Κόβονται Συνδεδεμένες από τις υδροβόρες καλλιέργειες

✱ Πρακτικές άρδευσης στο καλαμπόκι, μείωση του ύψους στήριξης σε προϊόντα που λαμβάνουν άλλη ενίσχυση, αφαίρεση ανταγωνιστικών καλλιεργειών ✱ Τετ α τετ Γεωργαντά - Βοϊτσεχόφσκι στις Βρυξέλλες

Αυστηρότερο πλαίσιο προϋποθέσεων για τη λήψη Συνδεδεμένων Ενισχύσεων σε προϊόντα φυτικής παραγωγής με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό επεξεργάζεται το ΥΠΑΑΤ, με την είσοδο του καλαμποκιού στο Καθεστώς να συνοδεύεται από περιβαλλοντικές δικλείδες ασφαλείας.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», η ηγεσία του υπουργείου, με τη συνδρομή του επιστημονικού συμβουλίου του Στρατηγικού Σχεδίου, έχουν καταλήξει στην αντιπρόταση που θα παρουσιάσει στις 18 Ιουλίου ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς στον επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφκσι, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση έχει ήδη προγραμματιστεί και η ελληνική πλευρά προετοιμάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες της πρότασής της για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις. Από την απάντηση του επιτρόπου θα εξαρτηθεί και το καθεστώς των συνδεδεμένων που τελικά θα οριστεί στο αναθεωρημένο ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί έως τα τέλη του μηνός.

Άξονες

Όπως μαθαίνουμε από ανώτατους κύκλους της πλατείας Βάθη, η ελληνική πρόταση στηρίζεται σε τρεις άξονες:

✱ Ειδικό βάρος στον τομέα της κτηνοτροφίας.

✱ Μικρές παρεμβάσεις όσον αφορά την αφαίρεση προϊόντων ενίσχυσης-μείωση του ύψους ενίσχυσης/έτος.

✱ Σύνδεση της ενίσχυσης με αγροπεριβαλλοντικές πρακτικές (όπως μείωση αρδευτικού νερού).

Με την απάντηση προς την Κομισιόν ότι «η Ελλάδα θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά το μέτρο των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης», το ΥΠΑΑΤ έδωσε ήδη από τον περασμένο μάιο το πρώτο στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθούσε.

Η Ελλάδα δεσμεύτηκε «το αναθεωρημένο μέτρο να είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στην ανάλυση SWOT, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπληρωματικότητα με άλλα μέτρα πολιτικής για τα συγκεκριμένα προϊόντα-κλάδους, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, σε σχέση με την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σημασίας γεωργικών τομέων και ιδίως της κτηνοτροφίας».

«Αμετακίνητα»

Το υπουργείο προσπαθεί να μη χρεωθεί την ευθύνη, κόβοντας μία σειρά προϊόντων από τη λίστα των συνδεδεμένων, για αυτό και η εναλλακτική της πρόταση προς την Κομισιόν έχει περισσότερο «διπλωματικό» χαρακτήρα.

Μιλώντας στη Βουλή, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική ντομάτα, η Κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή θα παραμείνουν στο καθεστώς.

Ωστόσο, στη λίστα των προϊόντων που ίσχυε μέχρι σήμερα θα απουσιάζουν κάποια προϊόντα «που έχουν εκπληρώσει τη στόχευση του μέτρου σε ό,τι αφορά το επίπεδο ανταγωνιστικότητας», σημείωσε ο υπουργός και θα προστεθούν το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος «με στόχο την αύξηση της παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων και την μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές».

«Πράσινο» καλαμπόκι;

Ωστόσο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το ΥΠΑΑΤ επιθυμεί το νέο καθεστώς Συνδεδεμένων Ενισχύσεων να αφήσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Προκειμένου λοιπόν οι παραγωγοί π.χ. αραβόσιτου να λαμβάνουν κάθε έτος την ενίσχυσή τους, θα πρέπει να πληρούν, εκτός από ειδικά κριτήρια, και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ναι, λοιπόν, στις ενισχύσεις, αλλά εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές άρδευσης.

