Υφαίνοντας σχέδια ανάκαμψης της σηροτροφίας και της μεταξουργίας

Τη στήριξη της σηροτροφίας και της μεταξουργίας επιδιώκει η σύσταση της ομώνυμης Ομάδας Εργασίας του ΥΠΑΑΤ, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινής Αραμπατζή.

Η συμμετοχή τεσσάρων Σουφλιωτών στην Ομάδα, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής καθηγητής Ζωολογίας του ΕΚΠΑ, Ντέντος Σκαρλάτος, σηματοδοτεί την πρόθεση ανάκαμψης της ελληνικής σηροτροφίας, με κινήσεις όπως η κατοχύρωση ως ΠΓΕ του ελληνικού μεταξιού.

Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Έβρου, Δημήτρης Ράπτης, βλέπει εκρηκτική δυναμική εξέλιξη της σηροτροφίας, ειδικά στο Σουφλί, τα επόμενα χρόνια, είτε ως αποκλειστική είτε ως συμπληρωματική εργασία. «Προτείνουμε ενίσχυση της μορεοκαλλιέργειας, παραγωγή μεταξοσκώληκα στην Ελλάδα, δημιουργία σχολής στο Σουφλί στα πρότυπα των υπαρχουσών αγροτικών σχολών της χώρας. Οι υποδομές μορεοκαλλιέργειας και σηροτροφίας υπάρχουν».

Η σχολή θα συμβάλει στην εξωστρέφεια του προϊόντος και θα μπορεί να περιλαμβάνει πειραματικούς αγρούς, πειραματικές εκτροφές και μικρής εμβέλειας αναπίνηση, ενώ θα επανδρώνεται από άτομα ικανά να μεταλαμπαδεύσουν στον παραγωγό τη γνώση. Ο κ. Ράπτης θεωρεί χρήσιμη τη δημιουργία ενός Συνεταιρισμού Σηροτρόφων, σημειώνοντας πως «προτείνουμε σηροτροφία παραγωγής και όχι επιδότησης. Η επιδότηση να δίνεται ανά κιλό παραγόμενου κουκουλιού και όχι στο κουτί», πρόταση που υποστηρίζουν και οι μεταποιητές.

Αναπινηστήριο

Απόλυτα ικανοποιημένος από τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ εμφανίζεται ο βιοτέχνης και παραγωγός μεταξωτών προϊόντων, Κωνσταντίνος Μουχταρίδης, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα, όπως και ο σχεδιαστής – κλωστοϋφαντουργός – βιοτέχνης, Γεώργιος Τσιακίρης. Οι δυο επαγγελματίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» για την αγορά αναπινηστηρίου.

«Η υλοποίηση του προγράμματος θα φέρει αύξηση της παραγωγής των σηροτρόφων, παράλληλα βελτίωση της ποιότητας και το Σουφλί θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης γιατί δεν υπάρχει αναπινηστήριο στην Ευρώπη», περιγράφει ο πρώτος. Εξηγεί πως τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι συζητήσεις για το στήσιμο του αναπινηστηρίου, βλέποντας ως χρονικό ορίζοντα λειτουργίας την ερχόμενη χρονιά. Σχολιάζοντας την προοπτική ΠΓΕ μεταξιού, αναφέρει πως ξεκινούν με τα εισαγόμενα αβγά, καθώς απαιτούνται χρόνια για τα ελληνικά, «γιατί πρέπει να γίνουν πολλές μελέτες. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε στην Ομάδα τον κ. Σκαρλάτο». Υποστηρίζει πως η παρουσία του καθηγητή μπορεί επίσης να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό παλιών σηροτροφείων. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Ομάδα θα δημιουργήσει κίνητρα για νεοεισερχόμενους σηροτρόφους.

Παραγωγική και σε καλό κλίμα χαρακτηρίζει την πρώτη διαδικτυακή σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας ο Γιώργος Τσιακίρης, διακρίνοντας την πρόθεση όλων για υλοποίηση σωστών δράσεων. «Τα τελευταία δύο χρόνια, οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα επανέφεραν την ομαλότητα που είχε χαθεί. Αυτές τις δύο χρονιές, με αποκορύφωμα τη φετινή, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά από άποψη ποιότητας και ποσότητας της εκτροφής του μεταξοσκώληκα. Βρισκόμαστε στο τελείωμα της πρώτης εκτροφής και τα δείγματα είναι θετικά».

Μεταφέρει τον στόχο τους να ξαναγίνει αναπαραγωγή γενετικού υλικού στην Ελλάδα, ενώ στηρίζει απόλυτα την πρόθεση κατοχύρωσης ως ΠΓΕ του ελληνικού μεταξιού. Τέλος, επικεντρώνεται στον στόχο της πιστοποίησης από την εκτροφή μέχρι το τελικό προϊόν.