«Όλα τα λεφτά στα βαμβάκια τα καλά»

Εντείνεται η πίεση των παραγωγών σε εκκοκκιστήρια και υπουργείο για πριμοδότηση της ποιότητας

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Τσατσάκη

Κάποτε στις τάξεις των βαμβακάδων κυριαρχούσε το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» αναφορικά με τις επιδοτήσεις. Φέτος, όμως, προσαρμόζοντας το παραπάνω σύνθημα στα σημερινά δεδομένα, αυτό που όλο και περισσότερο ακούγεται στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου είναι «όλα τα λεφτά στα… βαμβάκια τα καλά».

Από τη στιγμή που το χρηματιστήριο συνεχίζει σε… χαμηλές πτήσεις και η «πίτα» της τιμής μίκρυνε, εύλογα οι Θεσσαλοί καλλιεργητές προβάλλουν το αίτημα της ανταμοιβής του ποιοτικού βαμβακιού, κάτι στο οποίο θεωρούν ότι έχουν συγκριτικό αβαντάζ σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόβα τζενεράλε για τα μπλόκα

Λίγο πριν κορυφωθεί η συγκομιδή στον κάμπο, οι βαμβακοπαραγωγοί εμφανίζονται ανάστατοι, καθώς θεωρούν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «νίπτει τας χείρας του» αναφορικά με τις τακτικές που εφαρμόζουν στην εμπορία του βαμβακιού οι εκκοκκιστές. Τα δε συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου σε Λάρισα και Καρδίτσα θεωρούνται πρόβα τζενεράλε για τα καθιερωμένα μπλόκα του Γενάρη.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν σε Πλατύκαμπο και Παλαμά το ζήτημα της ανταμοιβής της ποιότητας, λαμβάνοντας υπόψη και επιπρόσθετα, πέραν της υγρασίας, χαρακτηριστικά, τέθηκε επιτακτικά επί τάπητος. «Ο κ. Σκρέκας έδειξε κατανόηση στο αίτημά μας, αλλά στη συνέχεια μας παρέπεμψε στη Διεπαγγελματική Βάμβακος. Ποια Διεπαγγελματική; Αυτή που ελέγχουν οι εκκοκκιστές;», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου και μέλος της ΕΟΑΣΝΛ, Γιάννης Κουκούτσης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «στη συνάντηση της Αθήνας ζητήσαμε να πληρώνονται τα βαμβάκια, με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την απόδοση σε ίνα, micronaire, λευκότητα κ.λπ., ώστε ο παραγωγός να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί ανάλογα την τιμή, κάτι που οι εκκοκκκιστές δεν δέχονται. Δεν γίνεται, όμως, να πληρώνονται το ίδιο βαμβάκια με απόδοση 32% και 37%», καταλήγει ο γνωστός συνεταιριστής.

Ελέγχους υπόσχεται το υπουργείο

Οι Θεσσαλοί αγρότες ζητούν την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου, ώστε να γίνεται παρουσία εκπροσώπου του ΟΠΕΚΕΠΕ, των παραγωγών και των εκκοκκιστών η μέτρηση του βαμβακιού σε αποδόσεις και να προκύπτει η πριμοδοτούμενη τιμή.

Από την πλευρά του υπουργείου, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», εκτός από τους ελέγχους για την αναγραφή στα εκκοκκιστήρια της τιμής ημέρας, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα ενταθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα. Ο σκοπός είναι να αποτυπώνονται όσο το δυνατόν περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ. ποσοστό ξένων υλών), τα οποία εν συνεχεία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους οι καλλιεργητές στη διαπραγμάτευση με τα εκκοκκιστήρια. Τα παραπάνω, πάντως, δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους βαμβακοκαλλιεργητές, οι οποίοι, μέσω διαρροών, συνεχίζουν να… λαμβάνουν μηνύματα για τιμές της τάξης των 40 λεπτών/κιλό.

Ζημιές από τη βροχή στα Τρίκαλα

Τούτες τις μέρες, και αφού στέγνωσαν τα χωράφια από τις βροχές που προηγήθηκαν, αναμένεται να κορυφωθεί η συγκομιδή στον κάμπο. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι έχει συγκομιστεί ένα 30% της παραγωγής.

Στα Τρίκαλα, ωστόσο, οι βροχές προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, με τον Τρικαλινό υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, να δίνει εντολή στον ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν άμεσα καταγραφές και να κινηθεί διαδικασία αποζημιώσεων. Όπως αναφέρουν οι αγρότες, «το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στον υπουργό κ. Βορίδη, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν τελικά θα προχωρήσει στην υπογραφή Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ξεκαθαρίσει τη διαδικασία με την οποία θα παραδίνεται το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια, ώστε να πριμοδοτηθεί η ποιότητα».

Κλωτσάνε για το πριμ οι αγοραστές

Το χρηματιστήριο εξακολουθεί να κινείται γύρω από την περιοχή των 60 σεντς. Η συνεδρίαση της Τετάρτης έκλεισε για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στα 60,34 σεντς/λίμπρα, ενώ όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν φέτος θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ- Κίνας. Σημειωτέον ότι, την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ακύρωσε την αγορά 39.000 μπαλών αμερικανικού βαμβακιού, ενώ είχαν προηγηθεί μια εβδομάδα ακυρώσεις για 24.000 μπάλες.

Αν υπάρχει ένα θετικό νέο, αυτό είναι η ισχυροποίηση του δολαρίου, το οποίο βελτιώνει τις τιμές που λαμβάνει η χώρα μας για το βαμβάκι της. Τα ελληνικά εκκοκκιστήρια πράγματι ζητούν αυτό το διάστημα premium 5 σεντς σε σχέση με τις τιμές Δεκεμβρίου, δίχως όμως για την ώρα να βρίσκουν ανταπόκριση από τους αγοραστές.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου