ΣΕΚ: Προτάσεις για βιώσιµη και ανταγωνιστική αγελαδοτροφία

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «η ελληνική αγελαδοτροφία συρρικνώνεται επικίνδυνα σε αριθμό μονάδων, σε όγκο παραγωγής, σε αριθμό ζώων. Ο αριθμός των αγελαδοτρόφων της χώρα μας μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο. Έτσι από 8.640 εκμεταλλεύσεις το γαλακτοκομικό έτος 2003-2004 εγκατέλειψε το 61% το 2014-2015. Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, σήμερα βρίσκεται στους 600.000 τόνους περίπου. Οι ανάγκες της χώρας μας σε γάλα και τυροκομικά είναι 1.350.000 τόνοι».
Αναλυτικά το υπόμνημα
Οι παραδόσεις γάλακτος στην E.E. αυξήθηκαν περισσότερο από 3,5 εκατομμύρια τόνους το 2015, ενώ η ζήτηση για εισαγωγές στην παγκόσμια αγορά δεν αυξήθηκε. Ο κλάδος της αγελαδοτροφίας στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από πολύ μικρό όγκο παραγωγής, η Ελλάδα παράγει μόλις το 0,45 % της συνολικής παραγωγής γάλακτος της Ε.Ε.
Η Ελληνική αγελαδοτροφία συρρικνώνεται επικίνδυνα σε αριθμό μονάδων, σε όγκο παραγωγής, σε αριθμό ζώων. Ο αριθμός των αγελαδοτρόφων της χώρα μας μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο. Έτσι από 8.640 εκμεταλλεύσεις το γαλακτοκομικό έτος 2003-2004 εγκατέλειψε το 61% το 2014-2015.
Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, σήμερα βρίσκεται στους 600.000 τόνους περίπου. Οι ανάγκες της χώρας μας σε γάλα και τυροκομικά είναι 1.350.000 τόνοι. Το ποσό που διατίθεται για τις εισαγωγές ξεπερνά τα 800 εκ. ευρώ.
Η αξία των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων ανήλθε το 2014 σε 6,4 δις ευρώ περίπου και από αυτά, το 31% ήταν δαπάνες για προϊόντα ζωικής παραγωγής (κρέας, γάλα και προϊόντα γάλακτος).
Παράλληλα οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι είναι εκτεθειμένοι σε ένα νέο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, πιέσεων και αυξημένης μεταβλητότητας τιμών στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της παραγωγής γάλακτος μετά την κατάργηση του καθεστώτος των ποσοστώσεων στο γάλα τον Απρίλιο του 2015.
H επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες και εν συνεχεία η πλήρης απελευθέρωση σε συνδυασμό με την κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος το μόνο που πέτυχε είναι να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών γάλακτος, το οποίο συχνά βαφτίζεται ελληνικό, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στην ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία αλλά και για την γαλακτοβιομηχανία παραγωγής φρέσκου ελληνικού γάλακτος.
Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα του ΣΕΚ και της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας