Τα πάντα για τις συνθήκες εκτροφής ζώων με ένα QR code

της Ελένης Ριζάκη

Αξιοποιώντας τεχνολογίες κτηνοτροφίας ακριβείας, το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο ClearFarm ανεβάζει τον πήχη, σκοπεύοντας να μελετηθούν στον μέγιστο βαθμό οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Στόχος η πληροφορία αυτή να συγκεντρώνεται σε έναν κωδικό QR στη συσκευασία γάλακτος, για να μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει τις συνθήκες εκτροφής ενός ζώου και τον τρόπο που παράγεται το γάλα που αγοράζει. Εστιάζοντας στα βοοειδή και στη γαλακτοπαραγωγή, στο έργο συμβάλλουν εταιρείες τεχνολογίας, παραγωγοί, ρυθμιστικοί φορείς, καθώς και καταναλωτές από έξι χώρες.

Πρακτική εφαρμογή

Μέσα από αισθητήρες, θα συγκεντρώνονται συνεχώς πληροφορίες για τη δραστηριότητα, τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία των ζώων ώστε οι παραγωγοί να τα παρακολουθούν, ακόμα και όταν δεν είναι μαζί τους, να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τυχόν ζητήματα που μπορεί να προκύπτουν και έτσι, να δρουν άμεσα για να τα αντιμετωπίσουν.

Επιπροσθέτως, η σύμπραξη του ClearFarm μελετά και τη σημασία που έχει το «παιχνίδι» για τα μικρά γουρούνια, όπως και τη συμπεριφορά τους ενώ τρέφονται. Σύμφωνα με εκτενείς έρευνες το παιχνίδι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των μικρών γουρουνιών και για αυτόν τον λόγο, η ομάδα του έργου πιστεύει ακράδαντα πως πρέπει να συμπεριληφθεί στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που παρακολουθούνται και ελέγχονται.