Αυτό το άρθρο είναι 62 μηνών

KOMOTHNH: Διημερίδα φυτοϋγειονομικών ελεγκτών – Το 2020 οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις στο τελωνείο Κήπων

Το 2020 οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις στο τελωνείο Κήπων
07/03/2020
2' διάβασμα
komothnh-diimerida-fytoygeionomikon-elegkton-to-2020-oi-nees-ktiriakes-egkatastaseis-sto-teloneio-kipon-190829

Διημερίδα σχετικά με την εφαρμογή του νέου κοινοτικού φυτοϋγειονομικού πλαισίου στη χώρα μας, όπως διαμορφώνεται από τον κανονισμό 2016/2031 για τη φυτοϋγεία και από την επέκταση του κανονισμού για τους επίσημους ελέγχους του 2017/625 πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Η ενημέρωση έγινε από τον προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, Χρήστο Αραμπατζή, και τον γεωπόνο Λάμπρο Ντουλμπέρη. Εστιάζοντας στα βασικά στοιχεία του νέου πλαισίου, ο κ. Αραμπατζής διέκρινε τους επιβλαβείς οργανισμούς σε τρεις κατηγορίες (ενωσιακούς καραντίνας, προτεραιότητας και ρυθμιζόμενους μη καραντίνας).

Εξήγησε για τους πρώτους πως «δεν θέλουμε να υπάρχουν στην ΕΕ, γιατί ο οικονομικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος». Οι δεύτεροι, όπως η Xylella, λόγω της φύσεως της προσβολής που δημιουργούν και της σημασίας των καλλιεργειών που προσβάλλουν, είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι. Οι τελευταίοι υπάρχουν ευρύτατα στην Ευρώπη και «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να κυκλοφορούν με το πολλαπλασιαστικό υλικό».

Το νέο πλαίσιο εισάγει τα φυτοϋγειονομικά διαβατήρια. «Είναι μια ταμπέλα που συνοδεύει το φυτό ή τη μονάδα εμπορίας, που αποδεικνύει ότι το υλικό παρήχθη τηρώντας όλες τις διαδικασίες και τους φυτοϋγειονομικούς νόμους της ΕΕ». Ο κ. Αραμπατζής τόνισε πως οι παραγωγοί οφείλουν να μην αγοράζουν φυτά αμφίβολης ποιότητας, εξηγώντας πως το διαβατήριο διασφαλίζει αποζημίωση σε περίπτωση προβλήματος. Αναφορικά με τα φυτά λεβάντας που αγοράζονται από τη Βουλγαρία, υπενθύμισε πως υπόκεινται στην ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ, με την προϋπόθεση να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Η εκκίνηση δημιουργίας ελληνικών φυτωρίων συνδράμει στη διαχείριση του ζητήματος. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης του φυτοϋγειονομικού μητρώου, ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους επαγγελματίες πολλαπλασιαστικού υλικού. Για τους ελέγχους ανέφερε στην «ΥΧ» ότι οι ιδιώτες μπορούν να εκδίδουν φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, αλλά δεν υπάρχει ακόμη θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο, άρα συνεχίζουν να τα εκδίδουν οι υπηρεσίες.

Σε σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη συζητήθηκαν οι καθημερινοί έλεγχοι αγροτικών προϊόντων στο τελωνείο των Κήπων και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα επίσπευσης της κατασκευής νέων κτηριακών εγκαταστάσεων στον χώρο του τελωνείου. «Το τελωνείο αποτελεί από τα σημαντικότερα σημεία εισόδου αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σχολίασε. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι εντός του 2020 θα γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις, όπως απαιτεί και η ΕΕ.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: