Σιγοντάρουν τις τιμές στο βαμβάκι οι τελευταίες προβλέψεις της ICAC

vamvaki-kaliergeia-agrotes

Ως προοίμιο αύξησης των τιμών ερμηνεύεται από τους περισσότερους αναλυτές η τελευταία έκθεση (Οκτωβρίου) της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ΙCAC), η οποία χαμηλώνει τον πήχη για την παγκόσμια παραγωγή, κάνοντας παράλληλα λόγο για αύξηση της ζήτησης.

Ειδικότερα, η ICAC εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί κατά 4% στους 26 εκατ. τόνους, «ακολουθώντας» τη μείωση τόσο των στρεμμάτων (κατά 2% στα 334 εκατ. στρέμματα) όσο και των αποδόσεων (κατά 1% στα 7,77 κιλά/στρέμμα, νούμερο πολύ κοντά στα 7,70 κιλά/στρέμμα που είναι ο μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας). Αντίστοιχα, απαισιόδοξη είναι και η εκτίμηση για τα αποθέματα, τα οποία προβλέπεται να περιοριστούν στους 17,2 εκατ. τόνους.

Διαβάστε ακόμη: Με κλειστή τιμή 55 λεπτών παραλαμβάνει η ΕΑΣ Τρικάλων, με προκαταβολές 45-50 λεπτών κινούνται τα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια στον κάμπο

Η Επιτροπή διαβλέπει ότι οι τιμές, οι οποίες, ιδίως τον τελευταίο μήνα, έχουν δεχθεί σημαντικές πιέσεις σε χρηματιστηριακό επίπεδο, θα υποστηριχθούν από την αύξηση των κινεζικών εισαγωγών, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τους 2 εκατ. τόνους. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι η διεθνής τιμή εκκοκκισμένου (Cotlook Index A) θα διαμορφωθεί για τη φετινή σεζόν στα 90 σεντς/λίμπρα από 88 σεντς πέρσι και 83 σεντς πρόπερσι.