NanoPack: Επέκταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων με νανοϋλικά

Ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο έργο απέδειξε ότι η συσκευασία τροφίμων με βάση τη νανοτεχνολογία μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους. Η συγκεκριμένη συσκευασία, με το όνομα NanoPack, δοκιμάστηκε σε πολλά είδη διατροφής με επιτυχία.

Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάστηκε από τους επικεφαλής του έργου, στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ένωσης Βιομηχανιών Συσκευασίας Active & Intelligent Packaging Industry 2019, η συσκευασία καλύπτει μία σειρά προϊόντων όπως ψωμί, νωπό κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα, οι δοκιμές έδειξαν ότι η συσκευασία εμπόδισε την ανάπτυξη μούχλας στο ψωμί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες και αύξησε επίσης τη διάρκεια ζωής των νωπών κερασιών και του κίτρινου τυριού κατά 40% και 50% αντίστοιχα.

Λειτουργία

Σε δελτίο Τύπου οι επικεφαλής του προγράμματος αναφέρουν ότι το NanoPack συνδυάζει φυσικά νανοϋλικά και αιθέρια έλαια για την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων με σκοπό τη μείωση των αποβλήτων. Τα νανοϋλικά διασκορπίζονται στις πλαστικές μεμβράνες συσκευασίας διατηρώντας τα φυσικά αιθέρια έλαια που εξάγονται από φυτά όπως ρίγανη και το θυμάρι που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τα νανοϋλικά απελευθερώνουν αργά τα αντιμικροβιακά έλαια από τη μεμβράνη στον κεντρικό χώρο της συσκευασμένης τροφής. Αυτό ενεργά επιβραδύνει την οξείδωση, τις αλλαγές υγρασίας και την ανάπτυξη μικροβίων.