Με βαριά καρδιά το κλείσιμο των τιμών στο σύσπορο βαμβάκι

Δεν χωνεύονται εύκολα τα 70 λεπτά, αλλά λιγοστεύουν οι ευκαιρίες ανόδου που προσφέρει η αγορά

Δύσκολες αποφάσεις θα κληθεί, όπως όλα δείχνουν, να πάρει τις επόμενες μέρες η πλειονότητα των βαμβακοπαραγωγών που έχουν αφήσει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο της σοδειάς τους «ανοιχτό», καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη διεθνή αγορά βάμβακος, αλλά και η δυναμική του χρηματιστηρίου δεν φαίνεται να δικαιώνουν όσους πόνταραν στο σενάριο ενός ανοδικού γυρίσματος των τιμών πριν από την εκπνοή του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα τα συμβόλαια Μαρτίου 2023 στη Νέα Υόρκη κυμάνθηκαν από 77,50 έως 87,23 σεντς/λίμπρα, εύρος ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στην αγορά, ενώ στο ίδιο μοτίβο μεταβλητότητας κύλησαν και οι πρώτες μέρες της τρέχουσας εβδομάδας. Ενδεικτικά, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ο Μάρτιος κινήθηκε μεταξύ 81,19 και 85,08 σεντς για να κλείσει τελικά στα 81,83 σεντς/λίμπρα, δηλαδή 2,76 σεντς κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης.

Την ίδια μέρα, σημειωτέον, έληξαν και τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2022, τα οποία «αποχαιρέτησαν» το ταμπλό, κλείνοντας στα 82,61 σεντς/λίμπρα (-2,78 σεντς κάτω σε σύγκριση με μια μέρα πριν). Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω συμβόλαια τον Μάιο είχαν αγγίξει τα 134 σεντς/λίμπρα, σκαρφαλώνοντας στις 17 του μήνα μέχρι τα 133,79 σεντς, νούμερο που αποτέλεσε και το υψηλό του έτους, ενώ έπιασαν τη χαμηλότερη τιμή τους στις 31 Οκτωβρίου, υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά έως και τα 70,21 σεντς/λίμπρα.

Αγκάθι η κατανάλωση

Μετά το ανοδικό ξεκίνημα της εβδομάδας, το κλίμα την Τετάρτη στο χρηματιστήριο βάρυνε η ανησυχία γύρω από τα στοιχεία των αμερικανικών εξαγωγών και, κυρίως, την τελευταία για φέτος έκθεση προσφοράς-ζήτησης του USDA που επρόκειτο να δημοσιευθούν την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναλυτές ανέμεναν μια αναθεώρηση προς τα κάτω της παραγωγής των ΗΠΑ από τα 14 στα 13,8 εκατ. δέματα, όπως και των εξαγωγών της χώρας από τα 12,5 στα 12,2 εκατ. δέματα.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι ωστόσο και κύρια πηγή ανησυχίας εξακολουθούσε να αφορά την κατανάλωση, καθώς ενδεχόμενη πτωτική αναθεώρησή της αρκετά κάτω από τα 114,95 εκατ. δέματα σε παγκόσμιο επίπεδο που προέβλεπε η έκθεση Νοεμβρίου θα μπορούσε να αυξήσει τα παγκόσμια αποθέματα κοντά στα 89 εκατ. δέματα, οδηγώντας, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, τις τιμές κάτω από τα 80 σεντς/λίμπρα.

Είναι γεγονός ότι, με τα υφεσιακά σημάδια να πολλαπλασιάζονται και τους καταναλωτές να βομβαρδίζονται διαρκώς με αρνητικές ειδήσεις, ενώ ήδη πιέζονται από τον πληθωρισμό, η ζήτηση αποτελεί αυτήν τη στιγμή το πιο προβληματικό κομμάτι της «εξίσωσης» του βάμβακος. Αν και τα σκαμπανεβάσματα της φετινής σεζόν καθιστούν κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη, οι ενδείξεις αυτήν τη στιγμή συγκλίνουν στο ότι τα υψηλά του Μαΐου και του Αυγούστου, με τις αντίστοιχες ευκαιρίες που έδωσαν για φιξαρίσματα στο σύσπορο μέσω των προπωλήσεων, πολύ δύσκολα θα επαναληφθούν ενώ, με τα τωρινά μακροοικονομικά δεδομένα, κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης.

