Αυτό το άρθρο είναι 56 μηνών

ICAC: Γρήγορη η ανάκαμψη στο βαμβάκι, αν ελεγχθεί η πανδημία

Πώς μάσκες και αποστάσεις μπορούν να σώσουν φέτος την παρτίδα για το βαμβάκι
20/08/2020
3' διάβασμα
icac-grigori-i-anakampsi-sto-vamvaki-an-elegchthei-i-pandimia-205910

Μια χρονιά για γερά νεύρα και… εξίσου δυνατά στομάχια φαίνεται ότι θα είναι η φετινή για τους βαμβακοπαραγωγούς. Καθώς πλησιάζουμε σταδιακά στο τέλος του καλοκαιριού και η έναρξη της συγκομιδής αρχίζει να… αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, οι φόβοι και τα σενάρια για αναζωπύρωση της πανδημίας είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να ακούσουν οι συντελεστές του κλάδου.

Το βαμβάκι ήταν από τα εμπορεύματα που τραυματίστηκαν βαριά από τον κορωνοϊό, με τις χρηματιστηριακές τιμές, μετά τα υψηλά του Ιανουαρίου, να ακολουθούν πτωτική πορεία, φτάνοντας τον Μάρτιο να «παλεύουν» για τα 50 σεντς/λίμπρα. Έκτοτε, η αγορά άρχισε να σηκώνει κεφάλι, δίχως πάντως να καταφέρει να κρατηθεί για πολύ πάνω από τα 65 σεντς. Τις τελευταίες εβδομάδες το χρηματιστήριο κινείται σε ένα εύρος 60-65 σεντς, οι συνεδριάσεις χαρακτηρίζονται από χαμηλή ρευστότητα, ενώ η κινητικότητα στη φυσική αγορά είναι μικρή και έχει να κάνει κυρίως με την εκτέλεση παλαιότερων συμβολαίων.

Λίγο το στοκ, φθηνό το δολάριο

Πέρα από την άκρως ικανοποιητική εικόνα της καλλιέργειας μέχρι στιγμής, τα καλά νέα είναι ότι η έναρξη της νέας σεζόν θα βρει τα εκκοκκιστήρια με ελάχιστα, κατά πώς φαίνεται, αποθέματα. Εκμεταλλευόμενες κυρίως την ισχυρή ζήτηση από την Τουρκία στα τέλη του 2019, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να διαθέσουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους πριν ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού. Τα κακά νέα είναι ότι το δολάριο παραμένει αδύναμο, με την ισοτιμία του έναντι του ευρώ να βρίσκεται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στο 1,18 (από 1,12 που ήταν στα τέλη Ιουνίου). Όπως είναι γνωστό, η πτώση του αμερικανικού νομίσματος δεν ευνοεί τις τιμές που λαμβάνει η χώρα μας.

Ακόμα πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι για «δεύτερο κύμα» του κορωνοϊού και, μάλιστα, από το φθινόπωρο, δηλαδή νωρίτερα του αναμενόμενου. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο (Aυγούστου) της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC), το «πρώτο κύμα» άφησε το αποτύπωμά του στην κατανάλωση, η οποία για τη σεζόν 2019/2020 εκτιμάται ότι υποχώρησε 12%, στους 23 εκατ. τόνους.

Μειωμένη κατά 5% θα είναι η παγκόσμια παραγωγή

Για την ερχόμενη σεζόν (2020/2021), η Επιτροπή αναμένει μικρή αύξηση 5% της κατανάλωσης, στους 23,9 εκατ. τόνους, η οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποδειχθεί και συντηρητική. Ο κρίσιμος παράγοντας εδώ είναι να καταφέρει η ανθρωπότητα να ελέγξει την πανδημία και οι οικονομίες να εισέλθουν σε τροχιά ανάκαμψης. Εφόσον συμβεί αυτό (και δεν συρθούμε επί μακρόν σε ένα νέο κύμα ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών, που θα καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την κοινωνική αλλά και την οικονομική δραστηριότητα), η ζήτηση για βαμβάκι μπορεί να αποκατασταθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Σε αυτή την περίπτωση, στήριγμα στις τιμές αναμένεται να προσφέρει η διαφαινόμενη μείωση της προσφοράς. Σύμφωνα με την ICAC, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί το 2020/2021 κατά 5% στους 24,9 εκατ. τόνους, λόγω της μείωσης των εκτάσεων κατά 20 εκατ. στρέμματα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: