Ηλεία: Πρόσθετο εισόδημα για τους αγρότες της περιοχής

Στο προσκήνιο και πάλι η συλλογή ρητίνης

Η αναβίωση από νέους αγρότες και ομάδες παραγωγών του άλλοτε προσοδοφόρου επαγγέλματος του ρητινοσυλλέκτη, το οποίο αποτελούσε σημαντική πηγή εισοδήματος, επιχειρείται στον Νομό Ηλείας, ύστερα από πρωτοβουλία του διευθυντή Δασών Ηλείας, Παναγιώτη Κορισιάνου.

Η συλλογή της ρητίνης στον νομό μειώθηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του ‘98, που είχε κατακάψει το μεγαλύτερο μέρος του πευκοδάσους, με αποτέλεσμα να κλείσουν και τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας ρητίνης που λειτουργούσαν στην περιοχή, ενώ έπειτα και από την τελευταία φονική πυρκαγιά, η Ηλεία τέθηκε εντελώς εκτός ρητινοσυλλογής.

Πρόσφατα, βιομηχανία ρητίνης που εδρεύει στα Μέγαρα εκδήλωσε ενδιαφέρον για απορρόφηση της ρητίνης από την περιοχή, ανάβοντας το «πράσινο φως» για το ζωντάνεμα της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Τα κατά τόπους δασαρχεία της Ηλείας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών, απηύθυναν κάλεσμα στους αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με τη συλλογή. Ήδη, δύο ομάδες παραγωγών, στο Λάλα και στο Στρέφι, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και με άλλους.

Προϋπόθεση είναι στην περιοχή τους ή στους τόπους που επιθυμούν να συλλέξουν να υπάρχουν πευκόδεντρα ικανοποιητικής διαμέτρου, που μπορούν να αποδώσουν ρητίνη.

Επιπλέον εισόδημα

Ο κτηνοτρόφος Γιάννης Νικολόπουλος από τα Λάσδικα Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος εργαζόταν στη συλλογή ρετσινιού βοηθώντας τον πατέρα του που συνταξιοδοτήθηκε κάνοντας αυτήν τη δουλειά, νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενος για την πρωτοβουλία αυτή, που δίνει διέξοδο σε πολλούς νέους αγρότες που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

«Είμαστε πέντε άτομα στην περιοχή που εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για τη συλλογή ρετσινιού. Κάναμε μια πρώτη αυτοψία στα δέντρα και έχουμε έρθει σε επαφή με τη Διεύθυνση Δασών», δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Νικολόπουλος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή θα κυμανθεί, μαζί με την επιδότηση του υπουργείου από 0,70 έως 0,75 ευρώ το κιλό.

Προστασία Δασών

Τα δάση της χαλεπίου πεύκης -δημόσια και ιδιωτικά- είναι εκείνα τα οποία απειλούνται περισσότερο από τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι ρητινοσυλλέκτες εργαζόμενοι κατά τους θερμούς θερινούς μήνες μέσα σε αυτά αποτελούν τους άμισθους φύλακες του δασικού οικοσυστήματος.

Προστατεύουν το προϊόν του προσωπικού τους μόχθου, το ρετσίνι και ταυτόχρονα το ίδιο το δάσος, την πηγή του προϊόντος αυτού. Ανοίγουν μονοπάτια για να κινούνται από δέντρο σε δέντρο και απομακρύνουν τον υπόροφο γύρω από τα δέντρα που ρητινεύουν, προκειμένου να διευκολύνουν την εργασία τους.

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε ρητινοσυλλέκτης καθαρίζει το 20% της συνολικής έκτασης που ρητινεύει. Εκτός από τις υπηρεσίες φύλαξης και καθαρισμού των δασών που προσφέρουν, οι ρητινοσυλλέκτες επεμβαίνουν άμεσα και με προσωπικό ενδιαφέρον στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρητίνη έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών, όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά και στη φαρμακευτική.