Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στην ΕΕ ο Fairtrade International για τον κανονισμό βιολογικών

03/07/2024
2' διάβασμα
ton-kodona-tou-kindynou-krouei-stin-ee-o-fairtrade-international-gia-ton-kanonismo-viologikon-253377

Απλοποίηση των κανόνων για τα βιολογικά και παράταση της μεταβατικής περιόδου τουλάχιστον έως το τέλος του 2025, από το τέλος του 2024 που ισχύει, για τους παραγωγούς εκτός ΕΕ, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση o Fairtrade International. Ο διεθνής πιστοποιητικός φορέας, που διαχειρίζεται ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σήματα βιωσιμότητας διεθνώς, δηλώνει αφενός τη στήριξή του στους ευρωπαϊκούς στόχους του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τα βιολογικά, που θεσπίστηκε το 2018 και ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Κοινότητα το 2022.

Δηλώνει, όμως, και την ανησυχία του ως προς τους εκτός Κοινότητας παραγωγούς και εμπόρους, οι οποίοι βρίσκονται σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική. Ο Fairtrade International υποστηρίζει ότι το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ψηλά στην ατζέντα του το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι είναι μεγάλο το διακύβευμα, καθώς το 60% των παραγωγών βιολογικού καφέ, όμοιο ποσοστό των παραγωγών κακάο, αλλά και το 95% των μικρής κλίμακας παραγωγών μπανάνας, που φέρουν την πιστοποίηση Fairtrade, δεν πληρούν επί του παρόντος τις νέες προδιαγραφές, όπως εκτιμά. Επίσης, καλεί την ΕΕ να απλοποιήσει τους κανόνες, ιδίως τον ορισμό των «Ομάδων χειριστών», οι οποίες ως νομική οντότητα αποτελούνται μόνο από βιολογικούς ή στο στάδιο της μετάβασης αγρότες. Η πλειοψηφία των πιστοποιημένων ομάδων αποτελείται από παραγωγούς που βρίσκονται κάτω του νέου ορίου ανά εκμετάλλευση ή κύκλου εργασιών (

Παράλληλα, ο φορέας υποστηρίζει ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς τα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, αλλά και απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου υπολειμματικότητας πριν από την εισαγωγή προϊόντων στην ΕΕ. Τέλος, ζητά την παροχή υποστηρικτικών μέτρων, όπως τεχνική καθοδήγηση, αλλά και χρηματοδότησης στις οργανώσεις παραγωγών, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, αλλά και να έχουν κίνητρα για τη βιολογική γεωργία.