Στα 36 λεπτά υπογράφονται οι νέες συμβάσεις στην ελαιοκράμβη

Παράθυρο για αυξήσεις από τους βιοντιζελάδες, αλλά μόνο εφόσον λυθεί το πρόβλημα με τα διυλιστήρια

Με προσφερόμενη τιμή 36 λεπτά το κιλό και προφορική δέσμευση ότι αυτή θα αναθεωρηθεί προς το πάνω εφόσον διορθωθούν οι «ανορθογραφίες» της εγχώριας αγοράς βιοντίζελ, μπαίνουν σιγά-σιγά στη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με τους παραγωγούς για την ελαιοκράμβη οι επιχειρήσεις βιοκαυσίμων.

Όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», πρόκειται για «τιμή ασφαλείας», δηλαδή η ελάχιστη τιμή την οποία εκτιμούν ότι μπορούν να εγγυηθούν οι «βιοντιζελάδες» ενόψει της νέας σεζόν, όσο οι παραλαβές του τελικού προϊόντος από τα διυλιστήρια, και δη από ένα εξ αυτών (Motor Oil), γίνονται με τους σημερινούς… νωχελικούς και ακατάστατους ρυθμούς και με αντίτιμο που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 1.050 ευρώ/χιλιόλιτρο. «Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρότερων κυρίως επιχειρήσεων του κλάδου, επομένως η μείωση της τιμής της πρώτης ύλης είναι μονόδρομος», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» επιχειρηματίας του κλάδου.

Δεν λείπουν βέβαια και οι διαρροές προς τους παραγωγούς από μονάδες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν καταφέρει να «χτίσουν» μια καλύτερη σχέση με τα διυλιστήρια για «συμβάσεις που δεν θα διαφέρουν πολύ από τις περσινές».

Σε κάθε περίπτωση, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια τα συμβόλαια της ελαιοκράμβης είχαν σταθεροποιηθεί στα 40 λεπτά, είναι προφανές ότι, εφόσον δεν αλλάξει κάτι, η φετινή σεζόν θα συνιστά πισωγύρισμα, το οποίο οι εταιρείες βιοκαυσίμων χρεώνουν τόσο στα διυλιστήρια όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας για την απροθυμία της, όπως τονίζουν, «να τα βάλει με συγκεκριμένα συμφέροντα».

«Υπάρχει ακόμα χρόνος»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας (ΣΒΙΒΕ), Γιάννης Τυχάλας, θεωρεί πάντως ότι, εφόσον υπάρχει βούληση από την πολιτεία και καλή πρόθεση από τις βιομηχανίες διύλισης, η κατάσταση μπορεί εγκαίρως να εξομαλυνθεί. «Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να φτάσουμε έως εδώ, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα μπουν τελικά σε έναν δρόμο», δηλώνει στην «ΥΧ».

«Υπάρχει ακόμα χρόνος να δοθεί λύση, καθώς οι σπορές μπορούν να γίνουν μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, χωρίς να θεωρούνται εκπρόθεσμες», προσθέτει και ξεκαθαρίζει ότι «εφόσον λυθεί το ζήτημα με τα διυλιστήρια, θα μπορέσουμε να δώσουμε υψηλότερη τιμή, η οποία θα “περάσει” και σε όσα συμβόλαια έχουν μέχρι τότε υπογραφεί».

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά και η διαφαινόμενη νέα τιμολογιακή πολιτική υποχρεώνουν αρκετούς αγρότες να δουν με άλλο μάτι την υπόθεση της ελαιοκράμβης και των ενεργειακών φυτών εν γένει. Σημειώνεται ότι πέρυσι με ελαιοκράμβη σπάρθηκαν περί τα 210.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα (από 120.000 στρέμματα πρόπερσι), ενώ σιγά-σιγά η καλλιέργεια κερδίζει έδαφος και στον θεσσαλικό κάμπο.

Αν όμως για τους Θεσσαλούς αποτελεί ως επί το πλείστον μια καλή εναλλακτική στα σιτηρά, για αρκετούς παραγωγούς της Μακεδονίας (όπου συγκεντρώνεται πάνω από το 80% των εκτάσεων), η ελαιοκράμβη αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια μονόδρομο και τη μοναδική καλλιέργεια που «άφηνε» ένα σοβαρό εισόδημα.

Μουδιασμένοι οι παραγωγοί

«Ήρθε ο καιρός για να σπείρουμε και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Βασίλης Ευσταθόπουλος από τη Δράμα, που την περασμένη χρονιά συνεργάστηκε με δύο εργοστάσια. Όπως λέει, εξοφλήθηκε κανονικά, αλλά ήταν η πρώτη χρονιά που αυτός και άλλοι συνάδελφοί του δεν πήραν όλο το ποσό σε μια πληρωμή. «Σε προφορικές συζητήσεις ακούγονται τα 36 λεπτά/κιλό. Είναι πολύ δύσκολο, όμως, για τον αγρότη να κάνει προγραμματισμό με αυτόν τον τρόπο. Φαίνεται ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος θα φέρει άσχημα μαντάτα. Είναι δεδομένο ότι, όπως ξεκινάει η χρονιά, τα καλλιεργούμενα στρέμματα της ελαιοκράμβης θα μειωθούν», καταλήγει.

«Ο κόσμος είναι μουδιασμένος. Κάποιοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με 36 λεπτά, όμως οι περισσότεροι περιμένουν και το σκέφτονται αν θα ξανασπείρουν», λέει στην «ΥΧ» ο Σερραίος αγρότης Στέργιος Λίτος. Ο ίδιος, μαζί με τον συνέταιρό του, σκοπεύουν να καλλιεργήσουν φέτος περί τα 500 στρέμματα, «ακόμα και χωρίς σύμβαση και ο Θεός βοηθός», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Για συζητήσεις στα 36 λεπτά κάνει λόγο στην «ΥΧ» και έτερος παραγωγός από τον Νομό Σερρών, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Έχουμε την πληροφορία ότι εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας θα κάνει συμβάσεις στα 36 λεπτά. Προς το παρόν, περιμένουμε. Άλλωστε και να θέλουμε να σπείρουμε δεν μπορούμε, γιατί δεν έχουν έρθει οι απαραίτητες βροχές», εξηγεί.