Σπ. Λιβανός : Εκβιαστική η στάση των Ευρωβουλευτών έναντι των δημοκρατικών θεσμών – Στα τέλη Ιουνίου οι διαπραγματεύσεις (Upd)

Με τις επίσημες ανακοινώσεις των τριών ευρωπαϊκών θεσμών ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, που όπως δημοσιεύσαμε νωρίτερα, δεν είχαν την πολυπόθητη αίσια έκβαση. Το ραντεβού ανανεώνεται για τον Ιούνιο, με το Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν να συμφωνούν σίγουρα σε ένα, ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή πριν παραδώσει την σκυτάλη της προεδρίας η Πορτογαλία. Οι εσωτερικές διεργασίες ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σύντομα θα ενημερωθούμε για το χρονοδιάγραμμα.

Αν και από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών γίνεται μία προσπάθεια σήμερα να πέσουν οι τόνοι, και να καλλιεργηθεί ένα αισιόδοξο κλίμα ενόψει των επόμενων εβδομάδων, εν τούτους τα «καρφιά» για την στάση που κράτησαν αμφότεροι δεν έλειψαν.

Έχουμε λοιπόν, το Ευρωκοινοβούλιο που θεωρεί ότι μόνο αυτό έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα της Πράσινης Αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ, ένα Συμβούλιο που υποστηρίζει ότι έχει κάνει ήδη πολλές υποχωρήσεις και ρίχνει το μπαλάκι ευθέως πλέον στους Ευρωβουλευτές, και μία Κομισιόν που προσπαθεί να λειτουργήσει ως ειρηνοποιός/γεφυροποιός ανάμεσα στους συνομμοθέτες, τασσόμενος υπέρ της μίας πλευράς.

Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία ναυάγησε για τα οικολογικά συστήματα, το ποσοστό της Εσωτερικής Σύγκλισης, την αναδιανεμητική ενίσχυση, τις δαπάνες του Β’ Πυλώνα για τα αγροπεριβαλλοντικά και την κοινωνική αιρεσιμότητα. Σε προηγούμενο post διαβάστε πιο αναλυτικά. 

Στις 13:22 (28/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Αίσθηση προκάλεσε η έντονη αντίδραση του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος μετά την απόρριψη της αναθεωρημένης πρότασης του Συμβουλίου από τους Ευρωβουλευτές, τόνισε πως “μια μη συμφωνία ίσως είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ”, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στάση ευρωβουλευτών εκβιαστική και ασεβή έναντι των δημοκρατικών θεσμών.  Τη θέση του κ. Λιβανού επιδοκίμασαν με χειροκροτήματα οι ομόλογοί του υπουργοί.

Την τοποθέτηση του κ. Λιβανού κλήθηκε να σχολιάσει νωρίτερα ο επικεφαλής της ομάδας Agri του Ευρωκοινοβουλίου Norbert Lins κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν λίγο η διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. «Δεν ξέρω την ακριβή διατύπωση της τοποθέτησης του Έλληνα υπουργού, και δεν θα κάνω κανένα σχολιασμό» απάντησε ο Lins.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ: “Κατά τη διάρκεια των 48ωρων έντονων διαπραγματεύσεων η ελληνική αντιπροσωπεία επέμεινε και κατάφερε να διασφαλίσει συγκριμένα στοιχεία που άπτονται των συμφερόντων των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως:

  • Θετικούς όρους για τη δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων
  • Αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για την ένταξη και εγκατάσταση νέων γεωργών
  • Περιβαλλοντικό προσανατολισμό των ενισχύσεων με παράλληλη εξασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος
  • Ευνοϊκότερο σύστημα περιβαλλοντικών ελέγχων για τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις για την αποφυγή δυσανάλογων αυστηρών κυρώσεων
  • Ενωσιακές και διακυβερνητικές πολιτικές πρωτοβουλίες για την ίση/δικαιότερη αντιμετώπιση των ευρωπαίων γεωργών σε στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών εμπορίας αγροτικών προϊόντων με σεβασμό στα ενωσιακά περιβαλλοντικά πρότυπα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων
  • Ποσοστό εσωτερικής σύγκλισης των δικαιωμάτων προκειμένου να υπάρχει δικαιότερη κατανομή αυτών και ενίσχυση των νέων και νεοεισρχομένων γεωργών
  • Ποσοστό αναδιανομής προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις και να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις χωρίς παράλληλα να επιβαρύνονται σημαντικά οι μεγαλύτερες
  • Ενίσχυση των συνδεδεμένων ενισχύσεων προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα στήριξης συγκεκριμένων κλάδων για ιδιαίτερους εθνικούς λόγους
  • Ευέλικτο σχήμα ενεργοποίησης των οικολογικών σχημάτων προκειμένου οι αγρότες να συμμετέχουν  σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις και παράλληλα να συνεχίζουν να απολαμβάνουν  το ίδιο ποσοστό ενισχύσεων.
  • Υψηλή επενδυτική χρηματοδότηση για περιβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις.
  • Διατήρηση της εξισωτικής αποζημίωσης και της υψηλής συμμετοχής της στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του δεύτερου Πυλώνα»

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω είχαν συμπεριληφθεί στην κοινή πρόταση των κρατών μελών (του Συμβουλίου). Όμως, όπως σημειώνει η ελληνική πλευρά, «ευρωβουλευτές κομμάτων στις οποίες μετέχουν υπουργοί Γεωργίας είχαν διαφορετικές θέσεις από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων τους».

