85η ΔΕΘ: Θέµα εξυγίανσης των σχέσεων βιοµηχανίας – αλυσίδων έθεσαν οι παραγωγικοί φορείς

Με επίκεντρο την Ελλάδα και βασικό θεματικό άξονα το τρίπτυχο παρελθόν – παρόν – μέλλον, η 85η ΔΕΘ μετράει αντίστροφα τις ώρες για να υποδεχθεί από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου εκθέτες και επισκέπτες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Μετά την περσινή αναγκαστική ματαίωση του μεγαλύτερου εκθεσιακού και εμπορικού γεγονότος των Βαλκανίων, λόγω Covid-19, η φετινή έκθεση επιστρέφει ανανεωμένη και ακόμη πιο δυναμική και κυρίως υγειονομικά ασφαλής για να μεταφέρει τον παλμό των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων της χώρας μας. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Μάλιστα, είναι η πρώτη Covid Free έκθεση και η πρώτη μεγάλη έκθεση που θα διοργανωθεί μέσα στο 2021 στην Ευρώπη, θέτοντας τον οργανωτικό πήχη για όλες τις σχετικές εκδηλώσεις.

Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα

Με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η φετινή διοργάνωση τιμά την Ελλάδα και μας συστήνει τις 13 περιφέρειές της, οι οποίες μέσα από την παρουσία τους στη ΔΕΘ σκοπεύουν να αναδείξουν την ιστορική τους συνέχεια, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής τους. Ισχυρή θα είναι και η παρουσία της επιχειρηματικής και επιμελητηριακής κοινότητας από κάθε γωνιά της χώρας μας, ενώ για ακόμα μία χρονιά η Ψηφιακή Ελλάδα θα είναι παρούσα με καινοτόμες επιχειρήσεις.

Η 85η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το Thessaloniki Helexpo Forum, τη θεσμοθετημένη πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα, που στη δεύτερη χρονιά της θα φιλοξενήσει στις 13-17 Σεπτεμβρίου την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία, θίγοντας όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Τι ζήτησαν Σύνδεσμοι και Επιμελητήρια

Ενόψει της ΔΕΘ, και πριν από τα εγκαίνια της διοργάνωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και φέτος την ευκαιρία να συναντηθεί και να ακούσει τις προτάσεις των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, αλλά και των αρμοδίων για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις και οι θετικές προοπτικές για την οικονομία της περιοχής, οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι ανισότητες μεταξύ και εντός των περιφερειών και η πορεία ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύγχρονο κράτος με δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, δημιουργία ισχυρής επιχειρηματικής βάσης, με τη βιομηχανία και τη μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, και θεσμοθέτηση μέτρων για την επανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης ήταν στον πυρήνα των αιτημάτων της Διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) προς τον πρωθυπουργό. Καταθέτοντας το σχετικό υπόμνημα, ο πρόεδρος του ΣΒΕ,

Αθανάσιος Σαββάκης, ανέπτυξε τέσσερις δέσμες προτάσεων για την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας, ενώ επανέφερε το μεγάλο θέμα της εξυγίανσης των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, κατέθεσε υπόμνημα προς τον κ. Μητσοτάκη με τις προτάσεις του Συνδέσμου για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην καταχώριση του Συλλογικού Σήματος της ΕΕ του ΣΕΒΕ «Macedonia The Great» και τα βήματα που έπονται για την υλοποίηση αυτής της μείζονος σημασίας πρωτοβουλίας του Συνδέσμου.

Την ενεργοποίηση ενισχυτικών μέτρων για την επιχειρηματικότητα για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ενώ την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της σε μια τροχιά σταθερής ανάπτυξης, όπως και ειδικότερα ζητήματα τοπικής οικονομίας, επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μασούτης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο.

Μέτρα για ευάλωτα νοικοκυριά

Στην εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο 11/9, αλλά και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα, θα γίνει αναφορά στις κυβερνητικές οικονομικές πολιτικές για την επόμενη διετία και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ θα ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων, ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το Σαββατοκύριακο 18-19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη ομιλία και συνέντευξη Τύπου του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στη διάρκεια της ΔΕΘ θα γίνονται καθημερινά θεματικά πάνελ στα οποία κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι κομμάτων, επιχειρηματικών φορέων, συνδέσμων, επιχειρήσεων και της αυτοδιοίκησης θα συζητούν για τις συνέπειες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργεί για τις προοπτικές μιας σύγχρονης Ελλάδας.