Ευρωπαϊκή Ένωση: Από τις 25/3 έως 8/6 οι αιτήσεις υποψηφιοτήτων για τα πρώτα βραβεία βιολογικής παραγωγής

Στη θεσμοθέτηση ετήσιων βραβείων για την αναγνώριση της αριστείας στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων προχωρά από φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, τις COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe.

Τα βραβεία, τα οποία θα απονεμηθούν για πρώτη φορά το 2022, θα αναγνωρίσουν την προσφορά των καλύτερων και των πιο καινοτόμων παραγόντων στον τομέα της βιολογικής παραγωγής, οι οποίοι συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων που έχει η γεωργία στο περιβάλλον και στο κλίμα, καθώς και στην υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F).

Οι αιτήσεις υποψηφιοτήτων θα είναι ανοιχτές από τις 25 Μαρτίου έως τις 8 Ιουνίου 2022, ενώ τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 23 Σεπτεμβρίου, Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ.

Η πρώτη διοργάνωση βραβείων βιολογικών προϊόντων σε επίπεδο ΕΕ έρχεται ως συνέχεια του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 25 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με το ανωτέρω σχέδιο, προκειμένου να τονωθεί η βιολογική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση των καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα, κάτι που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής. Με την καθιέρωση των ευρωπαϊκών βραβείων για τα βιολογικά προϊόντα, η Κομισιόν φιλοδοξεί να συμβάλει σε αυτούς τους στόχους.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, τα βραβεία θα απονεμηθούν σε διάφορους παράγοντες της αλυσίδας αξίας των βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι ανέπτυξαν κάποιο εξαίρετο, καινοτόμο και βιώσιμο έργο που αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργεί πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση. Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε επτά κατηγορίες και θα είναι επιλέξιμοι για οκτώ βραβεία.

Αυτά θα είναι τα εξής:

✱ Κατηγορία 1: Βραβείο καλύτερου παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων & βραβείο καλύτερης παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων.

✱ Κατηγορία 2: Βραβείο καλύτερης βιολογικής περιφέρειας.

✱ Κατηγορία 3: Βραβείο καλύτερου βιολογικού δήμου.

✱ Κατηγορία 4: Βραβείο καλύτερης βιολογικής «βιοπεριφέρειας».

✱ Κατηγορία 5: Βραβείο καλύτερης βιολογικής μικρομεσαίας επιχείρησης (ΜΜΕ).

✱ Κατηγορία 6: Βραβείο καλύτερου/καλύτερης εμπόρου λιανικής πώλησης βιολογικών τροφίμων.

✱ Κατηγορία 7: Βραβείο καλύτερου βιολογικού εστιατορίου.

«Είμαι περήφανος που βλέπω τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ να γίνονται πραγματικότητα», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

«Η βιολογική παραγωγή διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να επιτύχουμε χωρίς τους διάφορους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού βιολογικών προϊόντων. Αυτά τα βραβεία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να τους τιμήσουμε, προωθώντας παράλληλα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρη την ΕΕ. Ανυπομονώ να ακούσω για αυτές τις βέλτιστες πρακτικές και ενθαρρύνω όλους τους βιολογικούς φορείς να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής».

«Ως Ευρωπαίοι αγρότες, είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στα βιολογικά βραβεία της ΕΕ, βοηθώντας στην αναγνώριση και στην απονομή της αριστείας στον τομέα», δήλωσε η πρόεδρος της –συνδιοργανώτριας– COPA, Κριστιάν Λαμπέρτ.

«Η αναγνώριση της σκληρής δουλειάς των βιοκαλλιεργητών μας, η υποστήριξη του καινοτόμου πνεύματος και της αφοσίωσής τους είναι επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής στην Ευρώπη. Αυτά τα βραβεία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε περαιτέρω το έργο τους και να βοηθήσουμε στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε όλη την Ευρώπη».