Σε γενικές γραμμές, το ΥΠΑΑΤ θέλει να κρατήσει απόσταση από τις υδροβόρες καλλιέργειες, γι’ αυτό και τα προϊόντα που εξετάζονται να αφαιρεθούν από την ελληνική πρόταση «απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού». Σε ερώτηση της «ΥΧ» προς το υπουργείο, εάν σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνεται το ρύζι, η απάντηση ήταν αρνητική: «Πρόκειται για μικρές παρεμβάσεις σε μικρότερα προϊόντα», σχολίασαν.

Συμπληρωματικότητα

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά το προτεινόμενο ύψος ενίσχυσης των προϊόντων, με δεδομένο ότι όσα ενισχύονται μέσω άλλων προγραμμάτων (π.χ. Τομεακά) θα λάβουν και τη σχετική μείωση.

Κτηνοτροφία

Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του νέου Καθεστώτος Συνδεδεμένων Ενισχύσεων. Από τη μία η εισαγωγή προϊόντων όπως το μαλακό σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι, που θα συμβάλουν στην εγχώρια αύξηση των ζωοτροφών, και από την άλλη η διεύρυνση των ενισχύσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Ειδικά για την κτηνοτροφία, όπως έκανε γνωστό ο κ. Γεωργαντάς στις 10 μαΐου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στόχος είναι η ενίσχυση των ζωικών συνδεδεμένων με περισσότερα κονδύλια, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν ελληνικές φυλές. Συγκεκριμένα, θα ενισχύεται κάθε γέννα θηλάζουσας αγελάδας με 145 ευρώ. Για τις ελληνικές φυλές σε ζώα έως 12 μηνών, θα χορηγείται ενίσχυση στους παραγωγούς 200 ευρώ ανά σφάγιο, ενώ συνδεδεμένη ύψους 250 ευρώ σε παχυντές θα χορηγείται μόνο εφόσον αγοράζουν ζώα από ελληνικές φυλές.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε στην πρώτη κατηγορία ενίσχυση 40 ευρώ/θηλυκό ζώο, ενώ δεν υπήρχε διάκριση στους εκτροφείς παχυνόμενων ζώων ως προς την προέλευση.

Αιτιολόγηση

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρόταση για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις θα πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένη. Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημάνθηκε πως ό,τι αποφασίσει η Ελλάδα, θα πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένο. Ειδικά δε για τις συνδεδεμένες, η Κομισιόν ζητά από το ΥΠΑΑΤ να δικαιολογήσει την επιλογή των τομέων ενίσχυσης, με βάση τις ανάγκες της χώρας.

«Πολεμοενισχύσεις»
Ούτε ένα ευρώ από τον ελληνικό προϋπολογισμό για να αυξηθεί το ποσό του αποθεματικού κρίσης

Κανένα εθνικό κονδύλι δεν πρόκειται να προσθέσει η Ελλάδα στο πακέτο των 26,3 εκατ. ευρώ περίπου που αντιστοιχούν στη χώρα από το Αποθεματικό Κρίσης, αποκαλύπτει επίσημο έγγραφο της Κομισιόν.

Την Πέμπτη 7/7, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε αναλυτικό πίνακα με τα ποσά που θα διαθέσουν τα κράτη-μέλη από τον εθνικό τους κορβανά, προκειμένου να αυξήσουν το κοινοτικό πακέτο που τους αντιστοιχεί από τα περίπου 500 εκατ. ευρώ του Αποθεματικού Κρίσης. Ελλάδα, Αυστρία, Δανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μάλτα και Ολλανδία είναι τα μόνα κράτη-μέλη που δεν προτίθενται να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η Κομισιόν, για να αυξήσουν με εθνικά κονδύλια τα χρήματα του Αποθεματικού Κρίσης για τη στήριξη των αγροτών.