Νόμισμα με δύο όψεις η απάντηση Λιβανού για το βαμβάκι

των Γιώργου Ρούστα, Αντώνη Ανδρονικάκη

Βούληση να στηρίξει το βαμβάκι, με διπλή όμως ανάγνωση, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, με 22 εκπροσώπους συνεταιρισμών βαμβακοπαραγωγικών περιοχών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Από τα όσα είπε –ή απέφυγε να πει– ο υπουργός, οι παραγωγοί βγήκαν πιο αισιόδοξοι ή προβληματισμένοι, ανάλογα με την ερμηνεία που έδωσαν στην απάντηση. Το μόνο βέβαιο τη δεδομένη στιγμή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει τα περιθώρια χορήγησης της ενίσχυσης, όπως δήλωσαν ξεκάθαρα στην «ΥΧ» κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

 

Δεν εξαντλούνται όλα στην κορωνοενίσχυση, είπαν συνεταιριστές

Οι συνεταιριστές τόνισαν την ανάγκη άμεσης στήριξης, σημειώνοντας ότι πλησιάζει η περίοδος της σποράς, ενώ το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα, με αποτέλεσμα κάποιοι να δηλώνουν αδυναμία καλλιέργειας. Από αρκετούς έπεσαν στο τραπέζι και νούμερα, χωρίς ωστόσο ο υπουργός να δεσμευτεί.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ενώ η συζήτηση διοργανώθηκε με θέμα την κορωνοενίσχυση στο βαμβάκι, υπήρξαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των παραγωγών. Ορισμένοι, όπως ο πρόεδρος του ΑΣ Ορχομενού Βοιωτίας, Παναγιώτης Τσαγαλάς, επικεντρώθηκαν στην ανάγκη μιας ευρύτερης συζήτησης για τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς του προϊόντος, ενώ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Φώτης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η αμοιβή θα πρέπει να διαμορφώνεται βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος και της απόδοσης στην ίνα. Με την ανάγκη εκκίνησης μιας ευρύτερης συζήτησης συμφώνησε, σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», και ο Παναγιώτης Μεσαλάς, που εκπροσώπησε τους βαμβακοπαραγωγούς της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Από την άλλη, τέθηκε το επιχείρημα, ότι «εφόσον δεν δίνεται η επιστροφή στο πετρέλαιο και το βαμβάκι δεν βρήκε την υπεραξία του στην αγορά λόγω COVID, ας καταβάλει η κυβέρνηση στους παραγωγούς κορωνοενίσχυση». Αυτή την άποψη εξέφρασε, για παράδειγμα, το μέλος του ΔΣ του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ ή κατά της ενίσχυσης, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει».

Π. Μεσαλάς σε «ΥΧ»:
«Ενίσχυση θα δοθεί, μένει να οριστεί το πότε και πόσο»

Αν και μετά τη συζήτηση εκφράστηκε από ορισμένους ότι ο κ. Λιβανός δεν δεσμεύτηκε για τη χορήγηση ενίσχυσης, ο Παναγιώτης Μεσαλάς από την Ημαθία ήταν κατηγορηματικός, όσον αφορά τις προθέσεις του υπουργού: «Ο κ. Λιβανός μας είπε ότι για το μόνο που δεν μπορεί να δεσμευτεί είναι για το πότε θα καταβληθεί η ενίσχυση και ποιο θα είναι το ύψος της.

Όταν επιμείναμε να πάρουμε ένα ναι ή όχι, μας είπε ‘‘γνωρίζετε ελληνικά, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω’’. Για μένα η απάντηση ήταν ξεκάθαρα ότι, ναι, θα δοθεί ενίσχυση».