τομέα του σύκου, καθώς και του συνεταιρισμού των μελισσοκόμων, που παρουσίασαν τα προβλήματά τους από τις πυρκαγιές.

Χρηματοδοτικά εργαλεία από την Τράπεζα Πειραιώς

Ο Αλέξης Πολυτάκης

«Ο τραπεζικός δανεισμός είναι μια δύσκολη υπόθεση και θα πρέπει να δούμε τον αγρότη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του», είπε με έμφαση στην τοποθέτησή του ο Director Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξης Πολυτάκης. Εστίασε στα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως επίσης και στα χρηματοδοτικά εργαλεία της τράπεζας, με σημεία αναφοράς την Κάρτα του Αγρότη, την αγορά εξοπλισμού, τα συστήματα διαχείρισης του νερού, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά κ.ά.

Αναγκαιότητα η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη

Η Σωτηρία Μαρούλα

Η Σωτηρία Μαρούλα, product manager της Compo Expert Hellas, μέσα από τη δική της τοποθέτηση αναφέρθηκε στον ρόλο των αγροτικών εφοδίων, στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ μίλησε και για τη νέα τεχνολογία στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνοντας ειδική αναφορά στους βιοδιεγέρτες, οι οποίοι έρχονται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στον αγροτικό τομέα.

Χρηστικές εφαρμογές και καλά παραδείγματα

Οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ανθρώπους του αγροτικού τομέα που εφάρμοσαν καινοτόμες δράσεις στις εκμεταλλεύσεις τους, αλλά και στους χώρους που επιχειρούν. Συγκεκριμένα, ο νέος αγρότης Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης παρουσίασε καινοτόμες πρωτοβουλίες στις αγροτικές του δραστηριότητες, στο αμπέλι και στη μελισσοκομία.

Η Καλλιόπη Σαμαντούρου, από την εταιρεία ΑΓΡΕΚ, ανέδειξε διάφορες δράσεις στην περιοχή της Εύβοιας, μέσα από ολοκληρωμένες προτάσεις και συνεργασίες εκπαίδευσης των αγροτών. Ο Παναγιώτης Μακρής, από τον Δήμο Αγράφων, παρουσίασε μία καινοτόμο δραστηριότητα στον τομέα της ελαιοκομίας, αλλά και τον αγροτουρισμό. Ο Στάθης Σταθόπουλος, με την ομάδα της Αgroclica, ανέδειξαν ενδιαφέρουσες πρακτικές με τη χρήση της νέας τεχνολογίας.

Ο γεωπόνος και διευθύνων σύμβουλος της Protypon, Γιάννης Καλτσής, μίλησε για τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων αγροτών της χώρας μας, για την ένταξή τους στο επάγγελμα και επέμενε για την αναγκαιότητα δημιουργίας ομάδων παραγωγών σε κάθε παραγωγική περιοχή.

Ο Βασίλης Αηδόνης, γεωπόνος του Κέντρου Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδος, αναφέρθηκε στον ρόλο της μελισσοκομίας μέσα από την κλιματική κρίση. Σημαντικό επίσης ήταν το πάνελ του προγράμματος Νέα γεωργία Νέα Γενιά και, τέλος, η ελπιδοφόρα παρουσίαση της νηπιαγωγού Λίλιαν Δούμα για τις καινοτόμες δράσεις της, μέσα από την Οικοσυμμαχία 16 σχολείων της Στερεάς Ελλάδας. Πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών του 28ου Συνεδρίου, η ΠΕΝΑ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Λέσχη Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, για την ανάπτυξη και την προώθηση των προϊόντων της ελιάς.

Το συνέδριο έκλεισε με τα συμπεράσματά του από τον πρόεδρο της ΠΕΝΑ, ο οποίος εστίασε στον ρόλο των νέων αγροτών των περιφερειακών ενώσεων, ώστε να ενισχυθεί η φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.