Πιο ευφυείς oι μικρές εκμεταλλεύσεις

Πώς μπορούν να επωφεληθούν από την ψηφιακή γεωργία

Το γεγονός ότι η ευφυής και ψηφιακή γεωργία δεν είναι μία τάση της εποχής, αλλά ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που μπορεί να συμβάλει στην αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα φαίνεται από την προσπάθεια ειδικών και επιστημόνων να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μικρές σε μέγεθος εκμεταλλεύσεις.

Μία τέτοια προσπάθεια έγινε στο εργαστήριο της EIP-AGRI, με θέμα «Small is smart», που είχε ως στόχο να προωθήσει τη δικτύωση μεταξύ των ανθρώπων στον αγροδιατροφικό τομέα και να ενισχύσει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. H Leanne Townsend, από το ερευνητικό ινστιτούτο του Ηνωμένου Βασιλείου James Hutton Institute, ανέφερε κατά την παρουσίασή της ότι οι μικρές εκμεταλλεύσεις στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως είναι η μικρή κλίμακα παραγωγής, η πρόσβαση στις αγορές και η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού.

Τεχνολογίες, όπως οι αγρομετεωρολογικοί σταθμοί και οι αισθητήρες εδάφους, τόνισε, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών, να μειώσουν το κόστος και να υποστηρίξουν περιβαλλοντικά φιλικές και βιώσιμες πρακτικές. Οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών, στις ανησυχίες τους και στις τοπικές συνθήκες, έτσι ώστε να ενισχυθεί το δικαίωμα τεχνολογικών επιλογών των αγροτών σε ολόκληρο το φάσμα της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Επίσης, χρειάζεται να δημιουργηθούν εργαλεία νέων τεχνολογιών προσιτά και με χαμηλό κόστος συντήρησης, ενώ είναι σημαντικό να υπάρξουν ανεξάρτητες συμβουλευτικές υπηρεσίες από ανθρώπους με επαρκείς γνώσεις και πρόσβαση στα δεδομένα. Επίσης, ακόμη ένας τρόπος για τη διάδοση και τη χρήση νέων τεχνολογιών στις μικρότερες εκμεταλλεύσεις είναι η συνεργασία των παραγωγών σε ομάδες ή συνεταιρισμούς, οι οποίοι μπορούν να εκπαιδεύσουν τα μέλη τους και να εξασφαλίσουν το επενδυτικό κεφάλαιο για τις τεχνολογίες αυτές.