Ευρωβουλευτές

Στη Συνέντευξη Τύπου πριν λίγο, η διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, εξηγώντας ότι οι θεσμοί είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. Άφησε βέβαια αιχμές κατά των κρατών μελών, σημειώνοντας ότι μόνο το Ευρωκοινοβούλιο έχει κατανοήσει πλήρως την ανάγκη η ΚΑΠ να ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. «Από εδώ και πέρα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας, και όχι να ενταντιώνεται ο ένας στον άλλον» ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ομάδας Agri του Ευρωκοινοβουλίου Norbert Lins, τονίζοντας με έμφαση «ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό το Κ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), και όχι μόνο τα χρήματα που αυτή διαθέτει στα κράτη μέλη».

Πεπεισμένοι ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία εμφανίστηκαν και οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου για τους τρεις Κανονισμούς. 

Στις 11:18 (28/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Για Ιούνιο … μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η τελική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται σε λίγο.

Την δήλωση του Φιλανδού υπουργού ότι οι συζητήσεις αναβάλλονται για τον άλλον μήνα, επιβεβαιώνει το κείμενο αποτελεσμάτων του Συμβουλίου. «Παρόλο που σημειώθηκε πρόοδος σε διάφορους τομείς, ορισμένα βασικά ζητήματα παρέμειναν εκκρεμή.

Αποφασίστηκε λοιπόν να αναβληθεί η συζήτηση μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών γεωργίας και αλιείας τον Ιούνιο» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο συμπερασμάτων.

«Ήμασταν πολύ κοντά ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα» δήλωσε πριν λίγο ο επίτροπος γεωργίας. «Ελπίζω ότι θα επιτύχουμε έναν συμβιβασμό κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ξεκάθαρη: «Θέλουμε συμφωνία, όχι όμως με κάθε κόστος!».

Απογοητευμένος δηλώνει ο επικεφαλής της ομάδας Agri του Ευρωκοινοβουλίου Norbert Lins: «Είμαι πολύ απογοητευμένος που η πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου διέκοψε τις διαπραγματεύσεις σήμερα».

Σύμφωνα με τον μηνιαίο προγραμματισμό, το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου 2021. Δεν αποκλείεται βέβαια να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, αλλά κι αυτό δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Στις 09:54 (28/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Έντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες, με την κόντρα ανάμεσα στους υπουργούς και τους Ευρωβουλευτές να κορυφώνεται. Αίσθηση προκάλεσε πριν λίγα λεπτά η δήλωση του υπουργού γεωργίας της Φιλανδίας  Jari Leppä, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τον Ιούνιο!

Το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο. Οι υπουργοί δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την έκβαση των συζητήσεων. Έντονη ήταν και η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Σπήλιου Λιβανού.  

Γιατί απέρριψαν οι Ευρωβουλευτές την πρόταση του Συμβουλίου:

  • Οι Ευρωβουλευτές απαιτούν υψηλότερο ποσοστό επί των δαπανών του Πυλώνα ΙΙ στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα. Ζητούν 36-38%, ενώ το Συμβούλιο πρότεινε 35%
  • Όσον αφορά τα οικολογικά συστήματα, το Ευρωκοινοβούλιο συμφωνεί με το 25% κατ’ έτος από τις άμεσες ενισχύσεις, αλλά δεν μπορούν να δεχτούν το «κατώτατο όριο» του 18% ούτε και την πιλοτική εφαρμογή που ζητά το Συμβούλιο.
  • Σχετικά με τα πρότυπα GAEC, το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί να θεωρηθούν όλα ως ένα σύνολο. Συγκροτήθηκε μία ομάδα με εκπροσώπους της Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου για να επεξεργαστούν μια τελική πρόταση.  
  • Όσον αφορά τα κοινωνικά πρότυπα, οι Ευρωβουλευτές ζητούν να εφαρμοστούν από το 2023, ενώ το Συμβούλιο πρότεινε ως έναρξη εφαρμογής το έτος 2025.
  • Στον Οριζόντιο Κανονισμό, οι ευρωβουλευτές θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σύσταση του αποθεματικού κρίσης κατά το πρώτο έτος
  • Τέλος, σχετικά με τον Κανονισμό της ΚΟΑ, τόσο οι προτάσεις του Κοινοβουλίου όσο και του Συμβουλίου φαίνεται ότι δεν συμφωνούν με τους κανόνες του ΠΟΕ σύμφωνα με την Επιτροπή, επομένως το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί.

 

Στις 09:22 (28/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν τη νύχτα οι τριμερείς συνομιλίες, καθώς οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν την αναθεωρημένη πρόταση του Συμβουλίου, με την οποία προσήλθε στον υπερ-τρίλογο η πορτογαλική προεδρία. Με την φράση «η προεδρία πρέπει να επανεξετάσει την πρότασή της» ο επίτροπος γεωργίας αποκάλυψε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, με τον επικεφαλής της ομάδας Agri του Ευρωκοινοβουλίου Norbert Lins να καλεί τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ευρωκοινοβουλίου για να καταλήξουν σε συμπέρασμα.

«Οι τελικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ΚΑΠ προχωρούν στην τέταρτη ημέρα. Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά» ανέφερε από την πλευρά το ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans. Και συμπλήρωσε: «Οι αγρότες αντιμετωπίζουν ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η νέα ΚΑΠ, με τα φιλόδοξα οικολογικά συστήματα πρέπει να τους βοηθήσει, να αποτρέψει αυτές τις επιπτώσεις και να μετατοπίσει τη στήριξη του εισοδήματος στη βιώσιμη γεωργία».

Μετά την απόρριψη της πρότασης, το Συμβούλιο συνεδρίασε μετά τα μεσάνυχτα προκειμένου να ενημερωθεί από την υπουργό γεωργίας της Πορτογαλίας, και να προετοιμαστεί για το νέο γύρο συζητήσεων σήμερα το πρωί. 

