«Φουλ» οι μηχανές για φράουλα και καρπούζι

Aντιξοότητες λόγω καιρού

Σε ζενίθ των εργασιών στα χωράφια βρίσκονται αυτή την περίοδο οι παραγωγοί φράουλας και καρπουζιού στον Νομό Ηλείας, προσδοκώντας την ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών τους, την καλύτερη δυνατή διακίνηση των προϊόντων τους και τη διάθεσή τους σε ικανοποιητικές τιμές.

Προς το παρόν και για τις δύο καλλιέργειες, μοναδικό πρόβλημα αποτελούν οι καιρικές συνθήκες και ειδικά οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη των φυτών. Στη μεν φράουλα οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν φέρει σημαντική μείωση της παραγωγής, στο δε καρπούζι έχουν επιφέρει μια μικρή οψιμότητα σε σχέση με πέρυσι.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ήλιδα», Γεώργιος Καραχάλιος, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών η μέχρι στιγμής παραγωγή φράουλας έχει μειωθεί κατά 30%-40% σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί περί τα 2.000 στρέμματα. «Το πρωί υπάρχει ακόμα πάγος, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί η ανάπτυξη των φυτών και η καλή τους ανθοφορία. Δεν υπάρχει η αναμενόμενη παραγωγή», τονίζει ο κ. Καραχάλιος.

Ήδη, από τις 15 Μαρτίου, έχει ξεκινήσει να βγαίνει στην αγορά ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής όλων των ποικιλιών, ενώ πολύ καλές προοπτικές φαίνεται πως έχει η νέα ποικιλία Calderon που αποτελεί την πιο παραγωγική και πρωιμότερη ποικιλία ριζώματος φράουλας στην κατηγορία της.

Σύμφωνα με την εταιρεία Georion, «την υπεροχή της αποδεικνύουν οι αλλεπάλληλες συγκομιδές με υπέροχα μεγέθη, γρήγορη διαδικασία ωρίμανσης με συνεχή και ορθά ταξινομημένη ροή σε καρποφορίες χωρίς τα φυτά να συσσωρεύουν όλη τους την παραγωγή μαζεμένη, όπως παρατηρείται σε άλλες ποικιλίες».

Να σημειωθεί πως η ποικιλία Victory και Calderon εξάγεται κυρίως στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και η Camarosa και Fortuna σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Καρπούζι: Αυξάνονται τα θερμοκήπια

Οι χαμηλές θερμοκρασίες «μεταθέτουν» και τον χρόνο κοπής του πρώιμου θερμοκηπιακού καρπουζιού από τα τέλη Απρίλη που ξεκινά συνήθως, στις 10 Μαΐου. «Ο καιρός ήταν κρύος αυτή την περίοδο, κάτι που δεν συνηθίζεται αυτήν την εποχή, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και το καρπούζι», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο παραγωγός και έμπορος καρπουζιού, Γιάννης Διασάκος, τονίζοντας πως το σημαντικότερο τώρα είναι να βελτιωθεί ο καιρός σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να διατεθεί το προϊόν σε καλές τιμές για να αξιοποιηθεί και η πρωιμότητά του.

Σύμφωνα με τον κ. Διασάκο, παρατηρείται αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε θερμοκήπια φέτος, καθώς η τιμή διάθεσής τους είναι καλύτερη σε σχέση με το υπαίθριο καρπούζι, αφού βγαίνει πρώτο στην αγορά. Αναφορικά με τις στρεμματικές αποδόσεις, αυτές κυμαίνονται στους 6 τόνους το στρέμμα.

«Βέβαια, ο καιρός είναι αυτός που καθορίζει τα πάντα. Ελπίζουμε στις αρχές Μαΐου να έχει ζέστη στην Ευρώπη για να υπάρχει ζήτηση και οι τιμές να είναι καλές. Οι φυτεύσεις για το υπαίθριο καρπούζι έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου και οι πρώτες κοπές αναμένονται στις 10 Ιουνίου.