Επιτραπέζιο σταφύλι: Ρεκόρ δεκαετίας για τις εξαγωγές, με προβληματισμό, όμως, για το μέλλον

Επιτραπέζιο σταφύλι: 3,5% μείωση στην ΕΕ εκτιμά το USDA, το 2016-2017

Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, αλλά και τους εξαγωγείς, μετά την ανακοίνωση της Incofruit Hellas για ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού.

Το κλίμα αυτό δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την Κορινθία, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στη διακίνηση και στην παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού στην Πελοπόννησο.

Αυξημένες ήταν οι εξαγωγές σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις και αυτήν τη χρονιά, αλλά ο προβληματισμός δεν παύει να υπάρχει. Ο Κώστας Κωστάκης από την περιοχή της Νεμέας, παραγωγός και εξαγωγέας, αναφερόμενος στο ρεκόρ δεκαετίας που έκανε φέτος το επιτραπέζιο σταφύλι υποστηρίζει ότι οφείλεται «στο ότι έχουμε μία πολύ καλή ποιότητα που επιτεύχθηκε χάρη σε μια σειρά ενεργειών κατά τη διάρκεια της παραγωγής, όπως η ορθή χρήση φυτοφαρμάκων. Το προϊόν έχει ανέβει στο επίπεδο της ποσότητας της παραγωγής, αλλά, ενώ η σουλτανίνα έχει φθάσει πλέον στην κορυφή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες ποικιλίες να εξάγουμε».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο Κώστας Κωστάκης τονίζει ότι «γενικά ο στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε το φάσμα του τρύγου, πηγαίνοντας από πρώιμες στις μεσοπρώιμες και όψιμες. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τις εξαγωγικές μας δυνατότητες».

Από τη Στιμάγκα ο εξαγωγέας Αλέξανδρος Μπράβος, που ασχολείται με τις εξαγωγές από το 1998, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει οροφή για το επιτραπέζιο σταφύλι. Οι ανάγκες της αγοράς είναι πολύ μεγάλες. Είμαστε, όμως, αντιμέτωποι και με βασικά προβλήματα, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού και οι λίγες άδειες εργασίας.

Υπάρχει και το ζήτημα με τη μείωση της απόδοσης των κτημάτων ανά στρέμμα, αλλά υπερτερούμε συντριπτικά τόσο στην ποιότητα όσο και στη συσκευασία». Παράλληλα, ο κ. Μπράβος τόνισε το υψηλό κόστος παραγωγής, που προκύπτει και από την υψηλή τιμή στο νερό άρδευσης.