Η άμπωτη «αποκάλυψε» το λιμάνι της Αρχαίας Μαρώνειας

Μετά τον «διαχωρισμό» της θάλασσας στα δύο στο Φανάρι, λόγω του φαινομένου της άμπωτης στο δυτικό μέρος των ακτών της Ροδόπης, στο ανατολικό μέρος του νομού τώρα, την αρχαία Μαρώνεια, οι εικόνες είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές.

Το φαινόμενο της άμπωτης κατέβασε τόσο πολύ την στάθμη της θάλασσας, που «αποκαλύφθηκαν» ξανά τα θεμέλια του λιμανιού της Αρχαίας Μαρώνειας, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους. Εκεί, άλλωστε, βρίσκονται πλήθος αρχαίων ευρημάτων και η «καρδιά» της βυζαντινής Μαρώνειας.

Ιστορικά, το λιμάνι της Αρχαίας Μαρώνειας αποτελούσε ένα σπουδαίο σταθμό για τα πλοία. Η Αρχαία Μαρώνεια ήταν χτισμένη σε μια τοποθεσία όπου οι υπώρειες του Ίσμαρου σμίγουν με τη θάλασσα και σχηματίζουν έναν φυσικό όρμο, ο οποίος με τις κατάλληλες τεχνικές διευθετήσεις παρείχε γίνει ένα ασφαλές λιμάνι. Δηλαδή στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους.

Η μεγάλη ακμή που γνώρισε η Μαρώνεια, κατά τη ρωμαϊκή εποχή, οφειλόταν κυρίως στο λιμάνι της, το οποίο επέτρεψε την ανάπτυξη μιας ιδιαίτερα έντονης εμπορικής δραστηριότητας, όπως μαρτυρεί η ανεύρεση μαρωνίτικων νομισμάτων σε μακρινά σημεία της Βαλκανικής κι ακόμη ως κάτω στη Συρία.

Άμπωτη: τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα

Τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα για το φαινόμενο της άμπωτης –το οποίο αυτές τις ημέρες κάνει την εμφάνισή του σε όλη τη Μεσόγειο με πρωτοφανείς εικόνες- σύμφωνα με τα Καιρικά Νέα Θράκης, από την επιστημονική ομάδα «Προμηθεύς» είναι τα εξής:

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποτυπώνονται στον χάρτη (με όση ακρίβεια μας επιτρέπουν τα δεδομένα μας) όπου φαίνεται η περιοχή που επηρεάζεται από την ισχυρή άμπωτη.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι παράγοντες που επικαλούνται ορισμένοι Επιστημονικοί Φορείς όπως ο καιρός(βαρομετρική πίεση), ο βόρειος άνεμος δεν μπορεί να έχουν εφαρμογή σε μία τέτοια έκταση και για τόσες ημέρες.

Όποιος ρωτήσει τι μπορεί να είναι η αιτία μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε και όταν κλείσει ο κύκλος αυτής της Σελήνης (13-14 Μαρτίου) και δούμε να υποχωρεί το φαινόμενο ίσως πάρουμε κάποιες απαντήσεις.

Σε κάθε άλλη περίπτωση μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε ώστε να συνεχίσουμε την έρευνα προς άλλες κατευθύνσεις αυτή των Γεωτεκτονικών Μεταβολών και των φαινομένων που τις ακολουθούν ή το ακραίο σενάριο που είναι η Κλιματική Αλλαγή και ένα παραγωγό της η ξηρασία».

Πηγή: xronos.gr