Οι 5+5 αλλαγές σε φόρους και εισφορές που φέρνει το 2020

Εντός του Ιανουαρίου έρχεται το νομοσχέδιο που αποσυνδέει το ασφάλιστρο από το εισόδημα των αγροτών

Μια… από τα ίδια, σε επίπεδο φορολογίας εισοδήματος, και μικρές αυξήσεις στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών, φέρνει για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών η χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Στο πεδίο της φορολογίας, η νέα κλίμακα, μαζί με τις αλλαγές στον υπολογισμό της έκπτωσης φόρου (έμμεσο αφορολόγητο), τίθενται μεν σε ισχύ από 1/1/2020, ωστόσο, ο αντίκτυπός τους στα εκκαθαριστικά και, κατ’ επέκταση, στις τσέπες των αγροτών θα φανεί το 2021, τη χρονιά δηλαδή που θα δηλώσουν και θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2020.

Κατά συνέπεια, για τις φετινές δηλώσεις θα ισχύσει ο συντελεστής 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, με μείωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 έως 9.545 ευρώ). Εκείνο βέβαια που πρέπει οπωσδήποτε να έχουν κατά νου οι αγρότες, όπως και όλοι οι φορολογούμενοι με έσοδα από αγροτική εκμετάλλευση, μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, μίσθωση ακινήτων κ.λπ., είναι ότι, από τη φετινή χρονιά, το ποσοστό των δαπανών που πρέπει να πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής αυξάνεται στο 30% του πραγματικού ετήσιου εισοδήματός τους. Η εν λόγω υποχρέωση δεν συνδέεται πια –όπως συνέβαινε μέχρι τώρα– με το αφορολόγητο και τυχόν αδυναμία εκπλήρωσής της επισύρει ποινή φόρου 22% στο υπολειπόμενο ποσό.

Στο 10% ο συντελεστής για τους συνεταιρισμούς

Όσον αφορά τους συνεταιρισμούς και τα υπόλοιπα αγροτικά συλλογικά σχήματα, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών τους μειώνεται από το 13% στο 10%, με ισχύ και εδώ από τη χρήση του 2020. Αναφορικά με τις εισφορές, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο αλλάζει άρδην το τοπίο στο ασφαλιστικό.

Για τους μη μισθωτούς, τα ασφάλιστρα αποσυνδέονται πλέον από το εισόδημα και θεσπίζονται συγκεκριμένες ασφαλιστικές κατηγορίες με προκαθορισμένο ύψος εισφορών. Στην περίπτωση των αγροτών, οι εν λόγω κατηγορίες θα είναι έξι, με την πρώτη εξ αυτών, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», να προβλέπει μηνιαία εισφορά 119 ευρώ, όση δηλαδή θα ήταν και η κατώτατη εισφορά για φέτος, εφόσον εφαρμοζόταν δίχως αλλαγές ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε σχέση βέβαια με την κατώτατη εισφορά των 114,66 ευρώ του 2019, προκύπτει μια αύξηση της τάξης των 50 ευρώ σε ετήσια βάση.

Εκτός απροόπτου, οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες με τις αντίστοιχες εισφορές θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/2020.