Ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής

Με τη συνεργασία του Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο και χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

Ανάδειξη του ιστορικού Κέντρου της Κομοτηνής

Ομόφωνα εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής η πρόταση της πρόσκλησης «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου – Συνεργαζόμαστε / Αναβαθμιζόμαστε / Αποκτούμε Ταυτότητα» του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, που διαμορφώνεται μέσα από μια συνεργασία του Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής και αρωγό την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης με σκοπό τη δημιουργία ταυτότητας μέσα από την ανάδειξη του ιστορικού- εμπορικού κέντρου Κομοτηνής.

Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κική Κωνσταντινίδου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανέστη Βαφειάδη. H Κωνσταντινίδου εξήγησε ότι ο τίτλος του προγράμματος «Συνεργαζόμαστε» ανταποκρίνεται στην  πραγματικότητα. Ανέφερε ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία αλλά διακρίνεται και από επιχειρηματικότητα.

Περιοχή παρέμβασης είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης όπου φιλοξενούνται πολλές εμπορικές επιχειρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν με την ολοκλήρωση του έργου. Στις προϋποθέσεις του έργου είναι η ύπαρξη ή δημιουργία πεζόδρομου μετά την παρέμβαση. «Ως Εμπορικός Σύλλογος καλούμαστε να υλοποιήσουμε τη διαμόρφωση των εξωτερικών στοιχείων των καταστημάτων» είπε εξηγώντας ότι με συνοδοιπόρους δημοτικούς συμβούλους βγήκαν σε αναζήτηση επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που έχει χρονικό ορίζονται περαίωσης το 2023.

Τα υπόλοιπα πέντε χρόνια πρέπει οι υλοποιηθείσες παρεμβάσεις να διατηρηθούν ενώ σημαντικό είναι, όπως εξήγησε, ότι οι επαγγελματίες δεν ξοδεύουν  ούτε ένα ευρώ, αντίθετα έχουν πολλά να ωφεληθούν μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Βαφειάδης σχολίασε ότι η οικονομία δρα πολλαπλασιαστικά και η ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής δημιουργεί πλεόνασμα σε όλη την πόλη.

Στόχος παρεμβάσεων

Στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» επιδιώκεται η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο:

  1. την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης .
  2. την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης. Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 1.900.000 ευρώ.

Περιοχή παρέμβασης

Στον Δήμο Κομοτηνής τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής κατέληξαν στην προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης η οποία αποτελεί χωρικό υποσύνολο της παραδοσιακής αγοράς της Κομοτηνής που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Πρόκειται για την περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Ανδρούτσου, Ορφέως, Ερμού, Συντάγματος Κρητών, Βασ. Παύλου, Πλατεία Ηφαίστου, Κανάρη, Κοραή. Στο τμήμα αυτό της πόλης, διατηρούνται σημαντικά κτίρια και μνημεία όπως, ο πύργος του Ρολογιού, το Γενί Τζαμί, αλλά και τα μικρά παραδοσιακά κτίσματα της αγοράς των εργαστηρίων σιδήρου. Η επιλεχθείσα περιοχή πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται από την πρόσκληση και εξυπηρετεί πλήρως τους σκοπούς της.

Ο συνδικαιούχος Εμπορικό σύλλογος Κομοτηνής θα προβεί στην ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής με την προμήθεια εξοπλισμού για της επιχείρησης της περιοχής παρέμβασης, καθώς και στην προβολή και προώθηση της περιοχής.

Το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και του εμπορικού συλλόγου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης, θα πρέπει να περιγράφεται σε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας , που περιλαμβάνεται στα συνοδευτικά αρχεία της σχετικής Πρόσκλησης είναι προσαρτημένο στη παρούσα. Στο ως άνω μνημόνιο απαιτείται ο ορισμός μελών ομάδας έργου εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής που θα αναλάβουν την επίβλεψη υλοποίησης των δράσεων του Δήμου Κομοτηνής και συνολικά της πράξης.