Mπούσουλας για διαβάθμιση της τιμής στο βαμβάκι βάσει της υγρασίας

Σκέψεις για κατάρτιση καταλόγου με προτεινόμενα ποσοστά αυξομείωσης στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής

cotton demata

Σ τη δημιουργία ενός «μπούσουλα», βάσει του οποίου θα γίνεται η τιμολόγηση κάθε παρτίδας σύσπορου βάμβακος ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας που περιέχει, με περισσότερο τροχιοδεικτικό και λιγότερο δεσμευτικό για τις επιχειρήσεις χαρακτήρα, επικεντρώνονται πλέον οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων στον κλάδο, μετά τις εντάσεις που καταγράφηκαν κατά τη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το Βαμβάκι στην πλατεία Βάθη την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», οι επαφές στο «τρίγωνο» ΥΠΑΑΤ-εκκοκκιστών-καλλιεργητών έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο τελευταίων και να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη. Αυτό που φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» οριστικά είναι η υποχρεωτική από την επόμενη σεζόν μέτρηση και αναγραφή της υγρασίας για κάθε φορτίο παραδιδόμενου σύσπορου, κάτι που από μόνο του θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω βελτίωση και ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού βάμβακος.

Διαφάνεια μέσω κλιμακίων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Από εκεί και πέρα, στο ζήτημα των μετρήσεων και με δεδομένη την απουσία φορέων όπως ο πάλαι ποτέ Οργανισμός Βάμβακος, θέση της Διεπαγγελματικής και της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών είναι ότι το έργο της δειγματολειπτικής εφαρμογής θα πρέπει να αναλάβουν κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο των ελέγχων που ούτως ή άλλως διενεργούν στα εκκοκκιστήρια. Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι κάτι τέτοιο διασφαλίζει και την απαιτούμενη –προκειμένου να λειτουργήσει και να καταστεί αποτελεσματικό το μέτρο– διαφάνεια, με τους εκπροσώπους των παραγωγών ωστόσο να ζητούν περισσότερες εγγυήσεις.

Στο φλέγον ζήτημα της τιμολόγησης, τόσο οι εκκοκκιστές όσο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένουν ότι, στο πλαίσιο της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι ανέφικτη και αδύνατη η θεσμοθέτηση ενός δεσμευτικού καταλόγου με συγκεκριμένα ποσοστά αυξομειώσεων των τιμών σε συνάρτηση με την υγρασία. Κάτι τέτοιο, λένε οι εκπρόσωποι των εκκοκκιστών, είναι αδύνατο να επιβληθεί ακόμα και από συλλογικά όργανα όπως η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων ή η Διεπαγγελματική Βάμβακος.

Μια πρόταση, ωστόσο, που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι και η οποία μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει ως βάση για περαιτέρω συζήτηση, είναι μέσω μιας ομάδας εργασίας εντός της Διεπαγγελματικής να καταρτιστεί ένας οδηγός με «προτεινόμενες διαβαθμίσεις τιμών», που θα λειτουργεί ως «μπούσουλας» για τις συναλλαγές μεταξύ παραγωγών και εκκοκκιστών στο πλαίσιο της ορθότερης διαχείρισης του προϊόντος. Το κρίσιμο σημείο εδώ βέβαια είναι ο φόβος των καλλιεργητών ότι, ακόμα κι έτσι, κινδυνεύουν να βρεθούν «ριγμένοι» στη διαπραγμάτευση και επ’ αυτού επικαλούνται τις ελάχιστες διαφοροποιήσεις που, όπως λένε, παρατηρούνται σήμερα στις προσφερόμενες τιμές από τα εκκοκκιστήρια.

Σε κάθε περίπτωση, από όλους τους εμπλεκόμενους εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι διαφωνίες θα ξεπεραστούν και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη Απριλίου, το νέο πλαίσιο κανόνων βάσει του οποίου θα λειτουργεί πλέον η εγχώρια αγορά βάμβακος, αρχής γενομένης από την επόμενη σεζόν, θα έχει θεσμοθετηθεί.