Περισσότερα σε λίγο … 

Στις 21:45 (27/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Την κοινή αναθεωρημένη πρόταση του Συμβουλίου μελετά αυτή την ώρα η διαπραγματευτική ομάδα των Ευρωβουλευτών, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες του υπερ-τριλόγου. Χρειάστηκαν να περάσουν πολλές ώρες ώστε οι υπουργοί να καταλήξουν σε μία ενιαία κοινή θέση, κάνοντας σε αρκετά σημεία υποχωρήσεις.

Κι ενώ το Συμβούλιο αναμένει τώρα και από το Ευρωκοινοβούλιο καλή θέληση, με μηνύματά τους Ευρωβουλευτές «ρίχνουν λάδι στη φωτιά»  ζητώντας από το Συμβούλιο να διανύσει αυτό το υπόλοιπο της διαδρομής ώστε να κλείσει το θέμα απόψε.

«Ας ευχηθούμε τα καλύτερα» περιορίστηκε να δηλώσει από την πλευρά του ο επίτροπος γεωργίας.

Έως αυτή την ώρα έχει προγραμματιστεί οι υπουργοί να συνεδριάσουν ξανά στις 11.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), εκτός κι αν αλλάξει κάτι στην πορεία.

Η νύχτα προβλέπεται μεγάλη…. 

Στις 16:04 (27/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Συνεδριάζουν αυτή την ώρα οι υπουργοί γεωργίας των κρατών μελών, για να εγκρίνουν την τελική πρόταση του Συμβουλίου, με την οποία θα προσέλθουν λίγο αργότερα στον υπερ-τρίλογο. Προηγήθηκαν από το πρωί 7 συναντήσεις της προεδρίας με ολιγομελείς ομάδες των υπουργών, προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά τα εκκρεμή θέματα. Με βάση αυτές τις συζητήσεις η προεδρία κατήρτισε τη νέα της πρότασης, η οποία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το σύνολο του Συμβουλίου των υπουργών προκειμένου να κατατεθεί στη συνέχεια στον υπερ-τρίλογο. 

Ενώ θα διεξάγεται ο υπερ-τρίλογος, θα συνεχιστούν οι εργασίες του Συμβουλίου για άλλα θέματα. 

Πάντως, η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες μοιάζει λίγο πολύ «πολεμική», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωβουλευτές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Βέβαια, όλα θα κριθούν στη συνέχεια, με το μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων να κρατά ακόμα αρκετές ώρες…

Εμμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί

Με δήλωσή του πριν λίγα λεπτά ο υπουργός γεωργίας Φιλανδίας, Jari Leppä επισημαίνει: «Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της μεταρρύθμισης είναι τα κράτη μέλη να έχουν την ευελιξία να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν την πολιτική βάσει των δικών τους συνθηκών και αναγκών. Αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί». 

Στις 13:45 (27/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Μεταξύ τυριού και αχλαδιού «ποντάρει» η πορτογαλική προεδρία να κατευνάσει τα πνεύματα, και να επιτύχει μία κοινή πρόταση από όλους τους υπουργούς γεωργίας προκειμένου να προσέλθει το απόγευμα με νέα πρόταση στον υπερ-τρίλογο και να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη οι κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις των υπουργών με την προεδρία ώστε να συζητηθούν αναλυτικά τα εκκρεμή θέματα, και θα ακολουθήσει «άτυπο γεύμα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Maria do Céu Antunes. Στο γεύμα, όπως αποκαλύπτει η Εuractiv, δεν θα παραβρεθεί ο επίτροπος γεωργίας Janusz Wojciechowski.  

Πάντως, το Ευρωκοινοβούλιο έχει αρχίσει να δυσανασχετεί με την στάση που κρατούν τα κράτη μέλη. Σε μήνυμά του ο επικεφαλής της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου Pascal Canfin εξηγεί ότι οι διαπραγματεύεις έφτασαν σε αδιέξοδο λόγω της διαφωνιας του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου για την Πράσινη Αρχιτεκτονική. «Τώρα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε την αγροτική πολιτική με την Πράσινη Συμφωνία, όχι σε 7 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του επιτρόπου, από τις 13.45 έως τις 16.00 ώρα Βρυξελλών θα γίνουν εργασίες στο πλαίσιο του υπερ-τριλόγου, χωρίς την παρουσία της πορτογαλικής προεδρίας, σε τεχνικό επίπεδο. 

Στη συνέχεια, από τις 16.30 έως και τις 19.30, ώρα Βρυξελλών, θα ακολουθήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του υπερ-τριλόγου με τη συμμετοχή της Πορτογαλικής προεδρίας προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά. 

Στις 10:55 (27/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Συναντήσεις με τους υπουργούς γεωργίας (κατά μικρές ομάδες) ξεκίνησε η σημερινή ημέρα των διαπραγματεύσεων, καθώς μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης δεν επετεύχθη καμία συμφωνία.

Αμέσως μετά τον τελευταίο γύρο των συζητήσεων στο Συμβούλιο των υπουργών, και την ανυποχώρητη στάση κάποιων κρατών μελών, αποφασίστηκαν να διακοπούν οι συζητήσεις. Η πρόεδρος του Συμβουλίου, υπουργός γεωργίας της Πορτογαλίας Maria do Céu Antunes ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς, και εν συνεχεία να ακολουθήσουν οι εργασίες του Συμβουλίου. Στις 3.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα συνεχιστεί και ο υπερ-τρίλογος, όπου και θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, τα πρότυπα που ισχύουν για τις εισαγωγές (στο πλαίσιο του κανονισμού ΚΟΑ), «ένα ευαίσθητο και περίπλοκο ζήτημα» όπως το χαρακτήρισε ο επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski.

Το αδιέξοδο

Τα οικολογικά συστήματα και το ring-fencing, το ποσοστό δαπανών του Β΄ Πυλώνα υπέρ του περιβάλλοντος και η κοινωνική διάσταση της ΚΑΠ έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών υπουργών γεωργίας.

Ειδικότερα, η νέα πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου που υποστηρίζει η Κομισιόν, για την Πράσινη Αρχιτεκτονική προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπουργών. Στα αναθεωρημένα σημεία, προτείνεται το 38% των δαπανών από τον Β’ Πυλώνα να είναι αφιερωμένο σε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα.

Όχι από Ελλάδα

Ο Έλληνας υπουργός Σπ. Λιβανός τόνισε πως η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για την Πράσινη Αρχιτεκτονική είναι απομακρυσμένη από την πραγματικότητα. «Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι» επισήμανε. Και πρόσθεσε: «Η εντολή μας είναι από τους πολίτες των χωρών μας. Δεν μπορούμε να αλλάζουμε θέσεις και να τους προκαταλαμβάνουμε με αλλαγές που δεν είναι εφικτές. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους αγρότες μας αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές. Αλλά και ταυτόχρονα στόχος μας να είμαστε πράσινοι μεταρρυθμιστές, αλλά και πράσινοι πραγματιστές. Θέλουμε όμως να διασφαλίσουμε την πραγματική δυνατότητα των παραγωγών μας να παράγουν και να τα υλοποιήσουν. Όλοι αναμένουμε από την Κομισιόν να χτίσει γέφυρες στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής λύσης».  

Η πορτογαλική προεδρία αντιπρότεινε το ring-fencing για τον Β ΄Πυλώνα να ανέρχεται στο 33% και να συμπεριλαμβάνονται και οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

«Εξαιρετική η πρόταση της προεδρίας» σημείωσε ο Ισπανός υπουργός Luis Plana, αφήνοντας αιχμές κατά της Κομισιόν. «Με εκπλήσσουν αυτά που λέει ο επίτροπος. Το πάει στα άκρα. Δεν είναι τεχνικό το θέμα, αλλά πολιτικό. Χρειαζόμαστε γέφυρες για να επιτύχουμε συμβιβασμό»

Υπέρ της πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου τάσσεται η Κομισιόν. «Είναι παράλογο να φοβόμαστε ότι οι αγρότες δεν θα ενδιαφέρονται για τα οικολογικά συστήματα» τόνισε ο επίτροπος γεωργίας. «Η επιλογή των οικολογικών συστημάτων θα είναι μεγάλη και θα υπάρχει κάτι για κάθε αγρότη, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων αγροτών (π.χ. γεωργία ακριβείας). Καλώ τα κράτη μέλη να είναι πιο φιλόδοξα όσον αφορά το επίπεδο του ring fencing για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα για τον πυλώνα II και να υποστηρίξουν την πρόταση του ΕΚ σχετικά με αυτό (38%). Στην τρέχουσα ΚΑΠ, ήδη το 42% δαπανάται για αυτά τα μέτρα». 

Στις 19:07 (26/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και το πρωί της Πέμπτης 27/5 οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του υπερ-τριλόγου άφησε ο επίτροπος γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι. «Για να πετύχουμε μια πολιτική συμφωνία και να είμαστε περήφανοι για αυτό, ίσως χρειαζόμαστε επιπλέον χρόνο αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του.

Δεν παρέλειψε πάντως για άλλη μία φορά να συμπληρώσει πως δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη νέα ΚΑΠ.

Η δήλωση Βοϊτσιεχόφσκι πυροδότησε ήδη συζητήσεις για την έκβαση των τριμερων συζητήσεων, με δεδομένο ότι ο Κανονισμός για τα Στρατηγικά δεν έχει ακόμη μπει από το απόγευμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπερ-τρίλογος ξεκίνησε περίπου στις 4.30 μ.μ., και οι συμμετέχοντες δεν κρύβουν ότι είναι αρκετά κουρασμένοι λόγω και του χθεσινού μαραθωνίου διαπραγματεύσεων.

Εάν τελικά οι συζητήσεις συνεχιστούν αύριο το πρωί, θα το μάθουμε αργότερα, κι εφόσον συναποφασιστεί. Ενδεχομένως σε τέτοια περίπτωση αλλάξει και το πρόγραμμα και του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας. Προς το παρόν, οι διαπραγματευτές κάνουν το πρώτο τους διάλλειμα (μετά από 2 ώρες συζητήσεων).  

Πάντως, να αναφέρουμε ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται και εκπρόσωποι μεγάλων αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων της ΕΕ, που από το πρωί είναι σε συναντήσεις για τα θέματα της ΚΑΠ. 

Στις 14:40 (26/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Τις θέσεις της Ελλάδος στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ ανέλυσε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Ακολουθεί η τοποθέτησή του:

«Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ουσιαστικού και δημοκρατικού διαλόγου πριν από την λήψη των όποιων τελικών αποφάσεων. Κατά την εξέταση των προτάσεων οφείλουμε να διασφαλίσουμε τις αρχές της  απλούστευσης και της επικουρικότητας, δηλαδή τα δύο κεντρική στοιχεία αυτής της μεταρρύθμισης. Σε αυτό το σημείο να σταθώ σε κάποιες ανησυχίες της Ελλάδας.

