Τα συμβόλαια προπώλησης ανάχωμα στη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας

Προβληματισμένοι οι παραγωγοί στη Θεσσαλία από τη χαμηλή τιμή και το κόστος παραγωγής

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία, καθώς τον Μάρτιο γίνεται συνήθως ο προγραμματισμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων και οι σχετικές προετοιμασίες εκ μέρους των παραγωγών. Η χαμηλή τιμή του βαμβακιού, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση στο προϊόν, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, έχει δημιουργήσει προβληματισμό στις τάξεις των παραγωγών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν αποφασίσει ένα μέρος των εκτάσεών τους να το σπείρουν με καλαμπόκι (κυρίως στον Νομό Τρικάλων), βιομηχανική ντομάτα και ψυχανθή-σανό (στον Νομό Καρδίτσας).

Μπροστά στον κίνδυνο μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 20% (μέσο όρο), οι εκκοκκιστές αποφάσισαν να παίξουν το χαρτί των συμβολαίων προπώλησης, δίνοντας την ευκαιρία στον παραγωγό να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες που προσφέρει ένα χρηματιστηριακό προϊόν, όπως είναι το βαμβάκι, απολαμβάνοντας τιμές που θα φθάνουν τα 52-55 λεπτά.

Πρώτη η ΕΑΣ Τρικάλων ανακοίνωσε ότι, ενόψει της νέας εκκοκκιστικής περιόδου, προχωρά σε προαγορές, σε συγκεκριμένες ποικιλίες σύσπορου βαμβακιού με προκαθορισμένη τιμή που θα ανακοινώνεται καθημερινά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» συμβόλαια προπώλησης προωθούν (με δειλά βήματα είναι η αλήθεια) και τα υπόλοιπα εκκοκκιστήρια στον θεσσαλικό κάμπο.

Δηλώσεις

Σύμφωνα με εκπροσώπους της διοίκησης της ΕΑΣ Τρικάλων, «η ανακοίνωση της Οργάνωσης για τα συμβόλαια προπώλησης φαίνεται να άλλαξε την ψυχολογία των παραγωγών και έδωσε μία δυναμική στο βαμβάκι. Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα καρπωθούν την ανοδική τιμή του προϊόντος και τι ισχύει με τα συμβόλαια προπώλησης. Η Οργάνωση διευκρινίζει ότι η τιμή συνδέεται με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και κυρίως με το λευκό χρώμα και θα την εισπράξει κάποιος όταν παραδώσει το προϊόν.

Από την πλευρά του, το μέλος της ΔΟΒ, παραγωγός από τη Φαλάνη Λάρισας, Γιώργος Καραΐσκος, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «το μοντέλο των συμβολαίων προπώλησης είναι ένα θετικό βήμα, αλλά για να ενισχυθεί πραγματικά η καλλιέργεια θα πρέπει η τιμή να είναι συνδεδεμένη οπωσδήποτε με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ακούγεται ότι τα συμβόλαια προπώλησης θα αφορούν το 30% της προσδοκώμενης παραγωγής ή 150 με 200 κιλά το στρέμμα. Εκτιμώ ότι μεγάλο ρόλο στις συμφωνίες θα παίξουν η σχέση εμπιστοσύνης και η πολυετής συνεργασία του εκκοκκιστή με τον κάθε παραγωγό».

Ο ίδιος τονίζει ακόμη την ανάγκη χορήγησης έκτακτης ενίσχυσης στο βαμβάκι λόγω κορωνοϊού και υπενθυμίζει ότι αυτή την περίοδο πολλοί παραγωγοί αναμένουν το μπόνους των τριών λεπτών από τα εκκοκκιστήρια για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού που παρέδωσαν, ώστε να προετοιμαστούν πιο άνετα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Ο Καρδιτσιώτης, επίσης μέλος της ΔΟΒ, Βασίλης Γιαννάκος, ο οποίος έθεσε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό ΑΑΤ, Σπ. Λιβανό, το αίτημα τα συμβόλαια προπώλησης να αποκτήσουν τη μορφή εγγυητικής για τον παραγωγό, εξηγεί στην «ΥΧ» το σκεπτικό του: «Πρότεινα στην ηγεσία του υπουργείου να μεσολαβήσει στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να μπορεί ο παραγωγός το συμβόλαιο αυτό να το εξαργυρώνει-χρησιμοποιεί στις υποχρεώσεις του, με χαμηλότοκο επιτόκιο. Να αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο για εμάς».

Τέλος, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι «μπορεί ο ‘‘Ιανός’’ να ανήκει στο παρελθόν, αλλά άφησε πληγές στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι πούλησαν το λερωμένο προϊόν τους με 20-25 λεπτά και πλέον η αδυναμία ρευστότητας που κυριαρχεί τούς στρέφει σε άλλες καλλιέργειες, λιγότερο δαπανηρές από το βαμβάκι».