Στη ζωηρή ζήτηση βρίσκει στηρίγματα το βαμβάκι

Με κλειστή τιμή 55 λεπτών παραλαμβάνει η ΕΑΣ Τρικάλων, με προκαταβολές 45-50 λεπτών κινούνται τα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια στον κάμπο

vamvaki-sillogi
Με φόντο την απραξία που παρατηρείται μέχρι στιγμής στη φυσική αγορά του εκκοκκισμένου και τις «έκτακτες συνθήκες» που διαμορφώνουν η δεινή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, εκτυλίσσεται αυτό το διάστημα η συλλογή του βαμβακιού στις βασικές παραγωγικές περιοχές της χώρας.

 των Γιάννη Τσατσάκη, Γιώργου Ρούστα

Όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα συνηγορούν ότι, καιρού επιτρέποντος, η φετινή σοδειά θα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά και μένει να φανεί αν οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες, εν μέρει και από τους ίδιους τους εκκοκκιστές, θα επιβεβαιωθούν με μια αντίστοιχα ικανοποιητική τιμή αγοράς του σύσπορου από τους καλλιεργητές.

Για την ώρα, οι περισσότερες επιχειρήσεις κρατούν αμυντική στάση, αρνούμενες να πουλήσουν στις τιμές που «υπαγορεύει» αυτήν τη στιγμή το χρηματιστήριο (σ.σ. στην περιοχή των 78-79 σεντς ανά λίμπρα), ενώ όσο κυλάει ο χρόνος δείχνει να κερδίζει έδαφος η προσέγγιση ότι τα ισχυρά θεμελιώδη –που έχουν να κάνουν με την παγκόσμια προσφορά και τη ζήτηση και τα οποία παραμένουν άκρως υποστηρικτικά– θα υπερισχύσουν τελικά των βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών πιέσεων.

Στο φουλ οι συλλεκτικές στη Θεσσαλία

Στον θεσσαλικό κάμπο, οι βαμβακοσυλλεκτικές έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες μέρες, καθώς οι περισσότεροι αγρότες βρίσκονται στα χωράφια για να συγκομίσουν το πρώτο χέρι πριν από τις ισχυρές βροχές που προβλέπονται για τις επόμενες μέρες. Η φετινή παραγωγή ήταν πρώιμη στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, όπου η συγκομιδή βρίσκεται στο 50% και ακολουθεί τις επόμενες μέρες ο Νομός Λάρισας.

Η ποιότητα χαρακτηρίζεται πολύ καλή, ενώ ποσοτικά παρατηρείται… πανσπερμία: Στα χωριά του άξονα Λάρισα-Βόλος (Χάλκη, Πλατύκαμπος κ.λπ.) η μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται στα 500 κιλά/στρέμμα, στον Δήμο Παλαμά στην Καρδίτσα στα περίπου 400 κιλά/στρέμμα, ενώ στους Σοφάδες, αλλά και στα Φάρσαλα (λόγω βροχών) στα περίπου 300-350 κιλά/στρέμμα.

Βαμβάκι: Φτιάχνουν κλίμα τα 53 λεπτά του Δοντά, σιγοντάρει το δολάριοTο μήνυμα των εκκοκκιστών ότι η ποιότητα θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών φαίνεται ότι έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών, οι οποίοι επιδιώκουν η σοδειά τους να μην ξεπερνά σε υγρασία το 10%, ενώ αποφεύγουν τις μηχανές stripper για να μη συλλέξουν ξένες ύλες. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΑΣ Τρικάλων, «φέτος το μήκος της ίνας και το χρώμα του βαμβακιού είναι το ιδανικότερο των τελευταίων ετών, καθώς κυμαίνεται από 21 έως 31».

Στο μέτωπο των τιμών, η ΕΑΣ Τρικάλων έσυρε πρώτη τον χορό, θέλοντας να… παρασύρει στους ρυθμούς της και τους ιδιώτες, ανακοινώνοντας με… το καλημέρα κλειστή τιμή στα 55 λεπτά το κιλό και άμεση πληρωμή. Βεβαίως, οι παραγωγοί μπορούν να παραδίδουν και με ανοιχτή τιμή, η οποία θα κλείνει κατ’ επιλογή τους μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων και μέλος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Αχιλλέας Λιούτας, έχει δηλώσει ότι «η οργάνωση θα ανακοινώνει καθημερινά στα εκκοκκιστήρια την κλειστή τιμή που θα δίνει», ενώ η ΕΑΣ προμηθεύτηκε και διαθέτει, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους παραγωγούς, πλατφόρμες μεταφοράς βαμβακιού «τις οποίες μπορούν να παραλαμβάνουν οι ίδιοι από τα εκκοκκιστήρια».

Την ίδια ώρα, «σιγή ιχθύος» επικρατεί από τους υπόλοιπους και δη τους μεγαλύτερους εκκοκκιστές, οι οποίοι ωστόσο δίνουν προκαταβολή 45-50 λεπτά/κιλό, σε όσους έχουν ανάγκη άμεσης ρευστότητας.