Σε αυτό το πλαίσιο και, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα συνεχίζει να τρενάρει την απόφαση οριστικοποίησης της τιμής, αρκετοί παραγωγοί, αξιολογώντας ρεαλιστικά τα νέα δεδομένα, μοιάζουν διατεθειμένοι να προσχωρήσουν στη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» αντί για το «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», η οποία τους οδήγησε να προσπεράσουν ακόμα και τιμές πάνω από τα 90 λεπτά/κιλό στη διάρκεια της χρονιάς.

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας κι ενός μικρού έως ικανοποιητικού επιπέδου κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας φαίνεται ότι συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης. Εξίσου αληθές είναι βέβαια ότι τα 70 λεπτά/κιλό που προσφέρονται σήμερα για παράδοση στο εκκοκκιστήριο (δίχως να συνυπολογίζονται τα διάφορα πριμ) είναι δύσκολο να «χωνευτούν», καθώς απέχουν ακόμα και από τα 76-77 λεπτά που έδωσε η τελευταία, προ λίγων εβδομάδων, ανάκαμψη της αγοράς και τα οποία λίγοι έσπευσαν να «κλειδώσουν».

Δεδομένη η αντίδραση, αλλά άγνωστο το timing

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, κοινή είναι η πεποίθηση αναλυτών, αλλά και έμπειρων παραγόντων του κλάδου ότι η αγορά βάμβακος κάποια στιγμή θα αντιδράσει. Κι αυτό, γιατί με την υπάρχουσα ισορροπία τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος απώλειας μεγάλων εκτάσεων από ανταγωνιστικές καλλιέργειες (π.χ. καλαμπόκι, σόγια), ενώ και τα αυξημένα κόστη δεν αφήνουν περιθώρια για πολύ μεγαλύτερες πιέσεις.

Tο πότε θα συμβεί αυτό βέβαια είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η σπίθα θα μπορούσε να προέλθει από μια βελτίωση των προσδοκιών στο μέτωπο της κατανάλωσης, η οποία θα ισοσκελίσει το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην έκθεση Νοεμβρίου το USDA αναθεώρησε καθοδικά κατά 1,6 εκατ. δέματα την παγκόσμια παραγωγή τοποθετώντας την στα 116,4 εκατ. δέματα.

Υποτονικές οι πωλήσεις

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται οι πωλήσεις του ελληνικού εκκοκκισμένου βάμβακος εν μέσω της γενικότερης υποτονικότητας στην παγκόσμια αγορά.

Το Πακιστάν εξακολουθεί να αποτελεί βασικό προορισμό, με την Ελλάδα να «εκμεταλλεύεται» το κενό που δημιούργησαν φέτος στην τοπική παραγωγή οι πλημμύρες, ενώ ζήτηση υπάρχει και από την Αίγυπτο όπου ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται τα γνωστά προβλήματα με το συνάλλαγμα.

Σποραδικό ενδιαφέρον και για μικρές σχετικά ποσότητες εκδηλώνεται και από την Τουρκία, χωρίς όμως η εικόνα να θυμίζει σε τίποτα εκείνη προηγούμενων ετών. H πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ δεν βοηθάει αυτή την περίοδο τις εδώ τιμές. Το basis έχει σαφώς υποχωρήσει και πλέον κυμαίνεται από 7 έως 10 σεντς/λίμπρα, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος και στις τάξεις των εκκοκκιστηρίων υπάρχει η ανησυχία ότι θα πιεστεί περαιτέρω όσο πλησιάζουμε στην περίοδο κλεισίματος των τιμών, δεδομένου ότι θα αυξηθούν οι προσφορές ελληνικού βάμβακος.

Υπολογίζεται ότι κάτι λιγότερο από 150.000 τόνοι εκκοκκισμένου έχουν πουληθεί, δίχως ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχουν οριστικοποιηθεί και οι τιμές του.