Σε τροχιά ανάπτυξης η πτηνοτροφία στην Αιτωλοακαρνανία
Δυναμική ανάπτυξη με σημαντικά επίπεδα καθετοποίησης και νέους ρυθμούς μεγέθυνσης παρουσιάζει την τελευταία δεκαετία ο κλάδος της πτηνοτροφίας στην Αιτωλοακαρνανία.
Η πορεία που διαγράφουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, παρά τις όποιες αντιξοότητες που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν, όπως ήταν η γρίπη των πτηνών ή η πανδημία του κορωνοϊού, ανοίγει δρόμους και για νέες επενδύσεις στον κλάδο.
Μονάδα
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Σταμάτη Μιστυλή, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη δημιουργία μονάδας πουλερικών στην περιοχή Βελβίνα Ναυπάκτου. «Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στον νομό δύο καθετοποιημένες επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλα τα στάδια της παραγωγής, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία. Μία από αυτές, μάλιστα, έχει δημιουργήσει και ένα σημαντικό δίκτυο λιανικής πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα, αυξάνοντας τις προοπτικές και τη δυναμική της», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Μιστυλής.
Το υφιστάμενο δυναμικό των πτηνοτροφικών θαλάμων εκτροφής παράγει ετησίως ένα εκατομμύριο πουλερικά τον χρόνο, τα οποία μεγαλώνουν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ευζωίας, με προσεγμένες οδηγίες εκτροφής και με τα αυστηρότερα πρότυπα.
Τη σημασία που έχει στην περιοχή η πτηνοτροφία επεσήμαναν και οι δύο αντιπεριφερειάρχες (Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας), οι οποίοι επισκέφθηκαν πτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας. Οι υπεύθυνοι των μονάδων επεσήμαναν ότι συνεχίζουν να βιώνουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες λόγω της πανδημίας, ωστόσο υπογράμμισαν ότι αντιστέκονται σθεναρά με καινοτόμες προτάσεις στο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Στο προσκήνιο η Δυτική ΕλλάδαΣτους άμεσους σχεδιασμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση του παραγωγικού και επενδυτικού «προφίλ» της περιοχής. Προς την κατεύθυνση αυτή, εντάχθηκεστο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το έργο εκπόνησης οριστικής μελέτης για το αρδευτικό της Μακρυνείας, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων της περιοχής και η εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου γεωργικής αξιοποίησης θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία και, κατά συνέπεια, το οικογενειακό εισόδημα. Την ίδια ώρα, έργα και δράσεις που μπορούν να αλλάξουν την τροχιά ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα, βάσει και της γεωγραφικής της θέσης, ως «πύλης» προς τη Δυτική Ευρώπη, εξετάζουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σε συνεργασία με την περιφέρεια. |