Βέλτιστες πτηνοτροφικές εκτροφές

των Κώστα Μαρτινίδη, Φώτη Γούσια, κτηνιάτρων της Αμβροσιάδη ΑΒΕΕ

Στη σύγχρονη πτηνοτροφία προαπαιτείται η μέγιστη ποιοτική διασφάλιση όλων των διαδικασιών που θα προϋπαντήσουν την είσοδο των νεοσσών στις πτηνοτροφικές μονάδες πέραν της παραδοσιακής επίβλεψης.

Η παραγωγική διαδικασία ξεκινά από τα εκκολάψιμα αβγά

Ο κ. Φώτης Γούσιας, κτηνίατρος

Οι επίσημοι κτηνίατροι των πατρογονικών μονάδων με υγειονομικές βεβαιώσεις πιστοποιούν ότι τα προς εκκόλαψη αβγά πληρούν τις διατάξεις των σχετικών άρθρων της οδηγίας 2009/158/ΕΚ του Συμβουλίου. Επίσης, πιστοποιούν το εμβολιακό πρόγραμμα που έχει ακολουθήσει το κοπάδι που παρήγαγε τα συγκεριμένα αβγά, καθώς και πως το κοπάδι είναι εργαστηριακά ελεγμένο και απαλλαγμένο από τις ζωοανθρωπονόσους Salmonella Enteritidis και Salmonella Typhimurium.

Τα αβγά, μετά από όλους τους ελέγχους, αποθηκεύονται σε ειδικές συνθήκες και θερμοκρασία συντήρησης και, εν συνεχεία, μεταφέρονται με ειδικά ψυγεία στα εκκολαπτήρια. Κατά την παραλαβή τους, τα αβγά αξιολογούνται ως προς την καθαρότητα, την ακεραιότητα του κελύφους και του μεγέθους τους, ώστε να απομακρυνθούν τα ακατάλληλα.

Ο κ. Κώστας Μαρτινίδης, κτηνίατρος

Εν συνεχεία, προθερμαίνονται μέχρι να τοποθετηθούν στις επωαστικές μηχανές, όπου και παραμένουν για 18 ημέρες σε κατάλληλες περιβαντολλογικές συνθήκες. Ακολουθεί η ωοσκόπηση, ώστε να απομακρυνθούν τα μη γονιμοποιημένα αβγά και η μεταφορά των γόνιμων στις εκκολαπτικές μηχανές μέχρι την εκκόλαψή τους. Στο εκκολαπτήριο εμβολιάζονται όλοι οι νεοσσοί πριν μεταφερθούν στις φάρμες εκτροφής, ώστε να επιτευχθεί μέγιστος βαθμός ανοσίας.

Η εκτροφή των νεοσσών

Αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους, οι νεοσσοί παραμένουν στον χώρο αναμονής για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι να επιβιβαστούν στα κατάλληλα διαμορφωμένα φορτηγά που έχουν ειδική θερμοκρασία, ειδικό εξαερισμό και υγρασία, ώστε να μεταφερθούν στις φάρμες εκτροφής.

Οι νεοσσοί μεταφέρονται συνοδευόμενοι από το διαβατήριο αποστολής, μέσω του οποίου οι κτηνίατροι της εταιρείας πιστοποιούν την υγεία τους, τον εμβολιασμό τους έναντι ιώσεων που για δεκαετίες ταλαιπωρούσαν την ευζωία των πουλερικών.

Στις φάρμες φροντίζουμε να επικρατούν οι ιδανικές συνθήκες σε όλα τα επίπεδα, π.χ. το δάπεδο να είναι ομοιόμορφα στρωμένο και να ελέγχεται η θερμοκρασία του, ο αέρας, ο εξαερισμός, και όλα τα κινητά και σταθερά στοιχεία που βρίσκονται μέσα στις φάρμες εκτροφής, επειδή οι πρώτες ημέρες είναι και οι πιο κρίσιμες για τη σωστή ανάπτυξη των νεοσσών. Αξιολογούμε τα δεδομένα, όπως αυτά προκύπτουν από τις μετρήσεις μας, και στοχεύουμε στην πρόληψη παθολογικών καταστάσεων και στην εξάλειψη αντιβιοτικών, όπως αυτή προωθείται σταδιακά από την ΕΕ, με σκοπό την αντιμετώπιση της αντιβιοαντοχής στον άνθρωπο.

Η βιοασφάλεια και η υγεία δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που επηρεάζουν τις εκτροφές των πουλερικών, αλλά και η σωστή διατροφή τους είναι πολύ σημαντική, για αυτό συνεργαζόμαστε με τους ζωοτέχνες και διατροφολόγους, για την εκπόνηση του καλύτερου σιτηρεσίου που θα χαρίσει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα κοτόπουλα για να πετύχουμε την απόλυτη υγεία, ευζωία, αλλά συγχρόνως και τα βέλτιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο τελικό προϊόν, δηλαδή το κρέας τους.

Αμβροσιάδης κοτόπουλα Ολύμπου: Ένα ταξίδι στο παρελθόν γεμάτο γεύση, ποιότητα και πολλή αγάπη

Συχνά, το ανοσοποιητικό των πουλερικών, σε περιόδους εναλλαγής θερμοκρασίας και έντονων καιρικών φαινομένων, έχει ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω και εκεί χρησιμοποιούνται φυτικά συμπληρώματα διατροφής, όπως επίσης σε περιόδους έντονου θερμικού stress. Αυτά συνήθως είναι βιταμίνη C, ηλεκτρολύτες, πρεβιοτικά/προβιοτικά και αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά. Περίπου αντίστοιχες βιταμίνες για πρόληψη και θωράκιση της υγείας μας χρησιμοποιούμε κι εμείς οι άνθρωποι.

Αυτές οι διεργασίες αποσκοπούν στη διασφάλιση της μέγιστης ποιότητας και ασφάλειας του κοτόπουλου για να φτάσει στον καταναλωτή. Ειδικά στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι ο κλάδος της πτηνοτροφίας είναι από τους πιο οργανωμένους, τους πιο ενημερωμένους και οι εκτροφές είναι ποιοτικές και ασφαλείς.