Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε ο εισαγόμενος πατατόσπορος

Μονόδρομος η αύξηση της εγχώριας σποροπαραγωγής πατάτας

patatosporos
Potatoes in Field

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται φέτος οι μηχανισμοί ελέγχου του πατατόσπορου στην Αρκαδία, προκειμένου να μην επαναληφθεί η μεγάλη ζημιά που σημειώθηκε κατά την περασμένη χρονιά, με το κόστος για αρκετούς παραγωγούς πατάτας να είναι ανυπολόγιστο.
«Η περσινή χρονιά έκρυβε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για παραγωγούς που είχαν πάρει εισαγόμενο σπόρο, καθώς στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήταν ακατάλληλος. Η ζημιά ξεκίνησε από 30%-40% και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε μέχρι και σε ολική ζημιά», τονίζει στην «ΥΧ» ο Θοδωρής Τζιούμης, παραγωγός στην περιοχή. Όπως αποκαλύπτει, «υπάρχει περίπτωση παραγωγού που προμηθεύτηκε τρεις τόνους πατατόσπορου και όλοι ήταν ακατάλληλοι». Ο ίδιος αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν να εισάγονται σπόροι από τη Γαλλία ή την Ολλανδία με πρόβλημα ασθένειας, που μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά της στο χώμα. Είναι ανάγκη πλέον να παράγουμε πολλαπλασιαστικό υλικό για να μας παρέχει ασφάλεια, αλλά να το αγοράζουμε σε χαμηλότερη τιμή, ώστε να είναι ανταγωνιστική η πατάτα».

Πιστοποίηση

Σαφέστατος και κατηγορηματικός είναι ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Θανάσης Τσιοτίνας, που εμφανίστηκε ενήμερος για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. «Η ‘Ενωση φροντίζει με υπεύθυνο τρόπο να ελέγχει τον πατατόσπορο, ώστε να μη δημιουργείται κανένα πρόβλημα όταν φτάσει στο χωράφι. Συνεργαζόμαστε άψογα με το σποροπαραγωγικό κέντρο Βουρβούρων Αρκαδίας και ο σπόρος είναι πιστοποιημένος. Οι παραγωγοί καλό είναι να συνεργάζονται με την Ένωση, ώστε να μην μπαίνουν σε περιπέτειες και να μην παίρνουν αχρείαστα ρίσκα», ανέφερε.
Το σποροπαραγωγικό κέντρο Βουρβούρων Αρκαδίας είναι, μαζί με το αντίστοιχο στη Νάξο, τα μόνα δύο κέντρα που έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Μέχρι το 2018, είχε τον έλεγχο 1.000 στρεμμάτων πιστοποιημένου σπόρου και την περσινή χρονιά είχε πιστοποιήσει 150.700 κιλά ελληνικό πατατόσπορο, συμβάλλοντας έτσι με καθοριστικό τρόπο στη μείωση των εισαγόμενων.

Απαραίτητη η συνεργασία

«Στους καιρούς αυτούς, που στερεύουν τα χρήματα, υπάρχει περίπτωση στην αναζήτηση φτηνού σπόρου κάποιος να ακολουθήσει αλλότριους τρόπους για να βρει άκρη και τότε οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι», επισημαίνει ο υπεύθυνος του Κέντρου και γεωπόνος, Πιέρρος Δημάκος.

Ο ίδιος τονίζει ότι για να αναπτυχθεί η σποροπαραγωγή πατάτας απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών, του υπουργείου, της σποροπαραγωγικής εταιρείας και των παραγωγών. «Εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα παίρνουμε συνεχώς εισαγόμενο σπόρο», σημειώνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγόμενος σπόρος πωλείται στην τιμή των 1,50 ευρώ, όταν ο ελληνικός είναι στη μισή τιμή και πλεονεκτεί στην ποιότητα. «Η σποροπαραγωγή συμμετέχει στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν, ενώ ο παραγωγός παίρνει φτηνότερο τον σπόρο και έχει μεγαλύτερα έσοδα, αν είναι ο ίδιος σποροπαραγωγός. Κέρδος φυσικά έχει και ο απλός παραγωγός πατάτας», υπογραμμμίζει ο κ. Δημάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν λειτουργούσαν στην Αρκαδία 12 περίπου σποροπαραγωγικά κέντρα, τα οποία άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Πλέον, καθοριστικό ρόλο στην περιοχή διαδραματίζει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας, που έχει συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή της πατάτας.

Το έτος 2017 η παραγωγή σπόρου στον Συνεταιρισμό έφτασε τους 300 τόνους, ενώ το 2018, λόγω ιώσεων, έπεσε στους 90 τόνους. Για φέτος, στον Συνεταιρισμό φιλοδοξούν να φτάσουν σε παραγωγή τα επίπεδα του 2017. Ο συνεταιρισμός της Αρκαδίας διαθέτει πελάτες σε όλη την Ελλάδα και οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις έχουν οδηγήσει στη δημιουργία υποδομών, που θα εγγυώνται την ποιότητα.