Μετ’ εμποδίων η παράδοση των τεύτλων στα εργοστάσια βιοαερίου

Με δυσκολίες που έχουν να κάνουν αφενός με τον άστατο καιρό των προηγούμενων ημερών και αφετέρου με το πρωτόγνωρο της όλης διαδικασίας για τους εμπλεκόμενους (και ιδίως για τους παραγωγούς), εξελίσσεται η παράδοση των τεύτλων σε εργοστάσια βιοαερίου της χώρας.

Τα πρώτα φορτία που πρόλαβαν να εξαχθούν, προτού οι βροχές «λασπώσουν» τα χωράφια, έχουν ήδη παραληφθεί από μονάδες της Θεσσαλίας, μεταξύ αυτών και το συγκρότημα του ομίλου Δοντά, ενώ μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, οι ρυθμοί συγκομιδής αλλά και παράδοσης, αναμένεται να ενταθούν.

«Είναι κάτι καινούργιο όλο αυτό, τόσο για εμάς όσο και για τα εργοστάσια, κάθε ένα από τα οποία έχει τη δική του “συνταγή”, τις δικές του προδιαγραφές όσον αφορά την πρώτη ύλη του βιοαερίου», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων Κ. Μακεδονίας, Γιάννης Σαμαράς. Όπως επιβεβαιώνει ο ίδιος, η τιμή για όσα τεύτλα έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 30-31 ευρώ/τόνο, με το κόστος μεταφοράς ωστόσο (7-8 ευρώ/τόνο κατά μέσον όρο) να επιβαρύνει τους ίδιους τους παραγωγούς.

Το όλο εγχείρημα δυσχεραίνει και το γεγονός ότι, καίτοι η συμφωνία εκμίσθωσης έχει υπογραφεί, η παράδοση-παραλαβή των εργοστασίων στη Royal Sugar δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν π.χ. κάποιες ράμπες στο Πλατύ, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διαδικασία συλλογής και μεταφοράς.