Με 95 λεπτά αγοράζει το πρόβειο η Όμηρος από τη Σαμοθράκη

Τετραετής η διάρκεια της συμφωνίας που υπέγραψε ο νεότευκτος τοπικός συνεταιρισμός

Ενα πρώτο και αναμφισβήτητα θετικό δείγμα γραφής του νεότευκτου (σ.σ. ιδρύθηκε το 2019) Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Σαμοθράκης συνιστά η συμφωνία με τη γαλακτοβιομηχανία Όμηρος για τη διάθεση του αιγοπρόβειου γάλακτος των μελών του, που ανακοινώθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Το ντηλ έχει πολλές ομοιότητες με τη συμφωνία που η τρικαλινή επιχείρηση υπέγραψε προ μηνός με τον ακριτικό Συνεταιρισμό Θρακών Αμνός, τις λεπτομέρειες της οποίας είχε πρώτη αποκαλύψει η «ΥΧ». Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις της Όμηρος με αμφότερα τα συλλογικά σχήματα ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ οι υπογραφές «έπεσαν» με διαφορά λίγων μόλις εβδομάδων.

Μίνιμουμ οι 100 τόνοι ετησίως

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Σαμοθράκης, Αναστασία Τερζή, η σύμβαση έχει τετραετή διάρκεια και για την πρώτη σεζόν οι συμφωνημένες τιμές ανέρχονται σε 95 λεπτά/κιλό για το πρόβειο γάλα και σε 60 λεπτά/κιλό για το κατσικίσιο για συγκεκριμένες πάντα ποιοτικές προδιαγραφές. Ο συνεταιρισμός δεσμεύεται για την παροχή τουλάχιστον 100 τόνων γάλακτος σε ετήσια βάση, αν και το πιθανότερο είναι ότι οι παραδοθείσες ποσότητες θα είναι τελικά αρκετά μεγαλύτερες. Σημειωτέον ότι από τα συνολικά 40 μέλη που αριθμεί σήμερα ο συνεταιρισμός, τα 25 είναι αιγοπροβατοτρόφοι.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η κα Τερζή, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια συλλογική προσπάθεια για την προώθηση και αξιοποίηση του συνόλου της παραγωγής των κτηνοτρόφων-μελών: «Τα προηγούμενα χρόνια, ένα τοπικό ιδιωτικό τυροκομείο απορροφούσε το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος και το υπόλοιπο το διαχειρίζονταν οι παραγωγοί κατά μόνας» σημειώνει, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο συνεταιρισμός προμηθεύτηκε μέσω χρησιδανείου και τις απαραίτητες παγολεκάνες.

Το επόμενο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η νησιωτική οργάνωση είχε να κάνει με τη μεταφορά του γάλακτος στην ηπειρωτική Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, με το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος αυτής. Εκεί, τη λύση έδωσε η ναυτιλιακή εταιρεία Zante Ferries, που «συνδέει» το νησί με την Αλεξανδρούπολη και η οποία ανέλαβε δωρεάν τη μεταφορά των βυτίων για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

«Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ο συνεταιρισμός, αρχίσαμε να αναζητούμε πώς θα προωθήσουμε τα προϊόντα της Σαμοθράκης», σημειώνει η κα Τερζή. «Η διάθεση του γάλακτος ήταν το πρώτο μας μέλημα και η επόμενη προτεραιότητά μας είναι η εξεύρεση καλύτερων αγορών για τα αμνοερίφια», υπογραμμίζει η ίδια, συμπληρώνοντας ότι θα ακολουθήσουν και δράσεις για την οργανωμένη καλλιέργεια και αξιοποίηση της ρίγανης και των υπόλοιπων αυτοφυών αρωματικών φυτών του νησιού.

Διευρύνει ζώνη γάλακτος και ανοίγει νέο εργοστάσιο

Για την Όμηρος, οι πρόσφατες συμφωνίες με τον Θρακών Αμνός και τον Συνεταιρισμό Σαμοθράκης, εντάσσονται στην προσπάθεια διεύρυνσης της ζώνης γάλακτος, προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες πρώτης ύλης που απορροφά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα στο 2020, η επιχείρηση προχώρησε στη δημιουργία σταθμών γάλακτος στην Αιτωλοακαρνανία και στη Λιβαδειά ενώ, πέρα από τα Τρίκαλα, όπου βρίσκεται η έδρα της, διαθέτει και δύο ακόμα τέτοιους σταθμούς στην Τρίπολη και στη Σισίνη Ξάνθης.

Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το νέο της εργοστάσιο, μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, η οποία θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της δυναμικότητα. Η εταιρεία είναι αμιγώς εξαγωγική και με αιχμή τη φέτα, την οποία διαθέτει ως κύριο προϊόν ή σε μορφή σνακ, έχει έντονη παρουσία στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αλυσίδες, ενώ από φέτος εισήλθε και στην αγορά της Αυστραλίας.

Η πανδημία κάθε άλλο παρά ανέκοψε την αναπτυξιακή της πορεία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στον τζίρο της, ο οποίος το 2020 άγγιξε τα 40 εκατ. ευρώ, από 26,7 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.