Σφαγείο εκατομμυρίων στα αζήτητα

Eνα έργο αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας στον Νομό Ευρυτανίας, απαξιώνεται και παραμένει ανενεργό εδώ και έναν χρόνο. Πρόκειται για το σφαγείο της περιοχής, ένα σχετικά σύγχρονο συγκρότημα, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2014. Στόχος αυτής της επένδυσης ήταν η καλύτερη αξιοποίηση και η διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.

Η απουσία του σε μία δύσβατη περιοχή και η μεγάλη απόσταση από τα κοντινότερα σφαγεία, της Φθιώτιδας και της Αιτωλοακαρνανίας, δυσχέραιναν το έργο των κτηνοτρόφων της περιοχής. Το επενδυτικό αυτό εγχείρημα υποτίθεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα και έτσι οι κτηνοτρόφοι θα είχαν μικρότερο κόστος μετακίνησης στο σφαγείο. Δυστυχώς, έπειτα από τέσσερα χρόνια, οι αρχικές εκτιμήσεις δεν επαληθεύτηκαν και οι υπεύθυνοι του σφαγείου αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία του, αφήνοντας πίσω μεγάλα χρέη.

Ο Θεοδόσης Κεφαλάς, γεωπόνος ζωοτέχνης και κτηνοτρόφος από την ίδια περιοχή, επιμένει ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση. «Ήμουν από αυτούς που ξεκινήσαμε και στηρίξαμε αυτή την επένδυση, αλλά δυστυχώς δεν τηρήθηκαν οι όροι της μίσθωσης, με αποτέλεσμα εδώ και ενάμιση χρόνο τα σφαγεία να παραμένουν κλειστά», τονίζει. Και προσθέτει: «Μία τέτοια κατάσταση δεν εξυπηρετεί κανέναν από εμάς τους κτηνοτρόφους, γιατί αναγκαζόμαστε να ξαναπάμε σε σφαγεία άλλων περιοχών, επωμιζόμενοι όλο αυτό το κόστος της μετάβασης».

Ακόμα και χωρίς μίσθωμα

H «ΥΧ» επικοινώνησε και με τον δήμαρχο Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη, για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της λειτουργίας του σφαγείου. Όπως σημείωσε, «υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία της μονάδας.

Το έλλειμμα που συσσωρεύτηκε από την προηγούμενη διαχείριση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο αυτή την αρνητική κατάσταση. Καλέσαμε από την πλευρά του δήμου όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε από κοινού να βρούμε μία λύση, δυστυχώς όμως οι μέχρι τώρα κινήσεις μας απέβησαν άκαρπες. Εμείς, ως δήμος, είμαστε διατεθειμένοι ακόμη και με συμβολικό τίμημα να παραχωρήσουμε προς εκμετάλλευση τις εγκαταστάσεις των σφαγείων, σε οποιονδήποτε ιδιώτη εκδηλώσει ενδιαφέρον».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του προϊσταμένου της κτηνιατρικής υπηρεσίας, Αντώνη Σαραφιανού: «Περίπου 60.000 αιγοπρόβατα εκτρέφονται στην περιοχή μας, όπως επίσης και 4.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής. Το ζωικό κεφάλαιο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Δυστυχώς, το κλείσιμο των σφαγείων δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας της περιοχής μας. Πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση».

Ξεκίνημα χωρίς βαρίδια

Από την πλευρά των κρεοπωλών της περιοχής, ο Γιάννης Μαυραγάνης κάνει λόγο για ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς όμως προαπαιτούμενα. «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά θέματα λειτουργίας του (οικονομικά, διοικητικά, νομικά κ.ά), ώστε χωρίς αγκυλώσεις και προβλήματα να ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης», συμπληρώνοντας ότι «είμαστε σε έναν τόπο που παράγουμε υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα από την κτηνοτροφία. Αυτά τα πολύτιμα αγαθά που έχουμε στα χέρια μας, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε στον καλύτερο βαθμό.

Είναι υποχρέωση όλων αυτών που συμμετέχουμε στην αλυσίδα παραγωγής να λύσουμε μόνοι μας αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα».