Μεσσηνία: 5 σημεία-κλειδιά για τους παραγωγούς

Ομόφωνο ψήφισμα από την Ένωση Μεσσηνίας
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Με την έκδοση ενός ψηφίσματος που απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έκλεισε η τακτική Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας». Το ψήφισμα περιέχει τέσσερα σημεία-μηνύματα προς την ηγεσία του τόπου και, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κώστας Κατσούλης, «απευθύνουμε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση, θέτοντας ενώπιον των ευθυνών τους τα αρμόδια πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων, για τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς και δεν επιδέχονται άλλη ολιγωρία».

Στο ψήφισμα, που ήταν ομόφωνο, σαν πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης μπαίνουν οι καταστροφές που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στο φυτικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα στα αμπέλια και τη σταφίδα, χωρίς να παραβλέπεται η προστασία της ελιάς. «Πρέπει άμεσα να επέμβει ο ΕΛΓΑ και να προχωρήσει σε καταγραφή της πραγματικής απώλειας και να μεριμνήσει για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων. Παρατηρούνται ήδη υψηλοί πληθυσμοί δάκου, δίχως να έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα καταπολέμησης του, κάτι που σημαίνει πως η φετινή παραγωγή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, με τεράστιες συνέπειες για την αγροτική και όχι μόνο οικονομία. Η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί άλλο να πέφτει θύμα των κάθε λογής γραφειοκρατών», τόνισε ο κ. Κατσούλης.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν και αποτελούν βραχνά για τους παραγωγούς, ήταν και το φορολογικό. «Οι τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις επιφέρουν τη σταδιακή έξοδο από το γεωργικό επάγγελμα δεκάδων παραγωγών. Αποτελούν, ακόμη, τροχοπέδη για την είσοδο νέων και αυξάνουν την παράνομη διακίνηση. Ταυτόχρονα, παρατηρείται τεράστια απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία, ως συνέπεια της αδήλωτης εργασίας εργαζόμενων στην αγροτική γη, κυρίως μεταναστών, με παράλληλα πρόστιμα σε παραγωγούς, που θέλουν, αλλά δεν μπορούν, να εξυπηρετηθούν. Ως εκ τούτου, ζητάμε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων για ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, τη θέσπιση κινήτρων σε όσους παραδίδουν τα προϊόντα τους μέσω συνεταιρισμών και την παροχή δυνατότητας έκδοσης εργόσημου με τα στοιχεία του διαβατηρίου κάθε εργαζόμενου μετανάστη».

Προτεραιότητα σε δρόμους και νερό

Όπως τόνισε ο Κώστας Κατσούλης, ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο παραγωγός στην καθημερινότητά του είναι το οδικό δίκτυο, αλλά και η άρδευση. «Θα πρέπει να αναβαθμιστεί το αγροτικό οδικό δίκτυο, με ταυτόχρονη μέριμνα για την άρδευση των αγροτικών περιοχών, με την ουσιαστική αξιοποίηση και ενδυνάμωση των ΓΟΕΒ, ώστε πραγματικά να επιτελούν τον ρόλο τους».

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε είναι και η έκφραση στήριξης στους συναδέλφους αγρότες, που διώκονται, λόγω των κινητοποιήσεων για τους δασικούς χάρτες. Ενδιαφέρον ήταν το μήνυμα που έστειλε η Γενική Συνέλευση, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση στην εκτέλεση των καθηκόντων της. «Εμείς οι παραγωγοί, που αναλάβαμε, τόσο στη Μεσσηνία, όσο και σε άλλους νομούς, τη διάσωση και την εξυγίανση των πρώην ΕΑΣ, βιώνουμε έναν καθημερινό πόλεμο διώξεων και δυσκολιών, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια μας να διασώσουμε ό,τι πολύτιμο έφτιαξαν οι πρόγονοί μας. Αν οι παλαιότερες διοικήσεις δεν φρόντισαν για την βιωσιμότητα των ΕΑΣ, ας λογοδοτήσουν αυτές για τα πεπραγμένα τους και ας τιμωρηθούν παραδειγματικά και όχι το βάρος να πέφτει σε όσους επέλεξαν να σβήσουν τη φωτιά που έβαλαν οι προηγούμενοι. Εκτός και αν κάποιοι έχουν ως στόχο την ακίνητη περιουσία των ΕΑΣ και επιδιώκουν να αποτρέψουν κάθε εξυγίανσή τους.

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα