Η μετάλλαξη Όμικρον ταρακούνησε την αγορά βάμβακος

H ανησυχία γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον δεν άφησε ανεπηρέαστη την αγορά βάμβακος, η οποία ενώ δεν απείχε πολύ από τα 120 σεντς/λίμπρα, βρέθηκε ξαφνικά να… παλεύει για τα 105 σεντς. Αντίστοιχα, στα εγχώρια εκκοκκιστήρια η τιμή αγοράς του σύσπορου υποχώρησε ακόμα και κάτω από τα 70 λεπτά/κιλό.

Η πτώση στη Νέα Υόρκη επιταχύνθηκε από τις ρευστοποιήσεις θέσεων εκ μέρους των κερδοσκόπων, κάτι που βέβαια δεν συνιστά έκπληξη, δεδομένου ότι οι ίδιοι νωρίτερα είχαν ποντάρει στην άνοδο με τοποθετήσεις που άγγιξαν επίπεδα-ρεκόρ. Ορισμένοι αναλυτές είχαν επισημάνει ότι αυτό ακριβώς καθιστούσε την αγορά βάμβακος ευάλωτη σε τέτοιες απότομες και, εν προκειμένω, επί τα χείρω μεταβολές.

Μετά το ταρακούνημα, πάντως το χρηματιστήριο μοιάζει να ξαναβρίσκει κάποιες ισορροπίες, παραμένει ωστόσο σε αναζήτηση κατεύθυνσης. Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, τα συμβόλαια Μαρτίου 2022 έκλεισαν τη συνεδρίαση στα 106,72 σεντς. Η φυσική αγορά παρουσιάζει κινητικότητα, ενώ η αναλογία προσφοράς-ζήτησης εξακολουθεί να παρέχει στήριξη.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC), Matthew Looney, οι τιμές είναι αρκετά πιθανό να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για το υπόλοιπο της σεζόν 2021-2022. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος στο πρόσφατο συνέδριο της Επιτροπής, το σενάριο περαιτέρω ανόδου δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, κυρίως γιατί, λόγω της αυξημένης παραγωγής των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης.

Μάλιστα, στην ίδια εκδήλωση, η οικονομολόγος της ICAC, Lorena Ruiz, εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξη, λέγοντας ότι στο παρελθόν, όποτε οι τιμές ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 90 σεντς, οι επόμενες σεζόν χαρακτηρίζονταν από πτώση.