«Φρένο» στην υπεραλίευση των Τούρκων επιχειρεί να βάλει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Συγκεκριμένους στόχους είχε η επίσκεψη της διοίκησης της ΠΑΜΘ στις Βρυξέλλες το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Αλιευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Καραγιώργη. Ο πρώτος αφορούσε την παρουσίαση των προβλημάτων αλιείας και αλιευτικής πολιτικής στους ευρωβουλευτές, με σκοπό να βοηθήσουν στην επίλυσή τους με συγκεκριμένες κινήσεις, όπως είναι οι ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Εξήγησα στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Μανόλη Κεφαλογιάννη, το πρόβλημα της παύσης αλίευσης από την πλευρά μας, λόγω της μεγάλης μείωσης του ιχθυαποθέματος. Οι γείτονές μας, όμως, δεν ακολουθούν την παύση αλιείας, που είναι ευρωπαϊκή οδηγία» ανέφερε ο κ. Καραγιώργης.

Η περιφέρεια ετοιμάζει και θα του αποστείλει μια εισήγηση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, με σκοπό να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει τη γειτονική χώρα, ώστε να τηρήσει την οδηγία.

Η περιφέρεια έχει τα στοιχεία των μελετών του ΙΝΑΛΕ και του ΕΛΚΕΘΕ, τα οποία κατατίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι μελέτες των τελευταίων πέντε ετών δείχνουν ότι σε μερικά είδη αλιευμάτων έχουμε πρόβλημα με το απόθεμα και υποχρεωνόμαστε σε παύση αλιείας για έναν μήνα ή και περισσότερο. Οι γείτονές μας έρχονται, ουσιαστικά “σκανάρουν” τον βυθό με τα δίχτυα, και παίρνουν τον γόνο», μεταφέρει.

Οι εκπρόσωποι της περιφέρειας συναντήθηκαν, επίσης, με την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, καθώς και με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου.

Στις συναντήσεις τους έθεσαν το αίτημα περαιτέρω αύξησης στην ποσόστωση αλίευσης του τόνου. «Πέρυσι, καταφέραμε να πάρουμε την ποσόστωση και της Κύπρου και αυξήσαμε τις άδειες αλίευσης στην περιφέρειά μας από τέσσερις σε εννιά», σημειώνει.

Ευρωπαϊκό λόμπινγκ

Στις επαφές τους στις Βρυξέλλες, έθεσαν μια πρόταση για το ενδεχόμενο λόμπινγκ πάνω σε ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την αλιεία. Επιδίωξή τους είναι να ενημερώνονται απευθείας από την πηγή ως περιφέρεια και, στη συνέχεια, να παρουσιάζουν τα θέματα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να καταθέσει η περιφέρεια ενδιαφέρουσες προτάσεις, ώστε να γίνουν τα ανάλογα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει χρήματα για την αλιεία και, όπως σχολίασε ένας ευρωβουλευτής, το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα αλλά οι προτάσεις».

Τέλος, έγιναν επαφές με τον πρόεδρο και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, όπου ζουν περίπου 45.000 Έλληνες. «Ήταν άτομα από τους πέντε νομούς της περιφέρειάς μας και όχι μόνο. Ζητήσαμε τη βοήθεια και συνδρομή τους για την εξαγωγή αλιευτικών προϊόντων της περιοχής μας».

Εξηγεί ότι οι εξαγωγές θα ενισχύσουν την αλιεία και τη μεταποίηση στην περιφέρεια, ταυτόχρονα όμως θα εμπλουτίσουν την γκάμα των προϊόντων που διακινούν στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Συναντήσαμε πρόσφορο έδαφος. Μένει να το σκάψουμε, ώστε να γίνει γόνιμο το χωράφι, με τη βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται στις Βρυξέλλες», καταλήγει.