Όσον αφορά στην Πράσινη Αρχιτεκτονική, και το ποσοστό ring-fencing, οποιαδήποτε ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού μπορεί να εξεταστεί, μόνο εάν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες ευελιξίες. Στο σημείο που έχουμε φτάσει, όπου η ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας είναι επιτακτική, θεωρώ ότι η πρόταση της προεδρίας για σταδιακή αύξηση του ποσοστού σε 22% τα πρώτα χρόνια και στο 25% μετά,  με την ταυτόχρονη διατήρηση της δοκιμαστικής περιόδου, είναι η λύση που όλοι πρέπει να συγκλίνουμε.

Επιπλέον, ως αναπόσπαστο τμήμα της Πράσινης Αρχιτεκτονικής και των ευελιξιών που τη συνοδεύουν θεωρούμε την συμπερίληψη τουλάχιστον 60% δαπανών για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς στο 30% ring – fencing του Πυλώνα 2. Ομοίως πολύ σημαντική είναι η συμπερίληψη του άρθρου 66 στην ευελιξία του άρθρου 86. Άρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποδεχτούμε τη νέα πρόταση ου ακούστηκε το πρωί από την επιτροπή.

Επαναλαμβάνω ότι οι δαπάνες αυτές συμβάλουν καταλυτικά όχι μόνο στη διατήρηση της ζωτικότητας αυτών των μειονεκτικών περιοχών αλλά κυρίως στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αποτροπή της εγκατάλειψης της γης.

Επίσης όσον αφορά στα πρότυπα της αιρεσιμότητας  και του απλουστευμένου συστήματος ελέγχων θέλουμε να παραμείνουν όπως στη γενική προσέγγιση προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι ιδιαιτερότητες, οι ανάγκες και δυνατότητες κάθε κράτους μέλους.

Οι νέες προτάσεις για πρότυπα (GAEC) είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θέλουμε να τις εξετάσουμε.

Είναι σημαντική η αναδιανομή των άμεσων ενισχύσεων προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής τους προς όφελος των μικρότερων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.  Ωστόσο σε χώρες όπως η Ελλάδα, που αυτές οι εκμεταλλεύσεις αποτελούν την πλειοψηφία, οι ανάγκες για αναδιανεμητική στήριξη είναι περιορισμένες, ενώ μέσω της Εσωτερικής Σύγκλισης έχουν ήδη επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα αναδιανομής του γεωργικού εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση ύψος 12% είναι μεγάλο για εμάς. Θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε την υποχρεωτικότητα της αναδιανεμητικής στήριξης, μόνο εάν το ποσοστό και ο τρόπος ορίζονται από τα κράτη μέλη. Στη δική μας περίπτωση ένα λογικό και εφικτό ποσοστό είναι περίπου το 5%.

Όσο για κοινωνική αιρεσιμότητα, που επί της αρχής είναι αποδεκτή σε όλους μας η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν χρειάζεται να επαναλάβω την πλήρη αντίθεσή μας για την ενσωμάτωση της  στο σύστημα ελέγχου και κυρώσεων του Οριζόντιου Κανονισμού και βεβαίως την γραφειοκρατική επιβάρυνση που αυτό επιφέρει.

Όντας πραγματιστές θεωρούμε σημαντική την συμβολή της ΚΑΠ στην ενημέρωση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των αγροτών εντός του συστήματος γεωργικών συμβουλών με ταυτόχρονη ανάληψη ευθύνης από τις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους.

Τέλος υπερθεματίζουμε στην αύξηση από 2% στο 3% για τη συμπληρωματική ενίσχυση των νέων γεωργών από τους 2 πυλώνες και από οποιαδήποτε άλλη πηγή μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Σχετικά με δημοσιονομική πειθαρχεία  για το γεωργικό αποθεματικό, επισημαίνουμε τη σημασία στήριξης και μη απόκλισης των παραγωγών των νησιών μας και των ορεινών και δύσβατων περιοχών.

Τέλος να τονίσω ότι υποστηρίζουμε σθεναρά τη γενική προσέγγιση για τις μεταφορές ποσών μεταξύ πυλώνων». 

Στις 13:50 (26/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών οργανώσεων αυτή την ώρα έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Στις 13:37 (26/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Elisabeth Köstinger, υπουργός γεωργίας Αυστρίας: Θα πρέπει να ληφθούν τα προγράμματα του Β Πυλώνα, και την απλούστευση να την νιώθουν οι παραγωγοί. Αυτή τη στιγμή 80% των παραγωγών συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά προγράμματα του Β Πυλώνα. Γι’ αυτό θέλουμε να δεχτούμε συμβιβαστικά το 25% στα οικολογικά συστήματα. Θεωρούμε ότι στα πρότυπα 8 και 9, θέλουμε να παραμείνουν οι εξαιρέσεις.

Δεν θα μπορούσαμε να δεχτούμε περικοπή των επιδοτήσεων στα κοινωνικά πρότυπα, και να απαιτούνται κριτήρια.

Hristo Bozukov, υπουργός Βουλγαρίας : Συμφωνούμε με 20% για τα οικολογικά συστήματα, με διετή πιλοτική εφαρμογή. Ναι στην υποχρεωτική εφαρμογή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, αλλά σε ποσοστό 7%.  Νέοι Γεωργοί, δεχόμαστε το 3% από τις άμεσες ενισχύσεις, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τον Β Πυλώνα. Θέλουμε στα πρότυπα να παραμείνει η αμειψισπορά,  και να παραμείνει η εξαίρεση των μικρών εκμεταλλεύσεων των 10 εκταρίων στα πρότυπα 8 και 9. Σχετικά με τα κοινωνικά πρότυπα, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν συνολικοί κανόνες περιορίζοντας το διοικητικό άχθος. Σχετικά με αποθεματικό, συμφωνούμε να εξαιρούνται όσοι λαμβάνου  ποσό ενίσχυσης κάτω των 2.000 ευρώ.

Urmas Kruuse, υπουργός Εσθονίας: Μην ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιες αλλαγές και τελευταία στιγμή. Να σεβαστούμε τις κόκκινες γραμμές. Για πρότυπο 9 να ισχύσει σε επίπεδο εκμετάλλευσης. Για οικολογικά συστήματα, θα πρέπει η υποχρεωτική κατανομή να είναι όσο πιο κοντά στη θέση του Συμβουλίου. Συμφωνούμε με το 25%.  

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας, συνεδριάζουν και οι ευρωβουλευτές σχετικά με τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά για τους τρεις Κανονισμούς της ΚΑΠ. Υπενθυμίζουμε ότι το απόγευμα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του υπερ-τριλόγου.

Ζητάμε να μην είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων, και το ηλικιακό όριο να παραμείνει ως έχει σήμερα.

Θα πρέπει να στηρίξουμε τις επενδύσεις με όσο το δυνατό λιγότερους περιορισμούς. Θα πρέπει να ληφθούν οι χώρες με περιορισμένες εκτάσεις άρδευσης.

Σχετικά με κοινωνικά πρότυπα, να είμαστε προσεκτικοί.

Δεν συμφωνούμε με την προσθήκη της ζάχαρης στα τομεακά προγράμματα (ΚΟΑ). Επίσης, πρέπει η Εσθονία να προστεθεί στον κατάλογο των κρατών μελών που χαρακτηρίζονται ως οινοπαραγωγικές χώρες.

Ίσως θα μπορούμε να δώσουμε μία παράταση στην κατάθεση των Στρατηγικών Σχεδίων. 

Στις 12:46 (26/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Μετά την τοποθέτηση του επιτρόπου γεωργίας, και αφού μοιράστηκε στους συμμετέχοντος κείμενο με την πρόταση της Κομισιόν με 7 εναλλακτικά σημεία για συμβιβαστική λύση στα οικολογικά συστήματα, ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπουργών γεωργίας:

Julia Klöckner, υπουργός Γερμανίας : Χρειαζόμαστε επαρκή ευελιξία για την υλοποίηση, όχι για την στοχοθεσία. Απαιτείται η απαραίτητη επικουρικότητα. Θέλουμε ευελιξία για τον ενεργό γεωργό, και να διαμορφωθεί προαιρετικά. Ο λόγος είναι ο διοικητικός φόρτος. Ζητάμε να είναι προαιρετικά το capping και η αναδιανεμητική ενίσχυση, και το 10% που προτείνεται μπορεί να γίνει αποδεκτό. Στη Γερμανία έχουμε προχωρήσει τη νομοθεσία στην γεωργική πολιτική. Θέλουμε περιβαλλοντικούς στόχoυς, αλλά θέλουμε και οικονομικά κίνητρα. Τα πρότυπα πολύ σημαντικά.

Για κοινωνική διάσταση, πρέπει να είναι εφαρμόσιμη. Η γεωργία δεν έχει πρωταρχικό στόχο την κοινωνική διάσταση, είναι σημαντικό μεν, αλλά είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους μέλους. Και ούτε να οδηγεί σε περικοπή των ενισχύσεων. 

Marija Vučković, υπουργός γεωργίας Κροατίας: είναι σημαντική η στόχευση των άμεσων ενισχύσεων. Μπορεί η Κροατία να δεχτεί τα ποσοστά που έχουν προταθεί. Αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να βρεθεί δίκαιη λύση για την αναδιανεμητική πολιτική. Η Κροατία, με δεδομένη τη δομή των εκμεταλλεύσεων της, θέλει να επαναλάβει ότι να παραμείνουμε στα ποσοστά που είχαμε συμφωνήσει για την Εσωτερική Σύγκλιση.

Ξέρω πόσο σημαντικά είναι τα οικολογικά συστήματα, αλλά χρειάζεται ευελιξία, για να τα εφαρμόσουμε ώστε να έχουν ένα αποτέλεσμα. Η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να τροποποιηθεί. Για την Κοινωνική αιρεσιμότητα, είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε τις τελευταίες λύσεις, αλλά πιστεύω ότι οι συμβιβαστικές σχετικά με τις περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα θα πρέπει να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης.

Οι προτάσεις για τον οίνο χωρίς αλκοόλ, δεν είναι ικανοποιητικές. Θα τεθεί σε κίνδυνο η φήμη των οίνων. 

Στις 12:10 (26/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν κατά την πρώτη ημέρα του υπερ-τριλόγου, από την υπουργό γεωργίας της Πορτογαλίας και πρόεδρο του Συμβουλίου Maria do Céu Antunes ξεκίνησαν νωρίτερα οι εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας.

Με 6 σημεία ανοιχτά για τον Κανονισμό ΚΟΑ, 3 σημεία στον Οριζόντιο Κανονισμό, και με την Πράσινη Αρχιτεκτονική ακόμα στον «αέρα» στον Κανονισμό για τα Στρατηγικά Σχέδια, οι υπουργοί γεωργίας των κρατών μελών θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να συνεχιστεί ο υπερ-τρίλογος το απόγευμα. Αποθεματικό Κρίσης, αναδιανεμητική πολιτική, οικολογικά συστήματα και τα πρότυπα για την Καλή Γεωργική Πρακτική αποτελούν μερικά από τα βασικά σημεία, στα οποία ακόμα οι συννομοθέτες δεν έχουν συμφωνήσει.

Στις 10:18 (26/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Με προσωρινή συμφωνία για τους ορισμούς του «ενεργού αγρότη» και του «νεαρού αγρότη» αλλά και για την εισοδηματική στήριξη για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πρώτη ημέρα του μαραθωνίου διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ, στο πλαίσιο του υπερ-τριλόγου. Επιπλέον, όπως το ypaithros.gr είχε γράψει, φαίνεται πως έχει κλείσει το ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων που θα προορίζεται στους μικροκαλλιεργητές, στο 10%.

Ωστόσο παραμένουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα, με τα οικολογικά συστήματα να παραμένουν προς το παρόν ανοιχτά, αφού οι συννομοθέτες δεν κατέληξαν σε συμβιβασμό. Χωρίς να υπάρχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες, πριν λίγα λεπτά η υπουργός γεωργίας της Πορτογαλίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Maria do Céu Antunes προσήλθε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς κατά τις 11.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας.

Η  υπουργός της Πορτογαλίας αρκέστηκε να κάνει ένα σχόλιο στους δημοσιογράφους στα πορτογαλικά.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη 26/5. Οι υπουργοί γεωργίας των κρατών μελών θα ενημερωθούν από την πρόεδρο του Συμβουλίου για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας διεξαγωγής του υπερ-τριλόγου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα προβεί σε εσωτερικές συζητήσεις. 

Στις 21:05 (25/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Τρίτης 25/5 ο υπερ-τρίλογος για την επίτευξη συμφωνίας για τους τρεις νέους Κανονισμούς της ΚΑΠ. Πρόκειται για μία από τις πιο κρίσιμες συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, και από την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει έως το τέλος της εβδομάδας συμφωνία.

Σκληρό μπρα-ντε-φερ στις Βρυξέλλες, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και έντονο παρασκήνιο

Επιβεβαιώνεται, όπως όλα δείχνουν, το ρεπορτάζ της «ΥΧ» σχετικά με το ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων που θα προορίζεται στους μικροκαλλιεργητές, ότι τελικά θα ανέλθει στο 10%. Φαίνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να υποχωρήσει από την αρχική του θέση (12%), όπως και το Συμβούλιο που αρχικά ζητούσε 7%. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να φτάσουν σε συμβιβασμό, το οποίο όμως δεν καλοβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ευρωβουλευτές μαινόμενοι

Εν τω μεταξύ άρχισαν να εκφράζονται ανοιχτά και οι πρώτες αντιδράσεις στο πλαίσιο του υπερ-τριλόγου, ενώ πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν το μέγεθος των πιέσεων που ασκούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Thomas Waitz, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Τι ακούμε: ότι τα κράτη μέλη προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα πάντα. Ανησυχούμε όχι μόνο για τους αδύναμους κανονισμούς, που δεν προστατεύουν το κλίμα μας, αλλά και για τους ασυνεπείς κανονισμούς, χωρίς τον έλεγχο της ΕΕ. ΚΑΙ: Τα κοινωνικά δικαιώματα και οι κυρώσεις για παραβάσεις είναι λίγο πολύ εκτός των συζητήσεων». Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι στο τραπέζι «πέφτουν» συνεχώς νέες προτάσεις από διάφορα κράτη μέλη, και εκτιμά ότι δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται η λέξη «μεταρρύθμιση» για τη νέα ΚΑΠ.

Παρασκήνιο 

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Politico αποκαλύπτει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Πορτογαλία (που έχει και την προεδρία) φαίνεται να έχει πιεστεί αρκετά, και διεξάγει «ασυνήθιστες συνομιλίες με τους υπουργούς των κρατών μελών» μέσω Whatsapp, όπως η ίδια πρότεινε το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα η POLITICO δημοσιεύει εσωτερικό έγγραφο, που όπως λέει «δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται σε περίπτωση που η ΚΑΠ χάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για την Πράσινη Συμφωνία».

Εν τω μεταξύ από την EURACTIV, με την οποία η «ΥΧ» διατηρεί  μόνιμη συνεργασία, διέρρευσε ότι η υπουργός γεωργίας της Πορτογαλίας Maria do Céu Antunes ζήτησε από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παρουσιάσει (ξανά) μια γραπτή εκδοχή του αιτήματός τους σχετικά με την κοινωνική διάσταση της ΚΑΠ.  Στόχος της προεδρίας είναι να ζητήσει την Τετάρτη από τους υπουργούς γεωργίας να διαπραγματευτούν σχετικά.

Αναδιπλώνεται η Αυστρία για τα οικολογικά συστήματα

Πληροφορίες που διαρρέουν ευρωβουλευτές, αναφέρουν ότι η Αυστρία αποσύρει την στήριξή της από την αρχική θέση του Συμβουλίου σχετικά με το ring-fencing, και υπερασπίζεται το ποσοστό των άμεσων ενισχύσεων που θα προορίζεται για τα οικολογικά συστήματα να ανέρχεται στο 25% από το πρώτο κιόλας έτος. Απομακρύνεται δηλαδή και από την συμβιβαστική πρόταση που έθεσε η πορτογαλική προεδρία (και έγινε δεκτή στο τελευταίο άτυπο Συμβούλιο). 

Στις 18:05 (25/5) το ypaithros.gr έγραφε:

ΚΑΠ και Αποζημιώσεις στην ατζέντα της Ελλάδας

Με διπλό στόχο προσέρχεται η Ελλάδα στο Συμβούλιο υπουργών γεωργίας που μετά από πολλούς μήνες θα πραγματοποιηθεί με την φυσική παρουσία των εθνικών αντιπροσωπειών. Λίγο πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός είχε τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας.

Όπως τόνισε από κοινού με τον υφυπουργό κ. Οικονόμου και τον Γ.Γ κ. Μπαγινέτα, παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του τριλόγου μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  «Επιδιώκουμε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές και κυρίως οι αγρότες μας να γνωρίζουν και να προετοιμαστούν για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιβανός στους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στις γεωργικές παραγωγές και θα έχουν σημαντικές συνέπειες στη μεταποίηση και τις εξαγωγές. Όπως είπε, οι διαδικασίες καταγραφής γίνονται ταχύτερα απ ό,τι στο παρελθόν και μέχρι τέλους του μήνα θα έχουμε το σύνολο των εκτιμήσεων. Ο ΥΠΑΑΤ ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες ότι έχει επικοινωνήσει ήδη με πολλούς ομολόγους του από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τους ενημέρωσε για τις ζημιές και την ανάγκη η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη σε αυτά τα πρωτόγνωρα συμβάντα.

«Με πρωτοβουλία μου στείλαμε επιστολή στην Ε.Ε που συνυπογράφουν ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός μου, και καταφέραμε ως ελληνική αντιπροσωπεία να βάλουμε το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών, αύριο. Ζητάμε την ενεργοποίηση του άρθρου 221 της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτα μέτρα υποστήριξης, όπως χρηματοδότηση, κρατικές ενισχύσεις και άλλα εργαλεία», πρόσθεσε. 

Σημείωσε, ότι ακόμα κι αν οι συζητήσεις δεν ολοκληρωθούν αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, το ΥΠΑΑΤ και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσουν την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό. 

Να τονιστεί ότι η συζήτηση για τις ζημιές από τον παγετό έχει προγραμματιστεί στο Συμβούλιο για την Πέμπτη 27/5, καθώς τα βασικά θέματα που θα κυριαρχήσουν κατά το διήμερο του Συμβουλίου θα είναι οι τρεις Κανονισμοί για τη νέα ΚΑΠ.  

Στις 17:10 (25/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες καθώς φαίνεται πως και οι τρεις πλευρές έχουν κλείσει τον Οριζόντιο Κανονισμό, για τη χρηματοδότηση, διαχείριση & παρακολούθηση της ΚΑΠ.

Όμως, από τον εν λόγω Κανονισμό είναι άμεσα εξαρτημένη η εφαρμογή του Κανονισμού των Στρατηγικών Σχεδίων, με τις συζητήσεις να ξεκινούν σε λίγα λεπτά. Όπως μεταφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, οι τριμερείς συζητήσεις θα γίνουν σε 7 ενότητες, και για 16 εκκρεμή ζητήματα που αφορούν το πιο δύσκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι όσον αφορά τον Κανονισμό της ΚΟΑ, αποσύρθηκε τελικά από το Ευρωκοινοβούλιο η τροπολογία 171, που έθετε  επιπλέον περιορισμούς στη χρήση δηλώσεων ονομασίας ή επισήμανσης στα φυτικά μη-γαλακτοκομικά προϊόντα. Τροπολογία η οποία είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Στις 16:20 (25/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Ευρωκοινοβούλιο: Οι όροι μας για μια Συμφωνία

Μεταρρύθμιση – πρόκληση για τους Ευρωπαίους αγρότες χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ ο πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου AGRI, Norbert Lins, ο οποίος συμμετέχει στον υπερ-τρίλογο, σημειώνοντας ότι 3 είναι τα βασικά ζητήματα για το Ευρωκοινοβούλιο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία: «Το πρώτο είναι ένα σύστημα αναδιανεμητικής πολιτικής, το οποίο να είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη μέλη, το δεύτερο είναι ένα οικολογικό σύστημα που να εφαρμόζεται από το 2023 και μετά, από την πρώτη ημέρα δηλαδή. Και το τρίτο είναι η κοινωνική διάσταση της νέας ΚΑΠ»

Μάλιστα αναφέρει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το πιο φιλόδοξο θεσμικό όργανο όσον αφορά μια πιο πράσινη και δικαιότερη Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Στις 12:37 (25/5) το ypaithros.gr έγραφε:

Ξεκίνησε o μαραθώνιος διαπραγματεύσεων – Σε εξέλιξη ο υπερ-τρίλογος

Σε κλίμα αισιοδοξίας ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης 25/5 οι εργασίες για το μέλλον της ΚΑΠ, με τον υπερ-τρίλογο να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πρωινή συνεδρία είναι αφιερωμένη στον Κανονισμό για την ΚΟΑ. Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα θα ακολουθήσουν άλλες 4 συνεδρίες έως και τα μεσάνυχτα, με τις διαπραγματεύσεις να επικεντρώνονται στα ανοιχτά ζητήματα του Κανονισμού των Στρατηγικών Σχεδίων.

Όπως μεταφέρει στο ypaithros.gr Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις σημερινές διαπραγματεύσεις θα κριθεί εάν θα υπάρξει τελική συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας.

Εξάλλου, αύριο Τετάρτη 26/5 η πορτογαλική προεδρία θα πρέπει να ενημερώσει τους υπουργούς γεωργίας στο συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, και να αποφασιστούν έτσι τα επόμενα βήματα.  Η ίδια πάντως η πρόεδρος του Συμβουλίου, υπουργός γεωργίας της Πορτογαλίας Maria do Céu Antunes εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβαση των σημερινών διαπραγματεύσεων ποντάροντας «στο πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι εύχεται «μία καλή και φιλόδοξη συμφωνία», σημειώνοντας πως η μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους ίδιους τους παραγωγούς.

Συντονιστείτε με το ypaithros.gr  για όλες τις εξελίξεις