Ολοκληρώθηκε η γονιμοποίηση στις καλλιέργειες αραβόσιτου στη Δράμα

Ήσυχα μπορούν να… καλλιεργούνται τα περίπου 60.000 στρέμματα αραβόσιτου στον Νομό Δράμας, καθώς δεν απειλούνται από το ελμινθοσπόριο ή το έντομο diabrotica, σύμφωνα με τον γεωπόνο της ΔΑΟΚ, Κωνσταντίνο Σίμογλου. Σε ενημέρωση του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, επισημαίνεται η παρουσία μεμονωμένων αρχικών κηλίδων ελμινθοσπορίου σε λίγες καλλιέργειες, στην περιοχή Καλού Αγρού και Φωτολίβους, με την επισήμανση ότι δεν είναι ανησυχητική.
Η εμφάνιση έγινε την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη, ενώ οι μολύνσεις έγιναν έως και δυο εβδομάδες πριν. Ο κ. Σίμογλου τονίζει ότι, λόγω της ολοκλήρωσης της γονιμοποίησης, δεν ενυπάρχει κανένας κίνδυνος. Επίσης, η εξάπλωση των μολύνσεων δεν ευνοείται από τις υπάρχουσες μετεωρολογικές συνθήκες, καθώς οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. «Οι βροχοπτώσεις δεν έχουν την περσινή μορφή, ήταν διαρκείας, με επί μακρόν χαμηλή νέφωση» αναφέρει, δίνοντας έμφαση στον αρνητικό ρόλο που έχει επιτελέσει η υγρασία. Θυμίζει ότι πέρυσι η ασθένεια είχε επιδημική μορφή, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν προκάλεσε προβλήματα.
Diabrotica και ψεκασμοί
Αναφερόμενος στην εμφάνιση του εντόμου diabrotica στο δίκτυο παγίδων της ΔΑΟΚ, ενημερώνει πως έγινε δέκα μέρες αργότερα από πέρυσι, εξηγώντας ότι η χρονιά είναι οψιμότερη λόγω του εαρινού ψύχους. «Το ξεκίνημα της πτήσης του εντόμου έγινε στα μέσα Ιουνίου και οι πληθυσμοί είναι μέτριοι. Το ενήλικο έντομο δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρπόδεση, γιατί ολοκληρώθηκε η γονιμοποίηση. Τρώει μόνο τους νηματοειδείς στύλους του καλαμποκιού». Προσθέτει ότι πέρυσι έγιναν αμειψισπορές σε πολύ μεγάλη έκταση, γεγονός που συνετέλεσε στη μείωση των πληθυσμών. «Τα ανήλικα στάδια που προσβάλλουν το ριζικό σύστημα πεθαίνουν, εάν δεν βρουν καλαμπόκι στο χωράφι», επεξηγεί.
Ο κ. Σίμογλου αποδίδει τις παρεμβάσεις των παραγωγών σε παραπληροφόρηση, εξηγώντας ότι «αγρονομικά, δεν συνεισφέρουν σε τίποτα». Μάλιστα, χαρακτηρίζει λανθασμένη την άποψη ορισμένων ότι η καταπολέμηση των ενηλίκων πρέπει να γίνεται για να μην αφήσουν τα αβγά στο έδαφος. «Μία εβδομάδα από την εφαρμογή του εντομοκτόνου, που μάλιστα έχει υψηλό κόστος, τα ενήλικα επανέρχονται, επομένως το αποτέλεσμα είναι πρόσκαιρο».
Ορισμένοι παραγωγοί πριν από τη γονιμοποίηση προχώρησαν σε ψεκασμό για να μειωθούν οι κίνδυνοι. Όπως εξηγεί ο καλλιεργητής Τάσος Πεφτίνας, ψέκασαν μόνο τη νύχτα. «Η γονιμοποίηση διαρκεί μία εβδομάδα. Εάν γίνει καταπολέμηση έγκαιρα, το πρόβλημα μειώνεται». Ο ίδιος προσθέτει πως κάποιοι δεν ψεκάζουν λόγω κόστους, καθώς τα μηχανήματα είναι πολύ ακριβά. «Κάποιες περιοχές, όπως το Παλαιοχώρι και οι Κρηνίδες Καβάλας, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και προμηθεύτηκαν ειδικά μηχανήματα, για παράδειγμα μηχάνημα που περνάει πάνω από τα καλαμπόκια και ψεκάζει». Συμφωνεί ότι είναι βασική η αλλαγή καλλιέργειας. «Εάν το έντομο γεννήσει, τα αβγά εκκολάπτονται στη ρίζα του καλαμποκιού, ενώ στη ρίζα ηλιόσπορου ψοφούν». Στη δική του καλλιέργεια το έντομο δεν ήταν στο έδαφος αλλά πέταξε, καθώς έχει την ικανότητα να διανύσει έως και 40 χλμ.