Μετά το Πάσχα θα κριθεί η οικονομική στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων

Ο σχεδιασμός και η κρίσιμη σύσκεψη των επόμενων ημερών

Σε κρίσιμο crash test έχει εξελιχθεί η Μεγάλη Εβδομάδα για τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει το ΥΠΑΑΤ για τον καθορισμό των ενισχύσεων υπέρ των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας, που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», οι τελικές αποφάσεις για το έκτακτο πακέτο στήριξης αναμένονται να ληφθούν στην Πλατεία Βάθη λίγο μετά το Πάσχα, προκειμένου να αποτιμηθεί εξαρχής και στο σύνολό της η ζημία που υπέστησαν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το επιτελείο του υπουργείου παρακολουθεί την πορεία της αγοράς των αμνοεριφίων ανά περιφερειακή ενότητα, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος της ζημίας ανά περιοχή. Η αποτύπωση της ζήτησης και της προσφοράς, σε συνδυασμό με την πορεία της τιμής παραγωγού και καταναλωτή, έχει ήδη ξεκινήσει, μεταφέρει στην «ΥΧ» ανώτατη πηγή του ΥΠΑΑΤ. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται, θα επεξεργαστούν αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι κτηνοτρόφοι επλήγησαν και πόσο.

Οι πρώτες αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της πολιτικής ηγεσίας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, ώστε στη συνέχεια να ανακοινωθούν τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης υπέρ των πληττόμενων αιγοπροβατοτρόφων. Το ποσό που θα κατευθυνθεί στους παραγωγούς του αίγειου και πρόβειου κρέατος πρόκειται να αντληθεί από το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ, που έχει διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση την εικόνα που είχαν μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ένα έκτακτο πακέτο στήριξης της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι έως και το Μεγάλο Σάββατο η εξέλιξη της προσφοράς και της ζήτησης πρόκειται να μεταβληθεί, από την Πλατεία Βάθη γίνεται σαφές ότι οι έκτακτες ενισχύσεις θα δοθούν μόνο μετά από λεπτομερή απολογισμό και μόνο προς όφελος όσων κτηνοτρόφων πραγματικά επλήγησαν τις τελευταίες ημέρες.

Φυτική παραγωγή

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πρόκειται να ληφθούν οικονομικά μέτρα υπέρ των παραγωγών της φράουλας και του σπαραγγιού. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία από την αρχή της συγκομιδής και να ληφθεί υπόψη μόνο η ζημία που προκλήθηκε εξαιτίας της κρίσης από την πανδημία.

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα υποβληθεί και η ζημία των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών. Από την αρχή είχε γίνει ξεκάθαρο από το ΥΠΑΑΤ ότι είναι στις προθέσεις του να συνδράμει υπέρ του κλάδου, αλλά, με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφασίστηκε η παρακολούθηση και των νέων δεδομένων προκειμένου στο τέλος… να κάνουν τον λογαριασμό.

Τελικό στάδιο

Οι πρώτοι που θα δουν τα πρώτα οικονομικά μέτρα στήριξης είναι οι ανθοπαραγωγοί, καθώς το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε έγκριση. Η απόφαση έχει υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, και έχει προωθηθεί στο γραφείο του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θ. Σκυλακάκη. Το ύψος της ενίσχυσης αγγίζει τα 11 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και η απόφαση για τη στήριξη των παράκτιων αλιέων, καθώς έχει απομείνει η οριστικοποίηση των προϋποθέσεων ένταξης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενισχυθούν περίπου 13.000 παράκτιοι αλιείς, με ένα ποσό της τάξεως των 15,3 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους πληττόμενους αλιείς της μέσης και μεγάλης αλιείας, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την ενίσχυσή τους από τα αχρησιμοποίητα κονδύλια του ΕΠΑλΘ 2014-2020. Από τα κοινοτικά κονδύλια αναμένεται και περαιτέρω ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειας, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.