Με 57-58 λεπτά φεύγουν ποσότητες σε Σέρρες και Βοιωτία

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των Θεσσαλών παραγωγών μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Οι αισιόδοξοι θεωρούν βέβαιη μια συμφωνία πάνω από 60 λεπτά, διότι «από τη στιγμή που στις Σέρρες εκκοκκιστήρια αγοράζουν με 57 λεπτά και στη Βοιωτία με 58 λεπτά, στη Θεσσαλία, όπου είναι γνωστή η ποιοτική υπεροχή, οι προσφορές θα είναι υψηλότερες».

Από την άλλη, οι… σκεπτικιστές θεωρούν ότι «το μέτωπο των εκκοκκιστών θα παραμείνει αρραγές και δεν θα υπάρξει ανταγωνισμός, ο οποίος θα ανεβάσει την προσφορά. Επιπροσθέτως, υπάρχει και η ομηρία αρκετών παραγωγών που παρέλαβαν πρώτη ύλη από συγκεκριμένα εκκοκκιστήρια, στα οποία υποχρεωτικά και θα παραδώσουν, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα».

Δίνει πάτημα στους ξένους οίκους η δυσπραγία της Τουρκίας

Στο 15% βρίσκεται η συγκομιδή στην Κεντρική Μακεδονία, με τις ποιότητες, αλλά και την απόδοση του εισκομιζόμενου βάμβακος σε ίνα στα εκκοκκιστήρια να εκτιμώνται εξίσου καλές, αν όχι και καλύτερες από τις περυσινές.

«Πέρσι, η μέση απόδοση στις επιχειρήσεις της περιοχής μας έκλεισε στο 33%-34% και το ποσοστό στην έναρξη της σεζόν ήταν από 35% και πάνω. Φέτος, στο ξεκίνημα είμαστε στο 35% συν και ευελπιστούμε ότι, αν μας βοηθήσει και ο καιρός, το κλείσιμο θα είναι καλύτερο», δηλώνει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Γ. & Π. Εκκοκκιστήρια Βάμβακος» και ταμίας της ΠΕΕΕΒ, Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου.

«Η χρονιά είναι πολύ πρώιμη, παραλάβαμε τις πρώτες ποσότητες στις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 15 μέρες νωρίτερα του αναμενομένου», συμπληρώνει. Στην περιοχή, όπως ο ίδιος εξηγεί, σε ένα ποσοστό 60% κυριαρχεί η ποικιλία 402 η οποία μαζεύεται αυτό το διάστημα και «χαρακτηρίζεται από υψηλές αποδόσεις στο χωράφι αλλά χαμηλές στο εκκοκκιστήριο καθώς και πολύ υψηλό έως απαγορευτικό μικρονέρ». Ο ίδιος εκτιμά ότι συνολικά η μέση απόδοση στην περιοχή θα κυμανθεί από 380 έως 420 κιλά/στρέμμα.

«Η μεγάλη πτώση της λίρας καθιστά απαγορευτικές τις αγορές για τα τουρκικά κλωστήρια. Αυτοί που μπορούν να εισάγουν από τη γειτονική χώρα είναι οι μεγάλες εταιρείες που εξάγουν ρούχα, άρα εισπράττουν και συνάλλαγμα», εξηγεί ο συνομιλητής μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή παραγωγή της Τουρκίας αναμένεται στους 1 εκατ. τόνους. Με τη ζήτηση να τοποθετείται στους 1,4 εκατ. τόνους, μένει ένα «κενό» 400.000 τόνων, «ένα μέρος των οποίων θα καλυφθεί και από το ελληνικό εκκοκκισμμένο που αναμένεται να αγγίξει φέτος τους 310.000 τόνους.

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι η χώρα μας πλήττεται άμεσα από την οικονομική δυσπραγία της Άγκυρας. «Είμαστε μια χώρα που γειτνίαζε με την Τουρκία και την τροφοδοτούσε ‘‘hand to mouth’’, όπως λέμε στην αγορά. Δευτέρα φορτώναμε, Τρίτη έκλωθαν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι, όπως η Cargill, η Toyoshima κ.ά. γνωρίζουν καλύτερα από όλους αυτή την κατάσταση και ουσιαστικά μας αντιμετωπίζουν ως οικονομικά υπόδουλους», τονίζει.

Ασπίδα τα θεμελιώδη στις πιέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων

Σε επίπεδο χρηματιστηρίου, οι τιμές μέσα στο καλοκαίρι κατέγραψαν μια άνοδο της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι, η οποία ωστόσο «βρήκε τους Έλληνες εκκοκκιστές δίχως στοκ, οπότε δεν μπορούσαν να την εκμεταλλευτούν». Η πτώση 10% του τελευταίου μήνα αποδίδεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις και στη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, την οποία βέβαια, όπως εξηγεί ο κ. Ουσουλτζόγλου, αξιοποίησαν προς όφελός τους τα ίδια κερδοσκοπικά κεφάλαια. «Πολλά εξ αυτών είχαν επενδύσει στην πτώση προτού ανακοινωθούν οι δασμοί», υπογραμμίζει.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τη φυσική αγορά, που κινείται με βάση πιο μακροπρόθεσμα δεδομένα (προσφορά – ζήτηση – κατανάλωση), τα funds είναι βραχυχρόνιοι παίκτες. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο η πτώση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα να μην έχει τελικά μεγάλο χρονικό βάθος.

Φθιώτιδα: Στα σκαριά η ομάδα παραγωγών βαμβακιούΔεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα θεμελιώδη της αγοράς είναι σε γενικές γραμμές θετικά: «Η προσφορά φαίνεται ότι θα είναι φέτος μειωμένη ή στη χειρότερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή η ζήτηση για βαμβάκι συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της στροφής τόσο των Κινέζων όσο και των καταναλωτών γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο προς τα βαμβακερά ενδύματα», σημειώνει ο συνομιλητής μας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ουσουλτζόγλου θεωρεί πως «το γεγονός ότι δεν γίνονται τώρα πράξεις δεν είναι απαραίτητα κακό. Δείχνει ότι αντιστεκόμαστε στις προσφερόμενες σήμερα τιμές. Βέβαια, όσο κυλάει ο χρόνος η πίεση θα αυξάνεται από τις ανάγκες των ίδιων των εκκοκκιστών και από εκείνες των παραγωγών».

Βάζει δύσκολα στις επιχειρήσεις η πτώση του βαμβακόσπορου

Ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει να αυξάνει φέτος την πίεση προς τα εκκοκκιστήρια είναι, κατά τον κ. Ουσουλτζόγλου, η «αναπάντεχη πτώση τιμών του βαμβακόσπορου».

«Μπορεί να θεωρείται ένα δευτερεύον προϊόν της μεταποίησης, όμως η αλήθεια είναι ότι οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις βγάζουν τα έξοδά τους από αυτό και συμπληρώνουν ένα ποσό της τάξης των 2 λεπτών στην τιμή του παραγωγού», εξηγεί.

Σήμερα καταγράφουμε μια πτώση στις τιμές αυτές, κάτι βέβαια για το οποίο έχουμε και εμείς οι εκκοκκιστές ευθύνη, καθώς τα τελευταία έξι-επτά χρόνια εγκλωβιστήκαμε στην Ιταλία στην οποία πουλούσαμε, μαζί με την εγχώρια αγορά (σπορελαιουργεία, εταιρείες βιοντίζελ) το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής.

«Από τα 310 ευρώ/τόνο για παράδοση στην Ιταλία (που «μεταφράζεται» σε 250- 270 ευρώ/τόνο στην Ελλάδα ex factory), η τιμή του βαμβακόσπορου έχει υποχωρήσει κατά 50 ευρώ/τόνο. Η άλλη ανάγνωση αυτής της εξέλιξης είναι ότι, με αυτές τις τιμές, θα ανοίξουν νέες πόρτες. Ήδη απευθυνόμαστε σε αγορές όπως η Κορέα, η Σαουδική Αραβία κ.λπ., ωστόσο θα πουλήσουμε φθηνά», σημειώνει ο κ. Ουσουλτζόγλου.

Πλώρη για νέο ρεκόρ βάζει φέτος ο Ορχομενός

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού, Βασίλης Τσαγαλάς, ο οποίος εκτιμά ότι τα διεθνή δεδομένα «δείχνουν» αύξηση των τιμών παραγωγού σε σχέση με πέρυσι. «Οι εκκοκκιστές επικαλούνται το πρόβλημα της Τουρκίας με τη λίρα, όμως υπάρχουν και άλλες αγορές για να διοχετευτεί το ελληνικό βαμβάκι. Προφανώς, επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο συνεταιρισμός συνεχίζει για τρίτη σερί σεζόν το πρότζεκτ παραγωγής πιστοποιημένου βάμβακος, σε συνεργασία αυτήν τη φορά με την Greenco. «Χρησιμοποιούμε συγκεκριμένο σπόρο, την ποικιλία Lamda 206 και η συμφωνία προβλέπει εποπτεία των χωραφιών από τους γεωπόνους της εταιρείας σε πολύ τακτική βάση, καθώς και παροχή συμβουλών για την καλλιέργεια», συμπληρώνει.

Από τα συνολικά 2.000 στρέμματα που καλλιεργούνται με αυτή την ποικιλία, οι 600 τόνοι που αντιστοιχούν στο πρώτο χέρι κατευθύνονται στα εκκοκκιστήρια Μίχα. «Βάσει του συμβολαίου που έχουμε με την επιχείρηση και το οποίο προβλέπει επιπλέον 6 λεπτά/κιλό σε σχέση με την τιμή αγοράς, πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε φέτος τα 60 λεπτά, κάνοντας νέο ρεκόρ», σημειώνει ο κ. Τσαγαλάς.

Αναφορικά με τις αποδόσεις στην ευρύτερη περιοχή πάντως, όπου η συγκομιδή βρίσκεται πια στα τελειώματα, μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι υπάρχει προβληματισμός σε πολλούς παραγωγούς, καθώς υπάρχουν χωράφια που, ιδίως στην αρχή, από 400 κιλά που έβγαζαν πέρυσι με το ζόρι φέτος έπιασαν τα 270 κιλά/στρέμμα».