EIP-AGRI: Οι αγρότες στην Ευρώπη μαθαίνουν για τα Συστήματα Γνώσης και Καινοτομίας

Ενημερωτικές εκδηλώσεις, που βοηθούν τους αγρότες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο στον αγροδιατροφικό τομέα να καταλάβει καλύτερα το περιεχόμενο και τις έννοιες των Συστημάτων Γνώσης και Καινοτομίας (AKIS), διοργανώθηκαν στην Ολλανδία.

Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, το πανεπιστήμιο Wageningen και οι οργανισμοί ZLTO και NSU ένωσαν τις δυνάμεις τους για την πρωτοβουλία αυτή, με στόχο να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα Συστήματα Γνώσης και Καινοτομίας που αφορούν τους αγρότες, τους γεωργικούς συμβούλους, τους ερευνητές και τους εκπαιδευτές.

Πραγματοποιήθηκαν, συνολικά, τρία σύντομα διαδικτυακά σεμινάρια σε διάστημα πέντε εβδομάδων. Κάθε διαδικτυακό σεμινάριο ήταν σκόπιμα σύντομο και αφορούσε μια διαφορετική οπτική γωνία σχετικά με το AKIS και περιλάμβανε διαφορετικούς ενδιαφερόμενους από τα Συστήματα Γνώσης ως ομιλητές.

Το πρώτο αφορούσε το γενικό πλαίσιο και τους στόχους του AKIS, το δεύτερο τις συνιστώσες του AKIS και την ανάπτυξη της γνώσης και το τελευταίο εστίασε στην οπτική γωνία του αγρότη σχετικά με το AKIS.

Σύμφωνα με τον Thamar Kok, από το Αγροτικό Δίκτυο της Ολλανδίας (NSU), «η ιδέα ήταν να παρουσιαστεί το AKIS από διαφορετικές οπτικές γωνίες, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και την πιθανή συμβολή τους στα συστήματα αυτά.

Στόχος ήταν να σκεφτούν πώς η ενίσχυση των Συστημάτων Γνώσης και Καινοτομίας θα μπορούσε να επηρεάσει τη δουλειά τους στον αγροδιατροφικό τομέα, τι ρόλο μπορούν να παίξουν στην Ευρώπη τα συστήματα αυτά, καθώς και πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν με άλλους συμμετέχοντες σε ένα σύστημα καινοτομίας. Κατά τη διάρκεια ενός από τα διαδικτυακά σεμινάρια, για παράδειγμα, ο Paul Daniels του Οργανισμού Γεωργικών Συμβούλων παρουσίασε το τοπίο των γεωργικών συμβούλων στην Ολλανδία, τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές πτυχές.

Μίλησε για το πώς οι σύμβουλοι εργάζονται σε ένα περίπλοκο περιβάλλον και συνδέονται με τον κόσμο της έρευνας και της εκπαίδευσης. Από την πλευρά του, ένας αγρότης παρουσίασε τους τρόπους ενημέρωσης που επιλέγει για τη καινοτομία και τη γνώση και τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητη την ανταλλαγή γνώσης με άλλους αγρότες.

Τα διαδικτυακά σεμινάρια είναι διαθέσιμα, για κάθε ενδιαφερόμενο, στην ιστοσελίδα της EIP-AGRI.